Figur 1. Prisutvecklingen på göt av magnesium från Kina
Produktion av magnesium är mycket energikrävande. Efter omfattande översvämningar som hindrat en del av kolbrytningen och ovanligt kallt väder med ökade behov av uppvärmning har Kina råkat in i en energikris. Den har bl.a. tvingat fram en minskning av produktionen av magnesium.
Då Kina nu står för 85 % av världens produktion enligt United States Geological Survey (USGS), återspeglas detta tydligt i prisutvecklingen.
Krisen framgår av en prishöjning på ett år från US$ 2.000 per ton till 10.000 kortfristigt och numera c:a 7.000.
Nödvändig för legeringar med aluminium
Magnesium är en nödvändig del i legeringar av aluminium för att ge styvhet och styrka. Under kriget behövdes sådana legeringar i USA:s produktion av flygplan. Företaget Dow Chemical byggde en anläggning i Texas för att utvinna magnesium ur havsvatten. Under 80 år stod den för den största produktionen i världen. USA stod då för halva världsproduktio-nen. Men 1998 drabbades Dows anläggning av en tropisk storm, som ödelade stora delar av den. Den återuppbyggdes inte.
Det skedde samtidigt som efterfrågan började stiga dramatiskt. De berodde bl.a. på att bilindustrin blev tvingad att minska utsläppen, vilket krävde lättare konstruktioner. Dessa blev möjliga genom att byta ut stål mot aluminiumlegeringar.
Figur 2. Kinas produktion av magnesium
Pilen markerar nedläggningen av Dow Chemicals produktion i USA. Kina utnyttjade sitt billiga kol och låga löner för att konkurrera ut andra producenter. I USA finns numera bara en anläggning i Utah.
Figur 3. Den anläggning “U.S. Magnesium” driver i närheten av Salt Lake City, Utah
Den svarar för nära 5 % av väldens produktion. Norsk Hydro lade ner sin produktion i Norge år 2001 och den i Quebec, Kanada, 2006. Frankrikes Pechiney lade ner 2002. Nu återstår små anläggningar i Kazakhstan, Israel, Brasilien, Turkiet och Ukraina. Kinas dominans är överväldigande.
EU:s beroende av Kina är 95 %
Hela industribranscher är beroende av tillgång på magnesium, främst bilindustrin. Dagens bilar kan inte produceras utan magnesium.
Vad som står på spel är nedstängning av stora delar av EU:s bilindustri, när Kina drar ner leveranserna.
DET är ett reellt problem, som EU borde ägna uppmärksamhet åt INNAN industrierna stannat och hundratusentals arbetare blivit arbetslösa !
+ – + – + – +
by
Redan för tjugo år sedan hade sverige exporterat 100 000 industriårsarbeten till Kina. Bristen på strategiskt tänkande hos svensk politikerelit är frapperande.