Skånes elpris beror på den tyska vindstillan i flera dar

Så lite el har sol och vind levererat i Tyskland hittills i november

Vid midnatt den 11/11 producerades 2,17 GW utav 122,18 GW märkeffekt. Det blir inte mer än 1,8 procent. Under större delen av tisdagen den 2:e och hela onsdagen den 3:e var vindkraftens effekt lägre än 5 GW. Det blir c:a 40 timmar som back-up med närmast full effekt fordrats.

Det klarar inga batterier och inte heller något pumpkraftverk.

Notera att det ljusblå fältet för havsbaserad vindkraft är nere på NOLL flera gånger den 3:e och 4:e. Där ingår en vindkraftpark på Kriegers Flak, där Vattenfall skall bygga en park för oss i Skåne. Den levererar alltså NOLL ibland. Vattenfall och Ygeman har inte förklarat varifrån vi skall få strömmen vid sådana tillfällen.

Självbedrägeriet i sin prydno

Den aktuella situationen är inte det minsta överraskande för oss realister. Sedan mars 2015 finns här fler än dussinet poster med produktionsstatistik, som visar hur falsk tron är på att “det blåser alltid någonstans”. Men de i dubbel bemärkelse “gröna” världsförbättrarna i Miljöpartiet och Centern har blundat hårt för fakta och förnuft i sin iver att montera ned vårt väl fungerande elsystem.

Deras självbedrägeri har legat på en rent religiös nivå. Vi kan bara hoppas att väljarna nu inser vanvettet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Skånes elpris beror på den tyska vindstillan i flera dar

  1. vinkraft, det hör redan på ordet att det är intermittent.
    väderkvarnarna hade sin storhetstid innan ångkraften tog över.
    Vad sade man då, jo att ångkraften fungerade när man ville, den fungerade som baskraft.
    När sedan utvecklingen har tagit fart och samhällena har förfinats och började ställa högre och högre krav på konstant kraft som aldrig sinar, så har vi utvecklat bättre och bättre kraftkällor. Det handlar hela tiden om att omvandla energin enligt termodynamikens första huvudsats. Energin kan inte skapas eller förstöras bara omvandlas. energin kan omvandlas på olika sätt. man kan omvandla energi mekaniskt, kemiskt eller nukleärt. Dessa omvandlingsformer har enorma skillnader i energiutbyte.
    Den uppmärksamme säger givetvis att vattenkraft är mekanisk kraft och den är ju bra…
    Det är den men detta beror på att jorden naturligt skapar en cykel genom vädret som ’lyfter upp vatten’ mha solens energi och vädrets nederbörd som skapar ett enormt batteri med vatten för kontinuerlig drift att kraftverket. Vattenkraftens problem är attman inte kan placera det vart man vill. Det kan endast finnas där man har vatten och fallhöjd.
    Vindkraften, mekanisk, har inget naturligt batteri varför det blir intermittent. Man ska ha väldigt klart för sigvilka enorma energier det handlar om som måste kunna lagras för att det ska ha ett värde. Mekanisk lagring, pumpa vatten, vikter, smälta aluminium, etc är totala idiotier som har alldeles för dåliga verkningsgrader. Man måste inse att kostnaden för att utnyttja överkapacitet till att magasinera med dålig verkningsgrad måste understiga vad man kan sälja energin för vid ett givet tillfälle.
    kemisk energi, här återfinns solpaneler, olja, kol och gas.
    solpanelerna sticker ut för att de är fossilfria MEN de har dålig effektivitet och kräver stora ytor samt låter sig inte så lätt användas för rörliga objekt. De är även intermittenta som vindkraft.
    Fission och Fusion, att dela atomer eller slå ihop dem. Detta är den kraftigaste energiomvandlingen som vi känner till i naturen. energiomvandlingen här är enormt stor jämfört med de andra teknikerna. Rätt använt är detta naturligtvis överlägset.
    Tyvärr kommer makt och politik in i detta och alla har väl hört talas om att pengar är makt, men jag skulle nog vilja säja att energi är makt. Inget händer utan energi.
    I framtiden kommer världen mer och mer att styras av energi. Energi är allt.
    Frågan alla måste ställa sig är hur samhället ska se ut i framtiden?
    Ska vi styras av energi eller ska detta vara en resurs som är lika given som vatten?

  2. Vi lever i västvindsbältet lärde vi i vår vår generation oss någon gång under utbildningen för ca sextio fem år sedan . Det borde de “vindögda” lära sig.

  3. Tack för utmärkt uppföljning Sture.

    Vi skulle ha en webb-site som redovisar den här typen av data tillsammans med elpriset i realtids-grafer. Våra okunniga och “stressade” politiker behöver kunna se verkligheten som den är!

    Jag kan inte nog poängtera att el-avregleringen mest fört med sig nackdelar. Varför ha en börs för el t.ex? När det finns teknik som ger långsiktig billig el utan behov av import. Sverige har alltid haft nödvändigt kapital för kärnkraft. Tyvärr tror jag EU ligger bakom en utjämning av konkurrensfaktorerna till nackdel för oss. Som vanligt måste det bli sämre innan det blir bättre.

  4. Vilken otur att det ofta blåser någon annanstans men du blir blåst på den billiga vindkraften.

  5. 1,8 procent skall det vara. Men inte mycket det heller. Sätt gärna in en länk till diagrammet, så man kan ta med det i diskussionen med vindkraftsälskarna.

Comments are closed.