Figur 1. Tillväxten av energiproduktionen i Kina 1990 – 2018
På 10 år från 2002 till 2012 ökade produktionen med faktorn 2,4. Det är en bekräftelse av Kinas enorma ekonomiska framsteg. Daily Mail granskar läget i Kina i en lång artikel, ur vilken jag klipper några uppgifter:
2021-09-21 Daily Mail
Beijing’s dirtiest secret: With 1,000 coal-fired power stations (and climbing) China’s energy pollution mocks the world’s bid to combat climate change
(Pekings smutsigaste hemlighet: Med 1 000 koleldade kraftverk (och ökande) hånar Kinas utsläpp världens ansträngningar att bekämpa klimatförändringarna.)
Det är särskilt stötande för läsarna i UK, som nu får höga el- och gasräkningar orsakade av de extrema programmen för att minska utsläppen:
Figur 2. Utsläppen per capita i UK och Kina
Takten i utvecklingen är häpnadsväckande. Antalet kolkraftverk femfaldigades mellan 2000 och 2020. De lär nu ha 1.080 kolkraftverk och fortsätter bygga nya. Kina står nu för 28 % av världens utsläpp. De producerar 60 % av världens stål. De har trefaldigat kapaciteten i sina oljeraffinaderier sedan 2000. Mail skriver att mellan 2011 och 2013 använde de lika mycket cement som USA gjorde under hela 1900-talet . Det förefaller så osannolikt att jag antar att där har ett tryckfel smugit sig in.
Om Boris Johnson inte får dem att binda sig för betydande nedskärningar på COP26, blir mötet en flopp.
Det har president Xi Jinping inte lovat. Men han har kastat ut ett litet köttben: Kina skall sluta finansiera och bygga kolkraftverk i andra U-länder. De har offererat fler än hundra i Afrika.
Figur 3. President Xi Jinping försäkrar att Kina inte skall bygga kolkraftverk i andra länder.
Det är sant att Kina bygger “förnybar” el: vind- och solkraft. Men dessas andel av Kinas energimix är fortfarande försumbar, se figur 1, medan dess kol-, gas- och oljeanvändning expanderar obönhörligt.
Det finns de som säger att trots allt detta bör vi lita på Kina – och Xis löfte om att dess utsläpp kommer att minska och så småningom nå Net Zero.
USA: s tidigare vicepresident och gröna kampanjledare Al Gore är en entusiastisk förespråkare: “Jag tror att de kommer att nå det målet”, sa han tidigare i år. “De sätter upp mål bara när de är helt säkra på att de kan nå dem, och de når ofta över.”
Andra är mer tveksamma, igen mindre än Lord Patten, den siste brittiske guvernören i Hong Kong. När han pratade med Mail i veckan kom han ihåg hur han brukade uttrycka skepsis mot Kina på nittiotalet, bara för att få höra av diplomaten Sir Percy Cradock, en ivrig försvarare av landet: ‘De kan vara tråkiga diktatorer men de är män som står vid deras ord.’
Tvärtom, sade Patten den här veckan, “de är tråkiga diktatorer men de står INTE vid deras ord”. Kina, tillade han, har brutalt brutit mot överlämningsavtalet för Hong Kong, som garanterade grundläggande friheter i minst 50 år. De har brutit sina löften om handeln. Och senast, i Covid -pandemin, bröt de löften som de gav efter SARS -utbrottet 2002: att vara transparent och meddela Världshälsoorganisationen WHO inom 24 timmar, om de upptäckte en ny dödlig sjukdom. ”
Tanken att du kan tro vad de säger om miljömål är för fåglarna,” sa Lord Patten. “Om och om igen sviker de vad de lovar.”
Ändå får vi veta att vi måste vara snälla mot dem, för annars håller de inte sitt ord.
+ – + – + – +
by
Magma, det är väl så att det är bäst att inte lita på stormakter oavsett om de heter Kina eller USA. Det bästa vore om EU tog flera steg tillbaka och åter blev en strikt handelsunion och med ett mer utvecklat försvarssamarbete inom EU utan att ha med USA som verkligen inte är att lita på…Se bara hur de bar sig åt i ubåtsaffären med Australien. Däremot så kan man ju göra affärer med stormakterna på lika villkor! Och ja, i det långa loppet lär det vara svårt att rå på Kina så det är bättre att utveckla relationerna än att gräva vallgravar.
Att lita eller inte lita på Kina?
Det man definitivt kan lita på när det gäller Kina är att de har ett långsiktigt mål – i stort sett i allt vad de företar sig.
Läs gärna en översättning av Sun Tzu – Krigskonsten – en ca 2500 gammal skrift om strategi – där en av de viktigaste strategierna är tålamod – ”det inte jag kan uppnå kan jag bädda för så att mina barnbarn uppnå”.
Vad är västerländsk kvartalsekonomi mot österländskt tålamod.
Vi som accepterar fakta och vetenskap, ska inte använda de klimathotsreligiösas nyspråk. Det är en framgång, inte ett fiasko eller misslyckande, varje gång ett klimatmöte INTE slutar med en överenskommelse om dyra men totalt verkningslösa klimatåtgärder.
Kina vet vad luftföroreningar för med sig och tagit fram tekniker som renar utsläppen från kolkraftverk. Ökad co2 betyder ingenting i verkligheten. (Här tror jag på Albert Einstein). Ökade utsläpp betyder mer moln och ett kallare väder. De som tror på löften blir bara besvikna. Hangkineserna hör till de mest intelligenta i världen.
Kina har en utveckling som bör hyllas även om det innehåller stora miljöutmaningar.
De har förbättrat inomhusluften. Övergått från öppen eld med kolbricketter till elspisar.
Priset är en ökad kolförbränning i kraftverk och fortsatt dålig luft i städer.
Bättre rening borde premieras framför CO2 jakt!
I USA öppnar man kolkraftverk för att utvinna Bitcoin. Det bör man ha synpunkter på!
Där har Kina gjort rätt och förbjudet sådan användning!
Det faktum att Kina ska sluta finansiera kolkraftverk i andra länder har minimal betydelse. Pengar finns ju på annat håll än i Kina. Vill ett land i t ex Afrika bygga ett kolkraftverk så finns nog kapitalet. Beror bara på villkoren.