Figur 1. Total energi med sol- och vindkraft
Solkraften ger så obetydliga bidrag, som man kan vänta sig på vintern. Dess medelvärde är 2,2 % av märkeffekten.
Figur 2. Levererad effekt från Sol och Vind, tabell
Maximal effekt är 70% av märkeffekten för vindkraft, men bara 19 % för solkraften. Tillsammans kommer de upp till 42 % som max.värden.
Figur 3. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet
Vid två tillfällen är effekten lägre än 5 % av märkeffekten.
Figur 4. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad
Figur 5. Effekten av sol- och vindkraft med export och import samt EEX spotpris
Figur 6. Solkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad
Figur 7. Börspriset att jämföra med tidigare års normala 30 €/MWh
På ögonmått har priset överstigit 150 €/MWh under halva tiden. Det är FEM ggr vad som var vanligt för fem à 10 år sedan. Det driver förstås ut vissa företag ur landet.
+ – + – + – +
by
Figur 4 visar att vindkraften producerar mindre är 10% av installerad effekt under 15% av januari, 110 timmar eller 4.5 dygn. Då blir det dyr rysk gas som ersätter de nerlagda kärnkraftverken och SE3 och SE4 får betala höga tyska elpriser.
Diagrammen redovisar netto-flöden som främst hänger ihop med VK. Skulle vara intressant att se dessa brutto och på de stora oligopolisternas andelar? Hur behandlas intern-priser mellan koncernbolag vid gränshandel?
För övr har Ty, likt Sverige, vad jag förstår också problem med flaskhalsar i sitt nät som påverkar priserna.
@Karl Erik R
En gissning: De båda 400 kV ledningarna över Torneälven är mättade? Det går inte att öka överföringen från SE1 till Finland mer? Där uppstår prisskillnaden.
Det är i så fall troligen inte ledningarnas termiska gräns som uppnåtts, utan aspekter på systemstabilitet som sätter taket.
På liknande sätt utgör snitt 2 (gränsen mellan SE2/SE3) en flaskhals som skapar prisskillnaden mot SE3 och SE4. Det är max 7300 MW i snitt 2, under normal drift.
Men regeringen jobbar på att hela Sverige ska “importera” den europeiska prisnivån: Ytterligare en 400 kV ledning (Aurora Line) över Torneälven skal byggas. Sedan en ny kabel till Tyskland (Hansa Power Brigde). När sedan snitt 2 förstärks når man målet att skicka Sveriges el utomlands, istället för att tillgodose det egna folkets behov.
En fundering. Enligt diagrammen verkar Tyskland ha nettoexport av el minst 80 % av månadens dagar. I så fall är det ju inte brist på egen el som driver upp priset i Tyskland. Vad är det då?
Sverige exporterar el från SE1 till Finland. Ofta har man kunnat se att priset i SE1 ligger på ca 25 öre per kWh och i Finland, bara på andra sidan Torneälven kan priset vara 100 öre per kWh. Idag är ett undantag, priset lika på båda sidor och samma pris i hela Sverige. Varför påverkas för det mesta inte, priset i SE1 av priset i Finland?
Någon som kan förklara?
Tack
Vore kul att jämföra Tyska och Svenska elpriser i omr 4.
Vi har fått över dessa priser rakt av gissar jag.
I Jan producerade vår vindkraft 4,4 TWh jämfört med Tyskarnas 16,5 TWh
Vi har således mer el från vind än tyskar beräknat per person.