När “strömmen går” får vi vara förberedda med mer än stearinljus
Ingvar Åkesson har funderat grundligt på det:
Vi närmar oss nu tiden då mycket värme behövs. Under de fyra kallaste månaderna kan mycket väl 60 – 70% av årsenergin för uppvärmningen förbrukas. Då är också kravet att elen fungerar klanderfritt. Förutan el fungerar inte fjärrvärme, biopannor, värmepumpar, etc. Har man inte någon reserv, finns risk för periodvis lägre inomhustemperaturer. Detta har vår ”eminenta” regering sett till. Framför allt drivet av MP, men supportat av S, C & L.
Oppositionen verkar ”lysa med sin frånvaro”.
Om tyskarna genomför sina beslut om att plocka bort kärnkraftverk med 3.956 MW:s effekt plus en massa kolkraftverk den 1 januari 2022, ligger vi illa till om/när vinden mojnar och Celsius kryper ner ”i sin håla”. Då blir det tid för Ygeman att plocka fram sitt ”el-överskott”.
Partiell elnedsläckning kan då bli ”vardag”. Nedsläckning och återkomst av el kan ge “spikar” med spänningar som överstiger det normala på 230/400 volt. Det kan ta ett kort ögonblick innan systemet åter är i balans, men spiken kan finnas där.
Där jag bodde tidigare var det inte långt till transformatorstationen. Någon gång emellanåt startade eller stoppade någon eller några verksamheter i grannskapet samtidigt sina maskiner och spiken var ett faktum. På den tiden hade man ”glödlampor”. Var dessa inte alldeles ”purfärska” så var det bara att byta dem. Strömmen var då 220/380 volt.
I dag har vi inte glödlampor som är känsliga. I stället har vi elektronik i princip i varje pryl i hemmet. Dessa kan vara relativt känsliga. Den stora frågan är hur försäkringsbolagen ställer sig om många dyrbara utrustningar slås ut samtidigt av detta? Är det force majeure eller inte? Sen tillkommer också bevisbördan.
Hur kan man då göra för att öka sitt skydd?
Som extra ”försäkring” har jag låtit installera överspänningsskydd, mellan el-mätaren och säkringsenheten. Det är installerat parallellt och kopplas direkt till jord. Det tar spikar på över 250 V. Kommer det en spik, så tar skyddet den och “bränner upp” överskotts-energin. Har så skett måste skyddsmodulen/erna bytas ut. Det finns en skyddsmodul för varje fas. Strömmen finns kvar i huset eftersom skyddet var parallellkopplat med inkommande ström.
Detta skall inte förväxlas med jordfelsbrytare och säkringar som har andra funktioner.
Elmätaren kan då också ha ”gjort sitt” – men det är el-näts-leverantörens problem.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
by