Nordostpassagen stängd !

UAF

Wrangels Ö ligger i Chukchi havet, där isläggningen i år kommit en månad tidigare än i fjol

Därför har 15 fartyg fastnat i isen. Dess utbredning är nu nästan 300.000 km² större än i fjol. Den minsta utbredningen i september var över 200.000 km², vilket betyder att fjolårsis fanns kvar i sundet vid Wrangels Ö, så att där nu finns is som är mer än 2 meter tjock.

Detta tyder inte på att någon “global uppvärmning” pågår.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Nordostpassagen stängd !

  1. Ja du Petter, något tycks det vara! Och det är att bistra vintrar väntar under lång tid framöver! Den största bluffen i historien måste väl ändå vara att CO2 skulle påverka klimatet på jorden…Rena bedrägeriet!

  2. Lasse: Nej, diagrammen brukade tidigare visa en pendling i isutbredning. Så något nytt tycks det vara.

  3. Vi kan väl ändå ganska enkelt konstatera att årets minimum för havsisens utbredning är större än de fem föregående. (Apropå Gretas m fl ”Vi har åtta år”)

    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/SICE_curve_extent_LA_DK_20211125.png

    Tittar man sedan på storleken på Grönlands inlandsis ser man att minimum nåddes 2012. Sedan dess är tendensen snarare ökande.

    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20211125.png

    Btw: Grönlands inlandsis innehåller ca 2,9 miljoner gigaton is/vatten. Årlig avsmältning anges vara i storleksordningen 200 GT/år för de senaste 30 åren eller så. I den takten smälter hela Grönlands inlandsis bort på blott 14 500 år. ”I want you to panic” som Greta sa!

  4. Petter Wulff,
    jag kan tänka mig ett samtal mellan två besättningsmän på en av de 15 fartyg som sitter fastskruvade i isens grepp: “Petter Wullf skriver att den arktiska havsisens utbredning ligger närmare 2012 års minimum än nomalutbredningen under perioden 1981-2010”. Den andre besättningsmannen utbrister glatt: “Tack gode Gud, då är det bara att vänta på vårens ankomst!” – Друзья! Будем здоровы!

  5. Arktis is har smält i 120 år.
    Obekväm sanning för den som tror att vi kan påverka utfallet.
    Hans Ahlmann var på Svalbard för 100 år sen och visade detta så det borde inte vara en överraskning, men nu visar ny forskning att det är havsströmmar som växlar.
    Besvärande för dem som tror på modellerna som inte fångat denna havsström.
    (Science Advances, WUWT))

  6. På Wrangels ö kan det vara svårt att överblicka den globala klimatutvecklingen, men den arktiska havsisens utbredning ligger närmare 2012 års minimum än nomalutbredningen under perioden 1981-2010.

Comments are closed.