Inte varmare på Teneriffa !

BW

Figur 1. Officiella data på temperaturen i januari vid Teneriffas södra flygplats

KLIMATSANS får många frågor om klimatet, som vi ofta kan besvara. En som återkommer då och då är: Var märker man av den Globala Uppvärmningen av klimatet ? Den är inte så lätt att besvara, eftersom det är väder man märker. För att bedöma klimatet, måste man ju ha statistik för minst 30 år.

Vår alerte vän Björn på Teneriffa tyckte inte att han märkte någon uppvärmning av klimatet och skaffade sig data för 30 år. Han skrev så här:

+ – + – + – +

Har koldioxiden i atmosfären någon mätbar inverkan på temperaturen? Koldioxidhalten har ju stigit 58,5 ppm de senaste 30 åren.

Med hjälp av en kod hämtade jag data från den spanska motsvarigheten till SMHI. Borde inte väder- och klimatdata vara offentliga?

De kallaste och varmaste månaderna på Teneriffa är januari och augusti. Nuvarande trend är att under vintern har temperaturen ökat 0,02 grader under de senaste 30 åren. 

BW

Figur 2. Dito, augusti

Skulle inte CO₂ värma atmosfären? IPCC brukar tala om 1,5-graders målet. Om trenden fortsätter som nu blir temperaturen på Teneriffa i augusti 2100 drygt 0,5 grader KALLARE. 

Inga goda nyheter!

Saludos

Björn

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

24 thoughts on “Inte varmare på Teneriffa !

  1. Husmorstips?
    Bill Gates ville få tillstånd till försök med aerosoler i atmosfären.
    Han kände till dessa kylande effekt. Men han visste kanske inte att de numera tas bort som ett resultat av Clean air act.

    Hade uppvärmningen varit så illa så hade det varit en bra ide, bra mycket bättre än att stjäla fossil energi från globala samfundet! (87% av all energi..)

  2. @Benny

    Så ditt husmorstips för att sänka temperaturen är alltså att vi ska skicka ut ännu mer partiklar och avgaser i atmosfären…?

  3. Fredrik, du är som alla klimathysteriker läser in sådant som du tror stödjer din tro! Att luften blivit renare av att man släpper ut mindre avgaser är ju självklart vilket ökat solinstrålningen. Förr, efter andra världskriget i första hand, hade föroreningarna samma effekt som ett stort konstant “vulkanutbrott” som människan skapade vilket kylde av klimatet. När det “täcket” försvann så ökade solinstrålningen. Jodå, människan kan nog förstöra klimatet än mer med ett ordentligt kärnvapenkrig om det är kallare väder Fredrik vill ha men att blanda i CO2 i ekvationen är bara galenskap!

  4. Bra att även du inser att mänsklig aktivitet påverkar klimatet!

    Då har vi funnit en minsta gemensam nämnare.

  5. Fredrik
    Läs ovan ang aerosolernas påverkan på solskenet.
    Att vi påverkar klimatet lokalt är känt sen länge.
    London fog och LA där solen doldes av dis på 1970 talet.
    Gissar att samband finns mellan jorderosion och människans jordbruk som på 1930 talet förstärktes av vädret.
    Avbränning av skog för jordbruk osv.
    Även en del av dagens uppvärmning finns inom Urbana områden, urbana hetöar (UHI)
    Vad säger IPCC om de del som härrör från UHI?

    Så ja!

  6. @Lasse

    Då undrar jag om du, precis som Benny, tror att människan kan påverka klimatet?

  7. Nej Fredrik.
    Du verkar föra en debatt där du väljer vad och vem du skall tala med.

    IPCC kan inte förklara den uppvärmning som skett senaste 40 åren.
    Du kan inte heller göra det om du väljer vad du tar in.
    Men på klimatsans finns det både vett och sans

  8. @Lasse

    Menar du att Benny inte menar vad Benny skriver?

    Är det inte bättre att Benny själv isf förklarar vad han menar?

    Han skriver ju att vi påverkar klimatet.

    Många på detta forum lever ju i tron att människan inte påverkar klimatet.

  9. Fredrik
    Benny syftar på den globala trend som kallas solar Brightening.
    Vi vet att vi rear luften från SO2 numera och att detta reducerat utsläppen med 90%.
    Vi vet att när naturliga källor för dessa utsläpp, vulkanutbrott, sker så kyls klimatet under flera år.
    Vi vet också att innan 1980 kyldes klimatet under 30 år.
    Vad sker 1980-tills nu?
    Luften blir renare och solen mer intensiv och det blir varmare här och där.
    Men IPCC hävdar att värmen beror på våra CO2 utsläpp.
    Där har IPCC fel!

  10. @Benny

    Så du menar att människan faktiskt orsakat uppvärmningen genom att vi har för bra avgasrening på våra bilar och kraftverk?

    Insikten att vi faktiskt påverkar klimatet är ju ett steg framåt iaf.

  11. Petter Wulff, CO2 har faktiskt väldigt ringa påverkan på klimatet och kan inte förklaras med CO2 utan det är solens ökade instrålning som ökat mängden vattenånga i systemet som lett till den mycket måttliga ökningen på ca 1 grad sedan slutet på lilla istiden. Och solens ökade instrålning beror med största sannolikhet på bättre avgasrening av bilar och kraftverk och att smutsande industrier lagts ner framförallt i Tyskland, GB och USA. Renare luft helt enkelt…

  12. Benny: Oklart om du anser koldioxidens bidrag till klimatet vara ingen eller väldigt modest. På något sättt behöver det förrklaras att jordens värmehållande förmåga ökat. Atmosfären blir varmare och det blir kallare därutanför.

  13. Fredrik, vad är det inte IPCC har sagt då? Har du plöjt igenom alla över 3900 sidor med byråkratiskt nonsens som denna organisation producerat? Klimatbluffen är ett faktum och det kan vara nog så svårt för en del att erkänna att de gick på detta falsarium. Man kan jämföra beteendet med gamla kommunister, även med facit i hand vägrar många släppa taget om denna irrlära.

  14. Göran Wik Vi betalar koldioxidskatt för hela detta förfalskade upplägg med klimatalarmismen är arrangerat och avsett att höja oligarkernas, storbolagens och staternas inkomster. Det har iscensatts med avsikt att vara ett underlag för att höja skatte- och avgifts inkomster. Det är tillsammans med Covid det största bedrägeri mänskligheten någonsin utsatts för.

  15. Fredrik,
    vi som uppenbarligen är helt bakom flötet, kan Du tipsa oss om några bra seriösa artiklar? Helst sådanan artiklar som bygger på information som samlas in på ett vetenskapligt sätt, inte allmänt tyckande.

  16. NÄR har IPCC sagt att det ska bli varmare på Teneriffa…?

    Ännu en oseriös artikel bland alla andra här på Klimatsans…

  17. Petter Wulff fortsätter att gripa efter halmstrån! Det är ju bevisat bortom allt tvivel att CO2-halten inte påverkar klimatet! Att i det läget fortsätta att tjata tyder väl på att ta in ny information är svårt för den som gått vilse i klimatdjungeln. På klimatupplysningen kan Petter läsa mer om hur det fungerar med CO2 och dess väldigt modesta bidrag till klimatet. Där visas med tydlighet att även om du ökar halten CO2 i atmosfären så uppstår en mättnad som gör att effekten avtar logaritmiskt.

  18. Petter !

    Världen är så stor så stor.

    Freonernas utfasning baserades på en hypotes. Ozonhålens uppträdande efter deras utfasning bekräftar inte någon avgörande roll för freonerna.

    Sen tycker jag att det var bra att freonerna stoppades. De innehåller fluor, som bildar den mest aggressiva syran tillsammans med luftens fukt, fluorvätesyra, som etsar glas.

    När vi gräver upp exklusiva grundämnen, som ligger stilla och passiva, bör förutsättningen för deras användning vara att användarna visar hur de kan göras passiva, oskadliga, igen. Det gäller också litium.

  19. Intressant att en av de lägsta månadstemperaturerna noterades i augusti 2020 under pandemirestriktionerna. En reducerad flygverksamhet skulle möjligen ha kunnat påverka den lokala lufttemperaturen.

    Men en svala gör ingen sommar, och temperaturutvecklingen på en plats stoppar inte en global uppvärmningstrend.

    Göran: Klimatet har inte alltid skött sig själv. Människoproducerade freoner orsakade på 1970- och 80-talet problem genom att förstöra det ozonskikt, som skyddar oss mot ultraviolett strålning. Problemet kunde hanteras genom att freonerna fasades ut.

  20. Och varför betalar vi då koldioxidskatt då det visat sig att koldioxiden inte inverkar på klimatet? Kan det vara för att tillfredsställa mikropartiet (MP) som inte kan skilja på klimat och miljö?
    Är det inte dags nu att lägga ned klimathysterin och låta klimatet sköta sig själv som det alltid har gjort?

  21. Teneriffa är egentligen inget bra exempel, för det omgivande havet stabiliserar temperaturen och därmed klimatet. Däremot är det intressantare att jämföra klimatet över åren på en plats som Chongqing i Kina, som ligger långt från kusten. Där finns inga stora vattenmassor som ett hav som stabiliserar temperaturen. Min upplevelse på plats är att temperaturen är lägre idag än den var för 10 år sedan. Typiskt 36 grader på dagen istället för tidigare 38. Topptemperaturen i är var 41 grader under en dag, tidigare har jag personligen upplevt 44 grader i en vecka. Det blir alltså kallare.

  22. Verkligheten är det som gäller. IPCCs klimatmodeller kan vi helt bortse ifrån eftersom resultatet de ger inte överensstämmer med verkligheten utan bara tillfredsställer den klimathotsreligiösa sekten.

Comments are closed.