Tre elnyheter på denna dag

KS

Figur 1. Öresundskraft har utmärkt sig med många initiativ

Här står “Sveriges första solbilspool” strategiskt placerad vid ena entrén till järnvägs-stationen. Nu tas ytterligare ett initiativ, som presenteras så här i Helsingborgs Dagblad:

Företag får betalt för att inte använda el

I HD-Sydsvenskan 2021-08-27 förklaras situationen så här:

Under ett tiotal timmar varje år, när det är riktigt kallt och industrin går på högvarv, kan situationer uppstå då elen inte räcker.

Öresundskraft erbjuder avtal till några stora kunder, som då kan få betalt för att minska sin elförbrukning. Mellan två och tre miljoner kronor har reserverats för detta ändamål.

Detta är en av de “Nyfunna kraftkällor”, som energiminister Anders Ygeman glatt sig åt.

Det är naturligtvis ett förnuftigt arrangemang vare sig vi har en elkris eller inte. Ett stort fryshus kan stänga av kompressorerna någon timme på kalla vinterdagar, som det här främst är fråga om. Det drar inga extra kostnader. Ett bageri kan köra ugnarna tidigare på natten och stänga några mitt på dagen. Det gör dock produktionen dyrare.

Större problem vid vindstilla

Artikeln nämner inte det större problemet med vindstilla. Efter avvecklingen av två reaktorer i Ringhals, skulle Skåne få motsvarande effekt el från en ny vindkraftspark på havet söder om Trelleborg. Den är inte påbörjad än. Planerad start är 2025 – 2027. Och när den blir verklighet, råkar den ut för vindstilla ibland. Det sker vanligen när det samtidigt är svaga vindar såväl i Tyskland och Danmark som i norra Sverige.

Nu läser jag att Vattenfall kräver att staten skall bekosta kraftledningarna till land. Det betyder att i slutändan skulle skattebetalarna betala en viktig del av hela investeringen, vilket vore oschysst både mot andra kraftproducenter och mot elkunderna.

Nu finns det så mycket vindkraft i landet att elpriset är lågt, när det blåser. Lönsamheten för ännu fler möllor är tveksam.

Beslut om subventionen dröjer. Kanske blir det inga fler möllor där på havet.

Nyamko Sabuni varnar för elbrist

På samma sida har HD en utförlig intervju med Nyamko Sabuni som besöker Skåne. Där läser jag bl.a:

– I årtionden har energipolitiken varit en ideologisk lekstuga där pigga idéer haft fritt spelrum.

Utbyggnaden av kraftkällor och ledningsnät går långsamt – medan nedläggningen av svensk kärnkraft går snabbare än vad Liberalerna önskar.

– Vi har byggt upp kapacitet, men har inte ett nät som klarar av att leverera el till hushåll och företag. Därmed blir kapaciteten obrukbar, säger Sabuni.

Statliga Vattenfall vill bygga jättelika anläggningar för havsbaserad vindkraft utanför Skånes kuster, men Nyamko Sabuni anser att en sådan satsning vore dyr för staten.

Vattenfall avvaktar tillsvidare att bygga tills bolaget kan få statligt stöd för eltransporten in mot land från de havsbaserade anläggningarna.

– Det vore bättre om Vattenfall byggde ny kärnkraft. Det skulle de göra om villkoren för energiproduktion var teknikneutral, säger Sabuni.

Det inger ett visst hopp att EN partiledare insett allvaret. Och att en tidning i Bonnier-koncernen upplåter över 80 % av en helsida till konkreta problem.

Mellanlagret för utbränt kärnbränsle CLAB

SKB

Figur 2. CLAB, Centralt mellanLager för Använt kärnBränsle, i Oskarshamn har idag kapacitet för 8.000 ton.

På hemsidan för SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB , läser jag:

Bränslestavarna mellanlagras i djupa vattenbassänger drygt 30 meter ner i berget. Genom att bränslet är täckt med åtta meter vatten skärmas strålningen av och det heta bränslet kyls. Med tiden minskar radioaktiviteten och bränslet blir enklare att hantera.

 I dag finns tillstånd att mellanlagra totalt 8 000 ton använt kärnbränsle i Clab. I början av 2015 ansökte SKB om tillstånd hos myndigheterna att lagra upp till 11 000 ton. Skälet är att Clab annars riskerar att bli fullt innan Kärnbränsleförvaret i Forsmark är klart att tas i bruk.

Således har regeringen sölat i 6½ år tills Vattenfall förklarade att de måste börja avveckla mera kärnkraft om de inte senast den 31:e augusti får besked att kapaciteten höjs. De kan inte köra reaktorerna, om de inte får bli av med utbrända stavar.

Nu äntligen har regeringen kommit loss och tagit beslutet att ge tillstånd för högre kapacitet. Men Miljöpartiet fortsätter att konstra. De har krävt att tillståndet för slutförvaret i Forsmark bryts ut, vilket gör att detta fortsatt hänger i luften.

Mellanlagret måste ju kunna lasta över bränsle till ett slutförvar, för att kärnkraft skall kunna bedrivas på sikt i landet. . .

Detta behandlar HD-Sydsvenskan i sin huvudledare.

Perstorp ökar skyddsavståndet till 7 ggr möllornas höjd

Dirr

Figur 3. Nieder-Ohmen i Tyskland

Så skall det inte kunna bli i Perstorp. HD-Sydsvenskan ägnar en halvsida åt ett beslut i kommunfullmäktige:

Med en majoritet på 29 röster mot 6 antogs på onsdagskvällen en SD-motion om att ta fram ett tillägg till översiktsplanen i Perstorp. Enligt det ska skyddsavståndet till bostäder ökas från 500 meter till sju gånger höjden på vindkraftverket.

Moderna vindkraftverk har höjden till översta vingspetsen 200 – 300 meter. Dessa får således inte placeras närmare bebyggelse än 1,4 – 2,1 km. Därmed blir det få ställen i Perstorps kommun där möllor kan byggas. Och knappast någonstans plats för en hel vindkraftspark med något dussin möllor.

HD-Sydsvenskan tar upp kritiken av beslutet:

– Jag är besviken på mina kamrater i politiken. Perstorp är en industriort som använder väldigt mycket el och så vill vi inte hjälpa vår egen industri med el utan förväntar oss att andra ska lösa det, säger Bengt Marntell (C).

Förra hösten informerade Perstorp AB kommunens politiker om sina planer för att säkra framtidens energiförsörjning till industriparken i Perstorp. Den innehåller bland annat byggandet av en bättre anslutning till det regionala elnätet, viss solenergi och samarbetet med VindR.

I en skriven kommentar till beslutet i Perstorps fullmäktige säger Perstorp AB:s sitemanager Stefan Edvardsson att de bestämt sig för att bara använda hållbar el. Eftersom elbristen bara väntas bli större och priserna stiga måste de aktivt försöka hitta olika sätt att säkra tillgången.

+ – + – + – +

Allmänheten börjar bli medveten

De är ett hoppfullt tecken att “Main-Stream-Media” behandlar elkrisen och problemen med vindkraft. Via bekantas bekanta har många väljare nu personliga historier om problemen med hälsan och ekonomin för möllornas grannar. Får dessa sömnproblem, så de vill flytta, finner de att villans marknadsvärde sjunkit till NOLL kronor. Ingen vill köpa en villa i närheten av vindkraftverk.

De blir ruinerade endera ekonomiskt eller hälsomässigt.

Dessutom noterar folk att elen blivit mycket dyrare, vilket de kopplar samman med Miljöpartiets konstrande. Bland väljarna har acceptansen av kärnkraft stigit. Men MP driver fram ren kapitalförstöring med förtida avveckling.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Tre elnyheter på denna dag

  1. Som sagt ingen skulle bygga vindkraft idag om vindbolagen skulle bära sina egna kostnader! Gissa hur mycket dyrare det skulle bli för dem om de fick bekosta ledningarna själva och inte dumpa över kostnaden på skattebetalarna? Det skulle aldrig klara en förnuftig ekonomisk kalkyl men eftersom klimathysterin råder så fortsätter galenskapen!

  2. Nu är det länge sedan nu sedan det kom några bidrag till vindkraft, i början på 2000-talet försvann detta. Sedan kom certifikaten som inte gick in i eller kom från statskassan. Dessa ökade produktionen av vindkraft så att de extra ören som elen kostade konsumenten i certifikat blev flerfaldigt billigare i elpris. Nu är certifikaten helt värdelösa pga överskott och heller inte med i kalkylerna längre. Dessutom får varje vindkraftverk över 2 M betala mellan 200000-400000 kr per verk/år till ledningar de själva bekostat. Det är meningslöst att protestera mot den verkligheten, samt fastighetsskatt på ca 50000 kr/år på en maskin. Dvs inga bidrag, snarare tvärtom.

    Däremot den falskhet som finns i IPCC. Hur kan en rapport med så många fel få ett så stort genomslag hos politiker? Journalister granskar inte det minsta? De politiska beslut som tas med denna rapport är förödande för miljön skulle jag vilja påstå.

  3. Vindkraften är ett hårt subventionerat energislag som genom sin opålitliga produktion av el förstör marknaden för annan energiproduktion. Vindkraftföretagen borde åläggas att bekosta produktion av el, exempelvis med gasturbiner, när vindkraften inte kan leverera. Då först kunde vi se de verkliga kostnaderna för vindsnurrorna.

    Beträffande kärnkraften så ska mellanlagringen givetvis byggas ut. Det finns modernare kärnkraftsanläggningar som kan upparbeta det radioaktiva avfallet och använda det som bränsle. Det är alltså en resurs.

    Sedan har vi slutförvaret där myndigheterna har bestämt att det ska vara säkert i 100000 år. En helt bisarr lång tidsperiod. Med den snabba tekniska utveckling vi har borde 100 år vara tillräckligt. Mycket ny kunskap hinner komma på den tiden och framtida generationer kommer säkert att finna på råd.

  4. Fredrik, att man gjorde så med ledningarna och byggde kärnkraftverk var ju att kärnkraften skulle vara den baskraft som garanterade stabiliteten i elsystemet. Vindkraft kan aldrig vara en baskraft och ska givetvis inte subventioneras på samma sätt utan i det läget bära sina egna kostnader. Ingen skulle bygga vindkraft idag utan subventioner, så är det bara!

  5. Fredrik Andersson
    Har inte regeringen haft 6 år på sig för att fatta beslutet men kom till skott 5 i 12?

  6. Det var ju ingen än staten som bekostade på kärnkraftverk och ledningarna till kärnkraftverken, nu kan väl staten bekosta ledningar till havsbaserad vindkraft tycker ja.
    Det gick så väldigt snabbt att fixa tillstånd för utökat mellanlager, kan de inte fixa tillstånd lika snabbt för ledningar till havsbaserad vindkraft?
    Slutförvar är ju helt galet innan bränslet är upparbetat!

  7. Men nu har vi en klimatminister som vet att jorden ändrat lutning pga. koldioxid! Snacka om att klamra sig fast för att åtnjuta ekonomiska fördelar visavi folket.
    Sverige tog fram kärnkrafttekniken på rekordfart vilket innebar att vi fick tillgång till billig el samt reducerade “klimatutsläppen” betydligt! Tyvärr började obildade fanatiker lägga sig i energipolitiken, varvid Miljöpartiet bildades(ivrigt påhejade av CCCP)
    Dessutom kom ett förbud om vidare forskning om kärnkraft vilket sänkte möjligheterna att utforska ev. gen_4 dvs att slutförbränna det som idag kallas avfall. Efter kärnkraftsomröstningen försvann nog den mesta kunskapen som byggts upp av ASEA_ATOM, synd stor hjärnkraft spolades bort med badvattnet…

  8. Om inte södra Sverige skall bli ett industriellt U-land så måste det tas förnuftiga beslut snarast. Vi behöver tillförlitlig energi till rimlig kostnad och för att lösa den knuten så är en utbyggnad av modern kärnkraft det rimligaste alternativet.
    Självklart kan man differentiera priserna så att energin blir något dyrare när efterfrågan är som störst, men det måste finnas en förutsägbarhet i när de extra kostnaderna uppstår då att det går att planera produktionen efter kostnadsnivån.
    Sol- och vindkraft är ett positivt tillskott men det går inte för ett konkurrensutsatt företag med kollektivavtal som förutsätter planeringsbar barnomsorg, och liknande, att planera produktion efter otillförlitliga väderleksrapporter, dessa system behöver för att vara någon reell tillgång kompletteras med energislag som på ett enkelt sätt kan effektregleras i realtid.
    Ibland (tyvärr alltför ofta) får jag uppfattningen att vi har två grupper av politiker i regeringen i dag. Den ena gruppen verkar tro att det räcker med ett eluttag på väggen för att man skall kunna få lampan att lysa eller få varmt vatten i duschen, den andra gruppen vet mycket väl att det behövs ett väl utvecklat tekniskt system på andra sidan väggen som producerar och levererar energi, men de nickar och hymlar med den första gruppen för att inte riskera att bli av med sin statsrådspension.
    Nu kan man ju bli av med sin position och tidiga pension ändå. Som bekant har vi fortfarande val till riksdagen med några års mellanrum och det vore ju förskräckligt att mista sina lukrativa förmåner för något så banalt som folkets vilja, och då gäller det att klamra sig kvar med alla medel – och vad är då bättre än att sätta skräck i allmänheten och hävda att det är energitrollen som styr klimatet … vilket naturligtvis är nästan lika dumt som när Torbjörn Fälldin hävdade att man i Sverige inte får bygga ut, eller inte ens forska på, kärnkraft eftersom värmeelementen i bostäderna skulle bli radioaktiva av kärnkraften. Han lyckades med sådan retorik att sitta kvar som regeringschef och det är väl bara att konstatera att vi får de regeringar som vi förtjänar ….

  9. Så dårarna ska gräva ner kärnbränslet där det mesta av energin finns kvar? Mupparna som styr Sverige borde kanske försöka följa med i teknikutvecklingen utomlands där detta “utbrända” kärnbränsle ska köras i nya typer av reaktorer. Ska man gräva ner pengar? I så fall typisk MP-politik där ideologin alltid går före sunt förnuft. Ännu mer vindsnurror planeras? När ska denna snurriga politik avskaffas kan man undra? Trots allt ett gott tecken att folk äntligen börjar protestera mot vanvettet.

Comments are closed.