Detta decennium placerar sig som en milstolpe i historien
Med assistans av den betrodde fjärrskådaren Iain Aitkin kan jag nu, när det magiska året 2030 går mot sitt slut, göra en tillbakablick på det senaste omvälvande decenniet. Det ger en säkrare bild än datorsimuleringar med gissade in-data.
Förändringarna sedan 2021 ?
Vilka är de mest påtagliga förändringarna sedan 2021 ?
- Tydligast för alla är kronans fallande värde, nu bara hälften av vad det var 2021. Mat och värme för bostaden tar alla pengar för ”vanligt folk”.
- Sedan dess har inflationen ökat, så att den det senaste året varit över 10 %, vilket drivit upp obundna räntor till mer än 12 %.
- ”Strömmen går” en timme i taget då och då.
- Arbetslösheten har fördubblats sedan flera industrigrenar kollapsat, ex.vis. tillverkningen av stål, person- och lastbilar samt de spektakulära satsningarna på batterier till elbilar.
- Så många kommuner har räddats från konkurs av ”skatteutjämningen” från andra kommuner, att bara två kommuner nu har en kommunalskatt lägre än 38 kronor.
- Det finns inga nya bilar att köpa, så priserna på begagnade bilar för bensin och diesel har stigit dramatiskt.
Hur kunde det gå så ? Decenniet började ju bra.
Milstolparna år 2021
Året 2021 passerade Sverige flera milstolpar, den främsta var det allvarliga åtagandet att bli ”fossilfritt” senast 2050. Det låg helt i linje med de politiska ambitionerna: Sverige skulle ”gå före” och visa omvärlden vägen till ”NettoNoll”, d.v.s. ett fossilfritt samhälle. Med bibehållen välfärd.
Storstilade investeringar var redan på gång: I Norrland fanns redan ett par av Europas största vindkraftparker och fler planerades. Runt kusterna planerades 1.000 nya turbiner av de allra största modellerna, upp till 350 meter höga. I Skellefteå var bygget av en av världens största fabriker för batterier till elbilar nästan klart för inflyttning av utrustning och personal, 3.000 skulle anställas inom 5 år. Störst internationell uppmärksamhet fick pilotprojektet Hybrit i Luleå: Tillverkning av ”fossilfritt stål” med vätgas, som skulle produceras med ”fossilfri el” från vindkraft. I grannstaden Boden planerade företaget ”H2 Green Steel” att lägga 25 miljarder kronor i en liknande anläggning med 10.000 anställda.
Konverteringen av tillverkningen i den gamla SAAB-fabriken i Trollhättan till elbilar lades visserligen ner, men Volvo knoppade av elbilsmärket Polestar, som kom ut på marknaden. Små serier av eldrivna lastbilar togs fram av både Volvo och Scania.
Den näst största källan för utsläpp av koldioxid, Cementa på Gotland, fick sitt tillstånd indraget av Mark- och Miljööverdomstolen. Det förlängdes dock tillfälligt av den rödgröna regeringen till efter valet 2022.
”Fossilfritt” hade det året stora framgångar i Sverige.
Men vi hade otur med vädret.
Fyra reaktorer i kärnkraftverken i södra Sverige hade stängts utan att ny ”planerbar” kapacitet byggts. Redan i september flöt ett vädersystem med svaga vindar in över centrala Europa. Det uppstod elbrist med femfaldiga elpriser, som drog med sig priserna på naturgas och kol. Genom elkablar till Danmark och Tyskland spred sig dessa elpriser till Skåne, som fick 10 och 20 ggr så höga elpriser som i Norrland, där det kunde blåsa bra. Följden blev att företag i södra Sverige varvade ner sin produktion, lade ner delar av verksamheten och permitterade personal. Vad som inte syntes direkt var det tvärstopp som inträdde för investeringar i modernisering och expansion av många företag. Det var början av en utflyttning till andra länder.
Valet 2022
Året började med en så kall januari att elsystemet inte orkade med belastningen. Strömmen fick stängas av i rullande Black-Outs flera gånger under månaden.
Många hade trott att den röd-gröna regeringens vanskötsel av elsystemet skulle leda till att Miljöpartiet hamnade utanför Riksdagen. I de många undersökningarna av opinionen bland väljarna balanserade partiet på spärren vid 4 % av rösterna. Men sedan förra valet hade 200.000 Gretor fått rösträtt. De bodde hemma hos mamma och pappa, som betalade maten, värmen och bensinen. De ville fortfarande ”rädda världen” och röstade på MP. Samtidigt hamnade Liberalerna utanför Riksdagen. Därmed cementerades klimatpolitiken och drevs allt mer systematiskt.
Det progressiva året 2023
Med ett tydligt mandat från Riksdagen skulle nu den ”gröna omställningen” fördjupas och skyndas på. Strikta rekommendationer infördes för temperaturen inomhus, högst 18 grader, hur många mil man kunde köra bil, hur ofta man kunde ta en flygresa och hur lång den fick vara. ”Klimatambassadörer” fick i uppgift att förmå medborgarna till ”klimatsmart” leverne, bl.a. genom att kontrollera hur väl folk följde rekommendationerna.
De stora investeringsprogrammen gladde lokalpolitikerna, som såg stora skatteintäkter komma med alla som skulle anställas. Av 3.000 nyanställda skulle kanske 2.500 flytta in. Av dem skulle kanske 1.500 ha med sig fruar och 3.000 barn i skolåldern. För dessa skulle 300 nya lärare behövas. Därtill skulle butiker och hantverkare öka antalet anställda med 200 personer. Sammanlagt skulle 3.000 nya bostäder behövas.
Ingen kommun ville riskera att inflyttningen skull bromsas av bostadsbrist. Deras allmännyttiga bolag fick i uppgift att snabbt ta fram tillräckligt antal lägenheter.
För den byggboom som följde engagerades ett stort antal byggjobbare från EU-länder, främst Polen och Lettland. De tillämpade allmänt en två-veckors-rutin: De jobbade in en veckända och tog långhelg nästa veckända för att flyga hem.
Ett snopet 2024
Året skulle börja med redovisning av klimatpolitikens resultat, hur väl man uppfyllde åtagandena från COP26. Snopet nog tappade Sverige flera platser i ”klimatligan”. De utländska byggjobbarnas flygresor belastade ”utsläppsbudgeten”. Än värre var utsläppen från tillverkning och montage av alla vindkraftverk. De skulle inte bidra till någon reduktion av utsläpp (i Polen och Tyskland) förrän i slutet av 2030-talet och därefter.
Det året infördes också kilometerskatt, med obligatoriskt köp och installation av GPS-spårare i varje fordon. Sedan fick man månatliga räkningar som tvingade bilister att tänka mycket noga på nödvändigheten av varje resa.
Skatten måste rimligen beräknas efter fordonens vikt, som ju påverkar vägarnas slitage. Då uppstod det penibla läget att elbilar fick högre skatt. Batterierna höjde deras vikt med bortåt ett halvt ton.
Jordbrukets år 2025
Europas sviktande elsystem hade drivit upp världsmarknadspriserna på kol olja och naturgas så högt att produktionen av gödningsmedel fördyrats och delvis slagits ut. Det internationella jordbrukets kostnader skenade och skördarna minskade. Sveriges import blev mindre till högre priser.
De röd-gröna ville stimulera det svenska jordbruket. Det skulle inte behöva konkurrera med import från länder med höga utsläpp. Därför infördes en ”koldioxidtull” på gods från sådana länder, främst Kina. Det höjde förstås prisnivån på de flesta konsumtionsvaror.
Samtidigt larmades allt mer högljutt om jordbrukets stora belastning av ”utsläppsbud-geten”, vilket föranledde införandet av ”jordbruks-utsläpps-tillägget, mera känt som “köttskatten”. Något som än en gång gjorde alla lite fattigare. De pengarna kunde sedan användas för subventioner till särskilt angelägen odling. . .
Batterikrisens år 2026
Elbilar hade tagit en ökande andel av nybilsförsäljningen. Det globala behovet av de kritiska metallerna litium och kobolt hade ökat bortom produktionen. Northvolt i Skellefteå hade skaffat sig kontrakt som skulle garantera leveranser av deras behov. Men inga kontrakt råder över ”force majeure”. Kina, som står för den största delen av världens produktion, lade exportförbud på litium. De ville försörja sin egen produktion av elbilar först och främst.
I Kongo protesterade människorättsaktivister mot barnarbetet i utvinningen av kobolt. Med en massdemonstration lyckades de få till ett lagfäst stopp för barnarbetet, vilket betydde halverad produktion.
Detta skedde samtidigt som ”gamla” elbilar behövde nya batterier. I kampen om batterier måste branschen först hålla gamla kunder nöjda. Hur skulle den kunna sälja nya elbilar, om folk lärde sig att bilarna måste skrotas när batterierna tjänat ut efter 5 – 8 år. Således blev det skriande brist på batterier till nya elbilar.
Utan batterier inga nya elbilar. Några tillverkare måste slå igen. Och underleverantörer i flera länder.
Och försäljning av nya bilar för bensin och diesel skulle förbjudas fr.o.m. 2030. Och bränslet skulle inte få säljas efter 2035. Vem köper då en sådan bil ?
Stålkrisens 2027
Produktionen av ”fossilfri järnsvamp” och ”fossilfritt stål” hade kommit igång. Men priset måste bli tre gånger det för vanligt stål för att gå ihop. Dock hade subventioner för kapital-kostnaderna gjort att man kunde sälja stålet för bara 30 % överpris. En stor kundgrupp var biltillverkare, som ju sålde elbilar med argument för ”klimatet”. Deras kunder kunde kanske också övertalas att betala något för ”fossilfritt stål”.
Nu kom två bakslag samtidigt: Produktionen av elbilar mer än halverades på grund av batterikrisen. Marknaden för stål minskade dramatiskt. Allmänheten hade börjat ifrågasätta om koldioxid verkligen var skadlig. De senaste fem åren hade varit kalla. De röster som hävdade att koldioxid var nyttig, började få plats i debatten.
Bilköparna backade inför elbilarnas höga pris, långa laddningstider och batteriernas korta livstid. Biltillverkarna ville inte längre betala mer för ”fossilfritt stål”. Den tillverkningen började läggas ner.
Det skapade lokal arbetslöshet. Och tomma lägenheter.
Elkrisens 2028
Med ”vanligt folk” i regeringen hade den förutsett den förda politikens slutstation. Att bygga 1.000 nya vindkraftverk, då försörjningen av el redan var tillgodosedd när det blåser, måste så småningom ge överproduktion med olönsamma priser.
Nu inträffade dessutom en ekonomisk kris med minskad industriproduktion i flera sektorer. Det fossilfria stålet behövde inte längre de ofantliga mängder el som förutsetts. Vindkraftverken fick för lite betalt, när det blåste, och hade inget att sälja, när priserna var bra.
Producenterna av vindkraft började gå i konkurs. Vattenfall fick säljas till en kinesisk koncern, som planerade att bygga kärnkraftverk. Med lönsamhet.
Kommunkrisens 2029
Med tvärstopp i produktionen av fossilfritt stål och halvering av produktionen av batterier för elbilar, blev de mest expansiva kommunerna sittande med många arbetslösa och många tomma lägenheter. Deras ekonomi var konkursmässig, men de räddades av den kommunala utjämningen, d.v.s. de skötsamma, realistiska kommunerna måste betala skulderna för de lättlurade kommunerna, som låtit sig förföras av vackert tal utan att kolla fakta.
Detta eliminerade själva vitsen med grundlagens kommunala självstyre. En av demokratins grundpelare.
Grundlagens 2030
Decenniets excesser i statliga investeringar i gigantiska projekt med orimliga kalkyler för sin olönsamhet, i omställning av hela samhället och i inskränkningar av personlig och kommunal frihet med motiv som inte kunnat ifrågasättas, men som visat sig vara genomfalska gjorde en öppen debatt om grundlagens innehåll och upprätthållande till den viktigaste politiska frågan.
Den kräver sin tid för att mogna, vilket det nu finns förutsättningar för.
Per Framsynt
+ – + – + – +
by
Vad som glöms i den dystopiska debatten är att “Tränger man en råtta trängs in i ett hörn, så anfaller den oavsett hur stor och skräckinjagande aggressorn än är”..
Förtal av yrkeskategori? Inom varje skrå finns det skickliga och det finns klantskallar. Det verkar som om klantskallarna har fått sitt lilla ämne att härja med.
2021 Antalet elbilar ökar på bekostnad av bensin och dieselbilarna.
Tack vare bonus malum.
Men samtidigt har det uppkommit en alternativ marknad med små bilar , EU mopeder.
Alla med små diesel/bensin motorer helt utanför normal EU lagstadgad utsläppsregler.
Vad vinner miljön på detta? Inget alls!
# PW
Förtal är när man påstår någonting som är osant … eftersom Per Framsynt redogör för ett högst troligt scenario om MP’s politik tillåts bli rådande så får man förr beteckna det som en varningssignal.
Lite att jämföra med när Systembolaget går ut med att du kan orsaka skada på dig själv och din omgivning om du kör bil efter att du druckit sprit …
När ansvariga företrädare i Sverige är fullständigt faktaresistenta när vetenskapen träder fram så är det inte onaturligt att klimatrealisterna använder sig av framtidsmodeller av liknande slag som de klimatreligiösa.
#PW : Du brukar komma med en liten anmärkning och sedan svarar du inte på repliker. Så och denna gång. På vad sätt skulle denna prognosdystopi vara orealistisk? På vad sätt skulle detta vara förtal av yrkeskategorier? I så fall vilka? Fö: Varför anmärker du inte på SR:s och SVT:s ovederhäftiga DDR-style propaganda?
Petter Wulff: Alla inom ovannämnda yrkeskategorier är förstås inte vansinniga, men jag hävdar ändå att det bland dem som syns och hörs i våra msm-media ändå är en total övervikt av sådana som okritiskt hyllar allehanda klimatalarmistiska lögner. Det är stolligt att tro att en enda sak (koldioxidhalten) styr jordens klimat och att IPCC:s olika scenarier säger mer om klimatet i framtiden än verkliga mätningar.
Beträffande förtal så är det kritikerna av den rådande klimatagendan som är utsatta för förtal De påklistras det förklenande epitetet “klimatförnekare”, för att de ska förknippas med förintelseförnekare. Dessutom brunsmetas de i msm-media, jämförs med de som tror att jorden är platt och tillåts inte föra fram sina välgrundade åsikter där. De stoppas ofta i karriären då de inte har de påbjudna åsikterna och i viss mån kan jag förstå att de faller till föga och mot bättre vetande rättar in sig i ledet. Det är naturligtvis frestande att få erbjudande feta forskningsanslag eller att få en tjänst inom FN, EU eller IPCC med dubbel lön om man bara säger sig tro på klimatagendan och det kan ju t.o.m. leda till en nobelpris om en vetenskapsman gör så.
De som sitter i toppen av lögnpyramiden är Rockefellers/FN och deras hejdukar inom den globala finansiella eliten och underlydande organisationer, jämte Big Tech, Big Pharma, bankerna, EU, WEF m.fl.
Gällande maktutövning se: http://pharos.stiftelsen-pharos.org/avslojande-foredrag-om-world-economic-forums-maktutovning/
Gällande vetenskapligt underlag se t.ex: https://clintel.org/wp-content/uploads/2019/12/WCD-A4versionMADRIDscience.pdf
Punkt 3 ”Strömmen går” en timme i taget då och då.
behöver ett förtydligande. Har vi ström en timme då och då eller saknar vi ström en timme då och då?
Petter W
Hur laddar du din elbil på natten med el från solcellerna?
Christian H: Vansinne må påtalas men anklagelsen saknar konkret underlag och blir istället förtal av yrkeskategorier.
Man skulle tro att Per är mer framsynt än bakåtblickande .
Beträffande Punkt 1 och Punkt 2 kan han mycket väl vara klent korrekt men högst troligt allt för underskattande.
Övriga punkter kanske korrekta, men kanske även underskattande.
Men i stort gör Per säkerligen högst trovärdiga tillbakablickar.
https://adamfayed.com/hyperinflation-is-it-likely-in-2021-2022/
Viktigt att allt fler blir övertygade om CO2 är mer nyttig än skadlig.
Den kalla vintern 2021-2022 trots ökade CO2 var tillräcklig för att få politikerna och företagen att byta fot. Mediernas okritisk rapportering avslöjades när sanningen om Trump påstådda rysslandskoppling avslöjades.
Tack Per Framsynt för denna icke helt otroliga dystopi. Jag plussar på med att det kommer att krävas särskilt tillstånd för att resa med bil utanför den egna regionen, som då motiveras dels med att vi måste spara energi och dels med att den kroniska coronapandemin kräver att vi måste isolera oss mer. Brott mot reserestriktionerna kommer att leda till att bilen beslagtas, körkortet dras in och dryga böter. Pandemin kommer också att kräva att vi vaccinerar oss två gånger varje år för att få bukt med alla nya varianter av den. Detta kommer att kosta pengar och den enskilde tvingas då betala flera tusen kronor för varje vaccination, beloppet kommer att motiveras med att den svårt belastade sjukvården annars kommer att kollapsa helt.
Dystopin kan verka verklighetsfrämmande, men faktum är att västvärldens politiker ständigt kommer med förslag som verkar för att realisera vansinnet. Okunnighet och lögn är jämte politikernas ständigt närvarande önskan att befinna sig mitt i åsiktskorridoren det som styr dagens politik. Detta är särskilt påfallande inom klimatpolitiken. Från https://clintel.org/wp-content/uploads/2019/12/WCD-A4versionMADRIDscience.pdf hämtar jag följande citat :
“If official climate science is sound, why do its disciples resort to restricting freedom of speech, silencing doubters, suppressing or altering contrary evidence, scaring the public, encouraging street rebellions and misinforming school children?”
När nu vansinnet besudlat politiken, journalismen och inte minst undervisningsväsendet och Nobelstiftelsen är det hög tid för den godtrogna allmänheten att vakna upp och utkräva ansvar bland de skyldiga. De bör också betänka att “endast döda fiskar följer strömmen”.