Figur 1. Kinas provinser med färger som markerar tillgången på kol, miljoner ton
Landet är stort som en hel kontinent med en area som är 21 ggr Sveriges. Befolkningen är 1,4 miljarder, som huvudsakligen bor längs kusten i öster.
Våra tyska vänner EIKE har en artikel om Kina och dess utsläpp författad av Günter Keil. Den är mycket utförlig och därför mycket, mycket lång. Jag översätter några brottstycken nedan:
+ – + – + – +
En minut innan midnatt !
För alla politiker i världen som tror på domedagsscenariot från IPCC och som har beslutat att vidta dyra minskningar av utsläppen, står det helt klart att Kina – och även Indien – kommer att avgöra om utsläppsmålen ens kan komma i närheten av att uppnås. Om Kina inte spelar med, fruktar de att världen kommer att gå under. Åtminstone är det så de beter sig – och det tror många också. Till exempel den brittiske premiärministern Boris Johnson, som dramatiskt slog fast att: Nu är det en minut innan midnatt.
Under 2020 tillkom 56 GW kolkraft enligt Kinas National Energy Administration. Utbyggnad sker i en takt av ungefär en anläggning i veckan. För närvarande pågår byggen på 60 platser runt om i landet.
Figur 2. Utsläpp av mio ton CO₂ 2019 i Kina och G7-länderna med EU
Kina släppte alltså ut mer än G7-länderna , som i somras möttes i Cornwall. Om hela EU räknas in, blir summorna jämförbara. Det var 2019. Därefter har Kina ökat utsläppen och G7-länderna minskat dem.
Världens kraftbalans
Globalt stängdes under 2020 koleldade kraftverk med en total effekt på 37,8 GW. Mer än hälften av dem i USA och EU. I USA:s fall var detta dock inte en hyllning till klimatpaniken, utan resultatet av det kraftiga fallet i naturgaspriserna på grund av moderna utvinningsmetoder (fracking), vilket medförde hård konkurrens för koleldade kraftverk. Under samma period anslöts nya kolkraftverk med 38,4 GW till nätet i Kina. (Hur den siffran förhåller sig till de 56 GW ovan har jag inte kunnat reda ut. Skillnaden kan kanke bero på att även Kina lagt ner gamla kolkraftverk.)
Håller skenet uppe
Kinas ledare är ju angelägna att hålla skenet uppe. De kan ju inte nonchalera “förnybara” energikällor, när landet är världens största leverantör av solpaneler och en av de största för vindkraftverk. Således annonserar energimyndigheten följande siffror på tillväxten under 2020:
- Vattenkraft: 4,1 %
- Vindkraft: 15,1 %
- Solkraft: 16,6 %
I de två senare fallen sker ökningen från en mycket låg nivå.
Meningslös klimatpanik
Man kan fråga sig om inte Kinas regering med sin officiella politik medvetet accepterar världens undergång. Så är verkligen inte fallet. Snarare visar Kinas politik mycket tydligt att dess ledare anser att den västerländska klimatpaniken är meningslös – och hela hypotesen om koldioxidens uppvärmning är felaktig. Den är faktiskt obevisad än i dag och de kinesiska forskarna har givetvis utvärderat alla de kritiska rapporterna – särskilt från USA – och dragit sina slutsatser från den.
Kinas regering består inte av oansvariga spelare i denna fråga. De är realister.
+ – + – + – +
by
@Kjell, Karl W och Göran !
Kina och dess politiska system är omfattande teman.
Den diskussionen är intressant, men får föras i andra fora.
@Göran
Att den Kinesiska regeringen får ta emot kritik likväl som de lokala regeringarna ute i provinserna är legio och förekommer hela tiden genom de sociala nätverk som finns, exempelvis Baidu och WeChat, men även via direktkontakter. Däremot är över 95% av kineserna nöjda med sitt styre. Ingen annan regering någonstans i världen har lyft över 800 miljoner, mer än 50% av befolkningen ur svår fattigdom på så kort tid som ca 40 år.
Visst kritiserar den Kinesiska regeringen andra länder men det är för att motverka försök till påverkan till Kinesernas egna interna angelägenheter. De kritiserar aldrig våra politiska eller sociala system vilket vi i väst gör så fort tillfälle ges.
I den Kinesiska beslutande församlingen finns även representanter från åtta (8) olika demokratiska partier som är helt fristående från kommunistpartiet. Dessutom finns även representation för de som INTE är medlemmar i något politiskt parti. Det förekommer även att ministrar i regeringen utses från dessa ickekommunistiska partierna.
Den politiska diskussionen är levande i Kina och det är just det som delvis är framgången i Kinas ekonomiska utveckling. Sedan har väst i många år investerat i Kina för att få ta del av dess, i jämförelse med vår, billiga arbetskraft. Vilket den Kinesiska regeringen skickligt utnyttjat.
Kina har egentligen ett folkstyre mer än som vi ett politikerstyre som vi, folket inte har någon kontroll över. Vi går och röstar vart fjärde år men däremellan har vi inget att säga till om.
När det kommer till energi så bygger man och tar i bruk en större försöksanläggning för kärnkraft gen IV, alltså en MSR “Molten salt reactor”. Den är i stort sett färdig att tas i drift. Lyckas provkörningarna kommer uppskalade varianter att se dagens ljus. Om allt går väl kommer dessa nya kärnkraftverk att ersätta kolet på bred front om ca 10 år.
@Kjell Lindmark
Hemsidan Klimatsans skulle inte kunna existera i Kina. Du kan inte kritisera regeringen i Kina öppet. De flesta kineser är nöjda med regeringen för det känner inte till något annat. Dessutom kritiserar regeringen i Kina andra länder hela tiden och talar om för kineserna hur bra de är och hur dåliga andra länder är.
Kina är inget samhälle att sträva efter. Men en sak har Kina som inte Sverige har. De har en regering som inte är naiva idioter.
@Sture åström.
“Hear hear, wery well spoken”
@Kjell Lindmark.
” En spade är en spade”.
@Kjell
Båda länderna har levt under månghundraårig despoti och har nu ett kommunistiskt enpartivälde. Likheterna sitter alltså djupt. Kinas respekt för Mänskliga Rättigheter demonstreras tydligt i Hong Kong och i fallet med tennis-spelerskan Peng Shuai.
@Sture
Nu har jag bott i Kina periodvis och är väl förtrogen med dess lagar och regler. Den Kinesiska kulturen och politiska system kan inte jämföras med den Sovjetiska.
Hej Kjell !
Det “starka skyddet” är en fråga om teori kontra praxis.
Jag fick en gång förklarat för mig hur starkt skyddet för demokratins grunder var i Sovjet, i teorin. Det var mycket starkare och mer systematiskt invändningsfritt än det vi har i Sverige. Det var bara det att praxis i Nomenklaturan var att lyda Politbyrån. Alla i Nomenklaturan visste att det var en förutsättning för jobb och existens.
Här i Sverige har vi nu ett regelsystem i etermediernas “Sändningstillstånd” och pressens “Pressetiska Regler” som garanterar “allsidig” och “opartisk” nyhetsförmedling samt rätt för “andra sidan” att alltid bli hörd. Praxis är att det som inte anses förenligt med den dimmiga “grundsynen” aldrig skall ges utrymme. Alla i Media vet att deras jobb hänger på att praxis följs.
Kinas kommunism är knappast bättre än den sovjetiska. . .
Eller den svenska mediekulturen.
@Blacken
Kina har ett av världens strängaste lagstiftning som skydd för den personliga integriteten. Varje person har exklusiv rätt till sin privata information. Brott mot denna lag är 3 års fängelse, längre om hotelser, påtryckningar eller våld finns med.
Den personliga friheten och individens okränkbarhet har ett mycket starkt skydd i Kina.
Kina har andra bekymmer med miljön som behöver åtgärdas.
Därtill så ger deras luftmiljö ett skydd mot solen.
I väst har vi fått mer soltimmar, färre moln.
Kina har fått mindre sol och mer dis.
Frågan är om de märker någon uppvärmning?
Den vi har kommer ju från solen!
Kina , Indien och många andra länder inser med lätthet och på observationer, samt logiska grunder att det är miljön som är det stora problemet, och inte den mångfalcifierade CO2-hypotesen.
Vad gör man då?
Skrotar gamla , daterade kolkraftverk, och bygger nya moderna, fullt filterutrustade. Kanske t.o.m. fler än skrotade och hjälper därmed växtligheten.
Plus moderna KKV, som ytterligare är till fördel för miljön.
Men all produktion av sol av vind? Lurar in västvärlden allt mer under Hypotesens schacklar.
@Peter.
Det var samma för Tyskarna under 30 och 40 talet, inget annat land i världen hade en sådan välfärdsökning som just Tyskland hade då, tack vare enpartistyret. Men till vilken pris?
Kina är på exakt samma sluttande plan , alla som inte passade in väck med dom, fängsla dom, avrätta dom.
Den personliga friheten och individens okränkbarhet är inget att dagtinga om!
Jag kan starkt rekommendera länken till intervju av elexpert Peter Rudling (en sansad person) via Peters länk i inlägget ovan. Han berättar hur vi snabbt är på väg mot stupet med katastrofal elbrist och Tyskland är draglok
förutom samtliga (?) våra politiker.
Se den och agera därefter!
Bra artikel. Som jag skrev i ett annat inlägg, som kraftigt fördömdes av en av era läsare, så har samtliga i Kinas ledning doktorsgrad vilket innebär att de är ytterst kompententa, det kan jämföras med Ynkeman som hade en 2 årig gymnasieutbildning. Samtliga politiker i ledande position i länder som förordar vind och sol är helt enkelt inkompetenta som Yngeman och Bolund – tyvärr verkar den nya sosse regeringen vara lika inkompetenta. Kinas ledare inser (liksom Indien och Ryssland) att en ökad CO2 halt är bara bra för vår miljö och inte har någon effekt på den mycket måttliga temperaturhöjning som vi sett. Kina styrs hårt av bara ett parti. Men inget land i världen har fått en så kraftig ökning av sin välfärd som Kina- Ledningen är medveten att om de inte låter majoriteten få det bättre så blir de utkastade som gamla kejsare blev. Många säger att demokrati är så bra, jag instämmer inte alls, hur ser det ut i västvärlden där vi stolt säger att vi har demokrati där en liten klick gröna dårar styr oss mot en katastrof. Se samtalet om energikrisen på https://www.youtube.com/watch?v=_BJJmj8bNzg
Kinas och Indiens åsikter framgick redan 2015.
“Inför 2015-års klimatmöte i Paris (COP21) deklarerade Kina, Indien och 11 likasinnade utvecklingsländer att de hade för avsikt att motsätta sig legalt bindande överenskommelser som begränsade deras användning av fossila bränslen. Detta resulterade i att den så kallade Parisöverenskommelsen erkände alla länders rätt att själva bestämma i vilken takt och utsträckning de avsåg att begränsa sin användning av fossila bränslen. ”
Klimathotet är inte akut som EU, UK och USA vill ge sken av.