Indien: 13 döda i tidig snö !

Electroverse

Figur 1. Tungt snöfall i bergen nära gränsen till Tibet krävde 13 döda den 21/10

I angränsande Nepal rapporteras en död och en person saknad.

Figur 2. Indien, prognos för 28/10 avseende avvikelsen, anomalin, från normal temperatur

New Delhi noterade 16 ºC den 21/10, vilket är ovanligt tidigt för en så låg temperatur. På Slättlandet i Punjab, Haryana och North Rajasthan har man noterat 3 ºC och 4 ºC, vilket är ovanligt kallt.

Snö inför COP26

Precis innan COP26 i Glasgow har västra Skottland fått sin första snö ovanligt tidigt.

Figur 3. Snöprognos 22/10 – 7/11 med Skottland drabbat.

Delegaterna i Glasgow kan notera att det är ovanligt kallt över stora delar av globen. Det har rapporterats från bl.a. Kina, Japan, Australien och Brasilien.

+ – + – + – +

IPCC:s ständigt falska larm

Larmen om katastrofal värme och raskt stigande hav har visat sig fel. Mats Werner tyckte denna bild var särskilt talande:

Boris Johnsons möte med G7 på stranden av Carbis Bay skulle skrämma med stigande hav

Men uppställningen av delegaterna visar istället att ingen höjning skett på 96 år ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Indien: 13 döda i tidig snö !

  1. @Petter Wulff

    Tack, det är bra då vet jag inom vilket spann du räknar med. Då har vi klarat ut det. En femårstrend kan jag hålla med om, är kanske lite kort, men det ger ju en liten fingervisning i varje fall.

  2. Kjell L: Jag har kommenterat en graf med att hänvisa till 10-, 20- och 30-årstrenden, som är stigande temperatur. Femårstrenden är för kort för att vara tillförlitlig.

  3. @Petter Wulff

    Förra vintersäsongen när det var extra kyligt framkom dylika argument.
    https://www.dn.se/nyheter/varlden/extrem-kyla-beror-pa-svag-polarvirvel/

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eKdXlQ/polarvirvlarna-kollapsar–klimatforandringarna-kan-ligga-bakom-kylan

    Det finns många fler exempel.
    Vintern har kommit tidigare i år men även så förra hösten i olika delar av det norra halvklotet.
    Så att ett kyligare väder har sin grund i den globala uppvärmningen är en motsägelse i sig självt.
    Du har ju själv lagt ut en graf som med all önskvärd tydlighet visar på en kylande trend sedan 2016. Men det är ju förvisso fortfarande varmare nu än det var 1979. Men det handlar om några tiondels grader vilket knappast har någon betydelse för oss eller naturen.

    Vi får helt enkelt följa trenden och se framtiden an och hoppas att den nedåtgående trenden vänder uppåt igen. Värme är trots allt bättre än kyla.

  4. Petter Wulff
    Har du hört talas om ny istid (70-talet), skogsdöd (80-talet), ozonhål, stigande havsnivå och översvämningar. Vilka klimathot har du inte överlevt?

  5. Kjell I: Vilken vilseledande information? Finns något exempel?

  6. Ivar

    Så är det nog men våra gamla är väl från tidigt 80-tal och verksmyndigheter ser nog alltid fram mot återanskaffnings-investeringar mht till t.ex teknikutveckling.

    Hösten fortsätter väl att vara trendmässigt varmare jmf med våren!
    Skulle gärna se UHA-värdena för resp lat-område i temp. grafer. Inte minst den viktiga ekvatorn. Går det att hitta grafer? Har ej sett dem publicerade.

  7. Thorleif
    Staten är på väg att beställa nya isbrytare så staten tror att vi kommer att få kallt och behöva isbrytare även i framtiden. Vi får hoppas att kommunerna inser att snörjning behövs i närtid.

  8. Tycker bildmontaget med alla EU-ledarna på stranden i Cornwall inför COP26 (som Du lagt ut tidigare på Klimatsans) jämförd med samma strand 1925 fortfarande är en väldigt passande illustration av den icke-ökande havsnivån. Tyvärr kan man inte lägga in bilder i kommentarsfälten.

  9. Undrar jag hur våra kommuner tänker nu under det myckna regnandet i delar av landet? Tänker de på huruvida regnandet ev kan vara ett tecken på ett långsiktigt väderomslag till en relativt kyligare period? Vad händer isf om regnandet fortsätter och snart omsätts till snö ju närmare hösten övergår till vinter?

    Är kommuner förberedda på mer snö än vanligt? De borde nog se över tillgängliga resurser nu när vi i moderna tider sedan länge lagt ner kommunal vägskötsel (Vägverket som lokal resurs).

    Om vi är beroende av privata små entreprenörer för t.ex vår kommunala snöröjning kan man fråga sig hur dessa ska ha resurser att tillgodose snabba efterfrågeändringar? Investera och växa för småföretag är mycket vanskligt och särskilt om risken baseras på väder.

    2010 när det blev lite extra kallt med mer snö var landets kommuner lamslagna här i Mellansverige. I min kommun har det tagit nästan 10 år att få någorlunda bra service. Men vi är inte i närheten av 70-talets nivå.

  10. PK media bombarderar oss med vilseledande information och merparten av oss Svenskar slukar informationen utan att blinka. Tidigare var det inne att vara källkritisk men det är numera förbjudet att ens ifrågasätta myndigheternas propaganda. Man blir helt uppgiven.

  11. Man kommer i sedvanlig ordning att hävda att kyla och snö beror på den globala uppvärmningen. Det spelar ingen roll vilket väder som drabbar oss så är det Co2 haltens och den globala uppvärmningens fel.

Comments are closed.