Arktis fryser nu till snabbt, flera fartyg riskerar fastna

skeptical

Figur 1. Beteckningarna på de olika delarna av Arktis hav

De senaste två veckorna har 15 fartyg suttit fast i isen norr om Sibirien enligt den ryska sajten “Barents Observer”. Nu är flera ryska isbrytare på väg för att undsätta dem.

I början av november överraskades sjöfarten av tidig isläggning . Under de senaste åren har isförhållandena i slutet av oktober och början av november tillåtit omfattande sjöfart längs den vidsträckta ryska arktiska kusten, “Nordostpassagen”. I år var dock stora delar av de avlägsna arktiska vattnen redan i slutet av oktober täckta av havsis. Det finns nu ett mer än 30 cm tjockt istäcke över större delen av Laptevhavet och östra Sibiriska havet. I sundet mellan fastlandet och Wrangels ö finns ett område med mer än en meter tjock flerårig is.

ESL

Figur 2. Den finska bulklastaren Kumpola assisteras ut ur East Siberian Sea av den dieseldrivna ryska isbrytaren Novorossisk 

Under de senaste veckorna har bara en isbrytare, den kärnkraftsdrivna Vaigach, varit tillgänglig för eskort genom det allt kallare vattnet. Det har varit otillräckligt för att hjälpa de många fartyg som har varit på väg i “Nordostpassagen”. Där finns bl.a. två fartyg med järnmalm från Kanada och tankern Vladimir Rusanov.

+ – + – + – +

Mer än 2 meters is vid Wrangels ö

Tyska EIKE rapporterar också om isläget i Arktis och visar DMI:s karta över isens tjocklek:

DMI

Figur 3. Isens tjocklek i Arktis, mer än 2,5 meter vid Wrangels ö

Ungefär där går gränsen för vad isbrytare kan bemästra. Wrangels ö ligger nästan överst på båda kartorna. I figur1 intill texten “Chuki Sea” (som egentligen heter Chukchi Sea.)

Således har gammal is överlevt sommaren i lite större utsträckning än de närmst föregående åren och vintern har kommit lite tidigare än vanligt. Det skall bli spännande att se hur stor isens utbredning blir.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Arktis fryser nu till snabbt, flera fartyg riskerar fastna

  1. Hur gick det med det isfria Arktis som Al Gore utlovade? Konstigt att inte dessa klimatskojare ställs till svars för sina lögner…

Comments are closed.