Svindlande elpriser i hela landet, dvs även i Norrland

SVT

Figur 1. I Nikkaluokta uppmättes minus 31 grader igår

Det visar på en köldknäpp över stora delar av Norrland, som fått följder för produktionen av el: Älvarna fryser till, så att vattenkraften inte kan producera för fullt. Detta sker samtidigt som vindarna är svaga. Jag lånar en tabell av Thoralf Alfsson, som följer läget.

Alfsson

Figur 2. Elpriserna för varje timme i alla elområden den 26:e november

Indelningen i elområden visas i flera poster.

Stängningen av reaktorerna i Ringhals har fått följder, som våra värderade “gröna” politiker vägrat att inse. Elproduktionen har blivit nyckfull och ledningsnätet kan inte klara av de snedbelastningar som då oundvikligen uppstår. Därför har SVK, Svenska Kraftnät, sett sig nödsakade att strypa överföringen till grannländerna, vilket strider mot internationella avtal, vilket Dagens Nyheter rapporterar om.

Kris även i Storbritannien

NETZERO

Figur 3. Det blåser inte tillräckligt i Mellaneuropa heller.

För att hålla lyset brinnande med balans i nätet, måste man mobilisera nedstängda kraftverk. För att elda upp det koleldade Drax 5 betalar man £ 4.000/MWh, vilket motsvarar SEK 40/kWh. Totalt har sådant kostat £ 63 miljoner för den 25:e november.

Ännu har vintern knappt börjat. . .

Vinterväder i Spanien

Figur 4. Minus 12 grader i Spaniens södra bergskedja Sierra Nevada.

Många orter bl.a. Alicante fick snö och hagel. Stora områden drabbades av skyfall, även Katalonien i norr. Ett hundratal bilar bucklades till av stora hagel i Alicante.

Och, som sagt, vintern har inte börjat på riktigt än.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Svindlande elpriser i hela landet, dvs även i Norrland

  1. Svindlande priser har idag tredubblats!
    331 öre per kWh i hela landet.

    Isläggning i älvarna eller en test av prismekanismen?
    Exporten är över 1000 MW så el finns!

  2. Nya gruvor tillåts i praktiken ej men att utländska investerarna som i stor utsträckning är europeiska och amerikanska riskkapitalbolag och schweiziska banker får bygga vindkraftparker i Sverige för export av el är ok och den klimathotsreligiösa sekten till och med jublar. Vi har överskott på elenergi men effektbrist i delar av Sverige då och då.
    Det är den klimathotsreligiösa sekten som bestämmer och därför blir det obegripligt och fel.

  3. Vi kan ju glädja oss åt fossilfritt elnät.
    I Tyskland har de tvingats köra mer med kolkraften eftersom de samtidigt vill minska både fossilkraft och kärnkraft.
    Merkligt!

  4. ”People are suffering, people are dying…” påstår dagens motsvarighet till Oraklet i Delfi. Det stämmer, blir klimatet kallare och man inte har råd att hålla värmen kan man dö. Fler dör av kyla än av värme.

  5. @Lars Kamél
    Det är ett förräderi mot Sveriges befolkning att elen (just nu) kostar 200 öre/kWh i hela landet. Den avreglerade elmarknaden är en Tjuvarnas Marknad.

    Värre kommer det att bli. Staten är i full färd med att planera ytterligare en HVDC-kabel till Europa (Hansa Power Bridge). https://www.svk.se/hansapowerbridge

    S-MP-V-C-regeringen har upplåtit Sverige till en elenergi-koloni för EU. De måste stoppas!

  6. Det är märkligt att det nu är samma elpris i alla fyra elområden, när det tidigare har kunnat skilja mer än 100 % mellan det sydligaste och nordligaste elområdet.

  7. Göran, installera en pelletskamin i stället och stäng av elelement och värmepump. Dels sparar du pengar, dels belastar du elnätet mindre. Ett dieseldrivet elverk är i och för sig en lockande tanke men det ska ju kunna kopplas in smidigt på ditt elnät i huset om det ska vara någon vits. Fördelen med elverket är då att du även får el till ljus och andra förbrukare, men driftkostnaden lär hamna på 4 – 5 kr/kWh. En modern pelletskamin kostar c:a 0,75:-/kWh. Med ett s.k. nödströmsaggregat kan du köra kaminen c:a 12 h på ett vanligt bilbatteri, bra vid längre strömavbrott.

  8. Det kanske är dags att köpa sig ett diesel reservkraftaggregat. Dieselpriset har visserligen gått upp men de “kloka” experter vi har tror på en minskning av dieselpriset.

  9. Jag bara undrar vad som kommer att hända under nästkommande veckor om kylan håller i sig.
    Det här dygnet betalar jag 2 kronor och 27 öre för elen. Priset är enbart för el inklusive moms utan nätavgiften från Eon.
    Med en ca förbrukning på 50kWh 113,50 Kr/dygn vilket ger 3518 kronor/månad.
    En total månadskostnad på mellan 7000 -10000 är ingen utopi för januari och februari.
    Hur var det du sa Ygeman om överskottsel? Var finns den?

Comments are closed.