En svältkatastrof är på väg

Yara

Gödning med kväve, N, fosfor, P och kalium, K i rätt propor-tioner avgör skördeutfallet

Kväve är nästan alltid en en av huvudingredienserna. Det består av föreningar av ammoniak, vars produktion kräver mycket energi. De chock-höjda priserna på el och naturgas har gjort tillverkningen olönsam varför produktionen dragits ner eller ställts in på flera håll.

Under nästa år kommer bönderna inte att kunna få de vanliga kvantiteterna gödning, vilket betyder mindre skördar, för vilka konsumenterna troligen får betala ett högre pris än idag.

Den största tillverkaren i Norden är YARA, huvudsakligen ägt av norska staten. Dess VD, Svein Tore Holsether, talade vid ett sidoarrangemang till COP26 i Glasgow.

Tidskriften FORTUNE rapporterade en 4/11 från hans tal. Dess rubrik lyder:

Jag är rädd att vi kommer att få en livsmedelskris. Energikrisen har gjort gödning alltför dyr att producera, säger Yaras VD

Att producera ett ton ammoniak kostade $110 i somras. Nu är det $1.000. Det är otroligt.

Sedan september har Yara dragit ner produktionen av ammoniak med 40 %. Andra producenter har gjort detsamma. Det betyder minskad tillgång till gödning som blir dyrare, med mindre skördar som följd. Och högre priser på livsmedel.

Det kan leda till en svältkatastrof på olika håll i världen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “En svältkatastrof är på väg

  1. Jovisst, men de “klimatförändringar” det handlar om är tidig och sen frost, ofta med snö, som kortat skördesäsongerna i stora områden i Kanada, norra USA, Brasilien, Argentina och även Spanien och Frankrike.

  2. I artikeln i Fortune påpekas att matproduktionen redan hotas av bl.a. klimatförändringar. Och på sidan förekommer (när jag läste den) även annonser som uppmanar till handling mot klimatförändringar. Men inte ett ord om vad som orsakat de höga energipriserna…

  3. 1905 startade YARAs föregångare Norsk Hydro tillverkning av kvävegödsel i norska Rujkan. Den patenterade processen som utvecklats av Sam Eyde och Kristian Birkeland hade elström och luft som råvara. Genom en elektrisk ljusbåge kunde kväve utvinnas ur luft och bindas i mald kalksten. Produkten kallades Norgesalpeter sedemera Kalksalpeter.
    Kanske dags att börja gå tillbaka till orginalreceptet och skippa naturgasen

  4. Vindkraft kan inte bli lönsam av den enkla orsaken att när det blåser i EU så blåser det i stort sett överallt. Lågtryckssystem är stora och täcker enorma områden! Blåser det mycket så vill alla bli av med strömmen och blåser det lite eller inte alls så måste den dyra reservkraften slås på vilket blir dyrt. Denna ekvation var ju inte svår att räkna ut men korkade politiker lyssnade inte och nu står vi där med en energikris som heter duga. Det finns ju en orsak till varför man slutade bygga väderkvarnar på 1800-talet när ångkraften kom i stor skala. Sverige ska tydligen lösa problemet med, hör och häpna, ännu mer vindkraft. Två hål i väggen har ersatts med två hål i huvudet!

  5. Ivar A
    Nyss kostade elen 5 öre per kWh i hela Sverige.Vindkraft lönar sig -INTE.

    Kall vår har lämnat vinproducenterna med dålig skörd.
    Det är inte bara näring som behövs!

  6. Med sol och vind skulle vi få billig el men det blev motsatsen. Sol och vind skulle ersätta kärnkraft och fossilkraft men framförallt den stora efterfrågan på gas har fått priset att öka. Inte en enda spådom har infriats.

  7. Om man verkligen lyckas sänka CO2-halten i atmosfären så blir världen ännu hungrigare. Livets gas är det viktigaste ämnet för all näring vi behöver.

Comments are closed.