Vindkraft på finnskogen ? Nej tack !

Sveriges indelning i fyra “Elområden”

Elområde SE 4 har ingen storskalig elproduktion och otillräcklig kapacitet på ledningarna norrifrån. När det närmast liggande kärnkraftverket i Ringhals stänger två reaktorer, litar energiminister Anders Ygeman till “Nyfunna kraftkällor”, varav en utgörs av nedsläckning av vissa abonnenter.

+ – + – + – +

2020-08-03 Hela Hälsingland

Det finns tydligen ekonomiska krafter som gör det intressant att bygga vindkraftverk i Norrland. Det måste ur nationens synpunkt vara fullständigt vansinnigt, skriver Torbjörn Lang.

Vindkraften bör beskattas och inte subventioneras. Den varierande och oförutsägbara produktionen är ett huvudskäl, skriver insändaren.

Man häpnar över den energipolitik som förs i Sverige. Det finns tydligen ekonomiska krafter som gör det intressant att bygga vindkraftverk i Norrland. Det måste ur nationens synpunkt vara fullständigt vansinnigt.

Under denna sommar har vi ju alla sett var i landet elen fattas. Staten måste betala för att Ringhals 1 ska fortsatt vara i drift under resten av året. Den ska ju ställas av sista december. Vidare har man fått sätta in oljekraftverket i Karlshamn för att säkra effekten i södra Sverige. Det är ju där och speciellt i elområde 4, södra Götaland, som eltillgången är bristfällig. Det demonstreras också tydligt då man ser Nordpools spotpriser på el. Under veckorna 22 – 30 har priserna i södra Götaland under alla dessa veckor varit 2 till 4 gånger högre än här uppe i Hälsingland.

Ansvarig minister Ygeman borde nog koncentrera sina tankar på hur man löser detta problem, som ju kommer att förvärras då Ringhals 1 ställs av. I stället kommenterar han M och KD:s utspel häromdagen med att vi ju har så stor elexport. Han vill alltså inte diskutera problemet.

El måste produceras och finnas tillgänglig varje minut just där konsumtionen finns. Tänk er att vi i januari-februari nästa år får ett stabilt högtryck under en veckas tid över Skandinavien och ner över Tyskland. Vi har rejäl kyla. Vindkraften levererar mycket litet i både Sverige, Danmark och Tyskland. Den här situationen kan mycket väl uppkomma. Det finns data att enkelt tillgå på nätet, det förekommer litet då och då att vindkraftverken levererar mycket litet i alla dessa tre länder samtidigt. Vad har Ygeman att kasta in då? Oljekraftverket i Karlshamn! Och kolkraft ifrån Polen och Tyskland, men de kanske inte har så mycket att sälja av under dessa väderförhållanden.

Våra politiker måste samla sig och reda ut hur man löser eltillgången i Mälardalen och söderut.

Det är oförskämt av en ansvarig minister att inte vilja föra en saklig diskussion om problemet utan bara viftar bort det.

Vindkraften har onekligen pressat elpriserna under hela detta år. Sverige har ju som tur är vattenkraft som kan träda in som regulator i takt med vindkraftens kraftiga fluktuationer. Men hur blir det med vattenkraftens lönsamhet?

För övrigt anser jag att vindkraften bör beskattas och inte subventioneras. Den varierande och oförutsägbara produktionen är ett huvudskäl. Dessutom kommer de extra ledningsutbyggnaderna att plussa på våra nätavgifter i framtiden. Och hur är den verkliga miljönyttan? Själva verken behöver mycket av sällsynta jordartsmetaller för sin funktion, och i skogarna begravs massor av betong och byggs vägar kors och tvärs. Mycket skog tas ur normal produktion. Och vingarna tar ihjäl fåglar, kanske även sällsynta. Några öre/kWh kanske vore lämpligt att vindkraftsägarna bidrar med.

Torbjörn Lang

Edsbyn

+ – + – + – +

Miljöpartiets ansvar !

Kritiken av Ygeman är väl motiverad, men vi får inte glömma de som drivit fram vettlösheterna: Miljöpartiets Isabella Lövin och Per Bolund.

Ygeman är mest ett offer för omständigheterna. Det syns på honom hur generad han är över den politik han tvingas presentera. Han har tagit på sig rollen som slagpåse i den regering som skrivit avtal med mörkrets krafter om en vettlös politik.

Exempel på verkningsfull insändare

Denna insändare upprepar vad om sagt på denna blogg flera gånger tidigare. Jag hoppas den skall vara inspiration för dig som läser detta att också skriva en insändare. Vi måste bli många som påverkar redaktionerna.

Näsan alla media förkväver information, som innebär tvivel på den heliga tron på “klimatkatastrofen”, den som skall motivera de syndiga människorna att omvända sig till ett “hållbart” och asketiskt liv.

MEN temat “VINDKRAFT” tycks öppna spalterna. Det påverkar så nära i tid och rum samt innebär helt konkreta uppoffringar och obehag, som vanliga läsare förstår. Detta tycks även redaktörerna förstå.

Alltså: Skriv något på temat och skicka in till ditt husorgan ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Vindkraft på finnskogen ? Nej tack !

  1. “El måste produceras och finnas tillgänglig varje minut”
    Det räcker inte med minutnivå utan frekvensen (50 Hz eller ggr/sek) måste vara stabil. Annars blir det strömavbrott.

  2. Jag håller med om att kritik mot vindkraft fortfarande verkar tillåten i Sverige.

    Det fanns ju långt framskridna planer på en vindkraftpark utanför Gävle. Planen var att bygga ca 250 st 300 m höga snurror. Den stoppades som tur var när V gjorde en kovändning och började ifrågasätta projektet.

    Bolaget som ville bygga heter Svea Vind Offshore. De vill nu istället bygga utanför Söderhamn.

    Det har varit många insändare i frågan. Alla negativa, utom några som skrivits av MP och/eller C.

    Några frågor som ställts i insändarna är:
    – vem behöver elen ?
    – vem finansierar bygget (Svea Vind Offshore har inte kapital) ?
    – varför har det inte gjorts någon miljöprövning ?

    Gävle kommun har inte svarat. De har hävdat att det inte är deras sak. De ska bara ta ställning till ansökan om det är OK att bygga.

    Just nu är frågan “död”, men det var en livlig debatt på insändarsidorna under nåt halvår. Tveklöst så att MP tagit mycket stryk av denna debatt. Deras argument var att de skulle “rädda klimatet”. Ingen verkade köpa det.

    Nu är det Söderhamns kommun som ska ta ställning. Får se hur det går. Man kan bara hoppas att invånarna i Söderhamn protesterar.

  3. Först måste det bli värre innan det blir bättre. I detta fall några rejäla black-outs så att folk i allmänhet – även de mest hårdnackkade sossarna blir medvetna om att de har “skin in the game”! Att förlorad regeringsmakt är bättre än strömlöshet.

  4. Jovisst är det så ! Faust skrev avtal med den han visste var djävulen.

    Inom socialdemokratin finns det nog många som tar MP på allvar. Hela partiet inser fortfarande inte att de valt vägen in i “Nedsläckningstiden”.

  5. Men är det inte så att det är sossarnas regerings-maktbegär som gjort att de gått med på MP:s vansinnigheter och att det är det som är det egentliga problemet ?

Comments are closed.