Halten CO₂ är effekten inte orsaken till temperaturen

Jordens historia under 600 miljoner år, temperatur och CO₂

Ökningen av koldioxid, CO₂ , i atmosfären är en effekt av att vi klivit ur lilla istiden från ca 1850 och framåt. Haven har blivit varmare på högre latituder vilket minskar absorptionen av CO₂ och ökar utgasningen av densamma. Atmosfären och haven är i full färd med att hitta en ny balans i förhållandet mellan halten CO₂ i haven och i atmosfären.

Inget märkligt att så är fallet, eftersom havens temperatur och cirkulation styr både halten CO₂ i atmosfären och temperaturen över land. Eftersom halten CO₂ började stiga sedan temperaturen börjat stiga, är det en klar indikation på att havstemperaturen styr halten CO₂ i atmosfären. När systemet börjar uppnå balans kommer ökningen av halten CO₂ att avta för att till slut plana ut helt.

Dagens så kallade höga nivåer av CO₂ är i ett historiskt perspektiv extremt låga nivåer. Under slutfasen av förra istiden för 20.000 år sedan, var nivåerna så låga (180 ppm) att gränsen för vad växterna klarar utan att dö ut var nära. Under 150 ppm klarar inte växtligheten av fotosyntesen utan kvävs till döds. CO₂ är en förutsättning för att växter ska kunna leva både till lands och till havs. De flesta växter kräver runt 1.500 ppm för att ge maximal avkastning och ha bra tålighet mot torka.

Jordens medeltemperatur de senaste 50 miljoner åren har sjunkit från 23 ‒ 24°C till dagens 14 ‒15°C. En nedgång på 8 ‒ 10°C så talet om 1,5° eller 2,0° målet är helt fel, då Jorden under 500 miljoner år dessförinnan haft just 23 ‒ 24° utan negativ påverkan på livet, snarare tvärtom. Värmeperioder har även under vår kylslagna era varit en källa till civilisationers utveckling medan köldperioder varit katastrofala.

De som tror att förindustriell tid varit något normaltillstånd för klimatet har helt fel. Trots den blygsamma uppvärmning vi sett efter 1850 är den långt ifrån den normal som härskat under 550 miljoner år fram till för 50 miljoner sedan.

När livet blomstrade på allvar under kambrisk tid för 550 miljoner år sedan var halten CO₂ 15 ‒ 17 ggr högre än idag, runt 7000 ppm. Medeltemperaturen låg på 23 ‒ 24°, ingen is fanns vid polerna, och hade vi varit med och odlat hade vi haft odlingssäsong i stort sett året runt. Orsaken till försämringen som startade för 50 miljoner år sedan har med kontinentaldriften att göra. Havens cirkulation är med dagens geografi och kontinenternas nuvarande utbredning starkt begränsad. Därav det relativt kyligare klimatet nu mot tidigare.

Sammanfattningsvis har halten CO₂ inte något att göra med klimatets utveckling. Den senare har med cirkulationen i haven att göra, vilka också värms av inkommande solstrålning. Variationer hos Solen är ytterligare en faktor. Liksom variationer i Jordens bana runt Solen och dess axellutning i förhållande till banplanet, faktorer som ändras så som Milankovic-cyklerna beskriver.

Det finns många fler orsaker utöver dem ovan, men halten CO₂ är bara en effekt av de övriga parametrar som påverkar klimatet och är INTE den kontrollknapp som många anser.

Kjell Lindmark

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Halten CO₂ är effekten inte orsaken till temperaturen

  1. Jordklotet/havens temperatur påverkar halten av koldioxid i luften. Koldioxid kan aldrig påverka jordklotets temperatur. Det följer härav:
    • Vid +15° C har jordklotet en maximal strålningsvåglängd enligt Plancks Lag om 10,056 mikrometer. Jordklotets temperatur kan endast öka, om den påverkas av en kropp med högre temperatur, vilket innebär en kropp med lägre maximal strålningsvåglängd än ovan angivna. Det följer termodynamikens Andra Lag, även kallad Entropilagen. Endast ökande entropi förekommer i vårt universum.
    • Jordens normala temperaturer varierar mellan +50 och -50° C. De motsvarande maximala strålningsvåglängderna är 8,967 resp. 12,986. En viss våglängd motsvaras alltid av en viss bestämd energinivå för avgiven energipuls-foton, universell lag som gäller alltid och överallt.
    • Koldioxiden absorberar/emitterar energipulser/fotoner till nästan 100% inom våglängdsspannet 14-16 mikrometer. Dessa energipulser kan därför inte påverka jordklotets normala temperatur, eftersom strålningsvågländerna är högre än jordklotets strålningsmaximala våglängder i hela temperaturområdet +50 till -50° C. Påverkan kan kanske ske någonstans på Antarktis, där jordens temperstur är ännu lägre.
    • Det spelar ingen roll hur många energipulser koldioxiden i atmosfären emitterar. De kan dessutom aldrig vara fler än vad jordklotet motemitterar vid motsvarande 14-16 mikrometers våglängd, eftersom koldioxiden endast passivt tar emot och vidarebefordrar energipulser med samma energi per foton från jordens IR strålning vid exakt samma våglängder. De är i själva verket betydligt färre. Man kan säga att jorden har en fläkt med högre utåtgående effekt vid 14-16 mikrometers våglängd, än vad koldioxiden har som fläkt med mot jordklotet ingåtgående effekt vid dessa våglängder. Energin per foton är som sagt exakt densamma utåt- som inåtgående.

    Slutsatsen är att koldioxidens emitterade fotoner från atmosfären aldrig kan öka jordklotets temperatur. Växthusgasteorin fallerar. Jorden kan endast värms upp av solen. Atmosfären temperaturprofil bestäms av solinstrålningen i arbete tillsammans med gravitation, atmosfärens massa, tryck, densitet och atmosfärsgasernas specifika värmekapaciteter.

  2. @Petter Wulff

    Den teorin borde resulterat i en så kallad Thermal Runaway där temperaturökning triggar en ökad Co2 halt som i sin tur ger högre temperatur osv. i oändlighet. Men så är icke fallet som man kan se på denna graf jag redovisat. Alltså faller den platt till marken. Möjligtvis kan en sådan effekt ses under en begränsad tid men inte i stort.

    Man ser även att Co2 halten sjunkit förhållandevis mycket medan temperaturen håller stadigt vid 25 grader utom för några dippar. Det har förekommit som man kan se att CO2 halten varit lika låg som nu medan temperaturen ändå hållit sig på 20 graders-nivån (320-380 miljoner år sedan). Temperatur och Co2 halt följer inte varandra så som det påstås att det alltid gör. Vi har under 1900 talet haft decennier av sjunkande temperatur samtidigt som Co2 halten ökat. Så de gånger dessa fenomen sammanfallit lika många ggr har de inte sammanfallit vilket gör att Co2 teorin faller.

  3. PW, här har du en något längre grafe än den jag måste tjata på dig att studera. Tycker du att det finns korrelation mellan CO2 och temperatur? Isf kolla en gång till vad korrelation är (utan att fråga DN, BBC och Guardian).

  4. Petter Wulff
    Kommer det en snabb temperaturhöjning nu? Var pågår uppvärmning? Jag har hämtat officiella temperaturdata från de platser där jag har bott och konstaterar att temperaturen har ökat 0,03 grader sedan jag föddes. Det var 75 år sedan. Således måste den ha ökat mer på andra platser för att framkalla en ”KLIMATKRIS”. Jag tror att Tony Heller (YouTube) har svaret. Han har läst pressuppgifter från hela Världen och hittat flera ställen där temperaturen ÖKAT DUBBELT SÅ MYCKET som i resten av Världen. Här är hans lista: Canada, Mountains, Gulf of Maine, Sweden, Alaska, Finland, China, Ireland, National Parks in the USA, Russia, U.S. West, Tebetan Plateau, Britain, Europe, Arctic.
    Kan man lita på pressen?
    Om CO2 fortsätter att ökar med 2,5 ppm/år, då tar det 166 år innan halten fördubblats. IPCC menar att det skulle medföra att medeltemperaturen på marken om 166 år skulle öka 1 grad Celsius. Jag tror att folk är mer bekymrade över priset på el och drivmedel.

  5. Hur då ?

    Svepande påståenden utan faktabas vill vi inte ha här !

  6. En skeptiker som professor Gösta Pettersson har en mer avancerad teori. Han anser att ökad koldioxidhalt i atmosfären både är en följd av temperaturhöjning och en orsak till den.

    Kanske högre temperatur inte behöver vara ett problem i sig. Men om förändringen kommer snabbt kan det ställa till avsevärda problem.

Comments are closed.