Utanför varje större arbetsplats står hundratals bilar parkerade
I varje bil ingår ungefär 900 kg stål. Produktionen av stål räcker till hundra miljoner bilar om året.
Jag klipper några rader ur Time:
2022-05-12, TIME, VACLAV SMIL:
The Modern World Can’t Exist Without These Four Ingredients. They All Require Fossil Fuels
(Den moderna världen kan inte existera utan dessa fyra material. De kräver alla fossila bränslen. I översta rubriken fick jag bara plats med tre, så “plast” fattas där.)
Moderna samhällen skulle vara omöjliga utan massproduktion av många konstgjorda material. Vi skulle kunna ha en välbärgad civilisation som ger massor av mat, materiella bekvämligheter och tillgång till bra utbildning och hälsovård utan några mikrochips eller persondatorer: Det hade vi fram till 1970-talet, och vi lyckades, fram till 1990-talet, expandera ekonomier, bygga upp nödvändig infrastruktur och nå hela världen med jetliners utan några smartphones och sociala medier. Men vi skulle inte kunna uppleva livskvalitet utan tillgång på de många material som krävs för alla uppfinningar.
Fyra material rankas högst på skalan av nödvändighet och bildar vad jag har kallat den moderna civilisationens fyra pelare: cement, stål, plast och ammoniak behövs i större mängder än andra väsentliga material.
Världen producerar nu årligen cirka 4,5 miljarder ton cement, 1,8 miljarder ton stål, nästan 400 miljoner ton plast och 180 miljoner ton ammoniak.
Men det är ammoniak som förtjänar toppositionen som vårt viktigaste material: dess syntes är grunden för alla kvävegödselmedel, och utan deras användning skulle det vara omöjligt att föda, på nuvarande nivåer, nästan hälften av dagens nästan 8 miljarder människor. Beroendet är ännu högre i världens folkrikaste land: mat till tre av fem kineser beror på syntesen av denna förening. Detta beroende motiverar lätt att kalla ammoniak-syntesen för det mest betydelsefulla tekniska framsteget i historien: andra uppfinningar ger oss bekvämligheter, rikedomar eller förlänger våra liv – men utan syntesen av ammoniak skulle vi inte kunna säkerställa själva överlevnaden för miljarder människor.
Plast är en stor grupp syntetiska organiska material vars gemensamma kvalitet är att de lätt kan formas till önskade former – och de finns nu överallt. . . Men plast är nu mest oumbärligt inom hälso- och sjukvården i allmänhet och på sjukhusen i synnerhet. Livet börjar nu (på förlossningsavdelningar) och slutar (på intensivvårdsavdelningar) omgivet av plastföremål av olika typer av PVC: flexibla slangar (för matning av patienter, syretillförsel och övervakning av blodtryck), katetrar, intravenösa behållare, blodpåsar, sterila förpackningar, brickor och handfat, värmefiltar.
Ståls styrka, hållbarhet och mångsidighet bestämmer utseendet på den moderna civilisationen och möjliggör dess mest grundläggande funktioner. Detta är den mest använda metallen och den bildar otaliga synliga och osynliga kritiska komponenter i modern civilisation, från skyskrapor till skalpeller. Dessutom har nästan alla andra metalliska och icke-metalliska produkter vi använder extraherats, bearbetats, formats, färdigställts och distribuerats med verktyg och maskiner gjorda av stål, och inget sätt för dagens masstransport skulle kunna fungera utan stål. Den genomsnittliga bilen innehåller cirka 900 kilo stål och innan Covid-19 slog till tillverkade världen nästan 100 miljoner fordon per år.
Cement är naturligtvis nyckelkomponenten i betong: i kombination med sand, grus och vatten blir det det mest använda materialet. Moderna städer är utförda i betong, liksom broar, tunnlar, vägar, dammar, landningsbanor och hamnar. Kina producerar nu mer än hälften av världens cement och under de senaste åren gör Kina på bara två år lika mycket som USA gjorde under hela 1900-talet.
Dessa fyra material, så olika i sina egenskaper och kvaliteter, delar tre gemensamma drag: det är inte lätt att ersätta dem med andra material (säkert inte inom en snar framtid eller på global skala); vi kommer att behöva mycket mer av dem i framtiden; och deras massproduktion är starkt beroende av förbränning av fossila bränslen med stora utsläpp av växthusgaser.
Organiska gödselmedel kan inte ersätta syntetisk ammoniak: deras låga kväveinnehåll och deras globala massa räcker inte även om all gödsel och skörderester återvinns.
Inget annat material erbjuder sådana fördelar för många lätta men ändå hållbara användningsområden som plast. Ingen annan metall är så överkomligt stark som stål. Inget annat massproducerat material är så lämpligt för att bygga stark infrastruktur som betong (ofta armerad med stål).
När det gäller framtida behov kan den kontinent med snabbast växande befolkning, Afrika, nå större självförsörjning med mat endast med ökad användning av kväve. Mer plast kommer att behövas för att utöka medicinska (åldrande befolkningar) och infrastrukturella (rör) användningar och för transporter (se interiören av flygplan och höghastighetståg). Precis som fallet är med ammoniak måste stålkonsumtionen öka i alla låginkomstländer med underutvecklad infrastruktur. Och mycket mer cement kommer att behövas för betong: rika länder för att fixa åldrande infrastruktur (i USA får alla sektorer där betong dominerar, inklusive dammar, vägar och flyg, D-betyg i rikstäckande tekniska bedömningar), i låginkomstländer för att bygga ut städer, avlopp och transporter.
Dessutom kommer den pågående övergången till förnybar energi att kräva enorma mängder stål, betong och plast. Inga strukturer är mer uppenbara symboler för “grön” elproduktion än stora vindkraftverk – men deras fundament är armerad betong, deras torn, gondoler och rotorer är av stål och deras massiva blad är energikrävande – och svåra att återvinna – plaster. Dessa turbiner skulle generera verkligt grön el endast om alla dessa material tillverkades utan några fossila bränslen, men dessa är fortfarande oumbärliga för att producera alla dessa material.
Bortom dessa fyra materialpelare växer växer ett beroende fram av nya och mycket energikrävande material fram. Elbilar är bästa exemplet. Ett typiskt litiumbilbatteri som väger cirka 450 kg innehåller cirka 11 kg litium, nästan 14 kg kobolt, 27 kg nickel, mer än 40 kg koppar och 50 kg grafit – samt cirka 181 kg stål, aluminium och plast. Att leverera dessa material till ett enda fordon kräver bearbetning av cirka 40 ton malmer, och med tanke på den låga koncentrationen av många grundämnen i dessa malmer, krävs det utvinning och bearbetning av cirka 225 ton råmaterial. En snabb elektrifiering av vägtransporter skulle kräva att dessa behov multipliceras med tiotals miljoner enheter per år!
+ – + – + – +
Smil är Distinguished Professor Emeritus vid University of Manitoba. Han är författare till över fyrtio böcker om ämnen som energi, miljö- och befolkningsförändringar, livs-medelsproduktion och diet, teknisk innovation, riskbedömning och offentlig politik.
+ – + – + – +
by
@Ivar Andersson
Ammoniak kan faktiskt vara livsavgörande om det ges i formen av Ammoniummklorid till infusionslösning. Används när blodets pH är förhöjt (så kallad metabolisk alkalos), som till exempel kan vara en följd av ihållande kräkningar.
En metod som används av kraftsportsutövare inför tunga lyft sedan länge är inhalation av en liten mängd ammoniak so då irriterar luftvägarna och lurar kroppen att den kvävs vilket försätter kroppen i akut larmberedskap som i respons utsöndrar adrenalin, ökar pulsen och blodgenomströmningen till musklerna.
Därför kan man säga att de flesta grundämnen i naturen är till nytta för allt levande om de doseras i ”lagom” mängd och i ”rätt” kemisk förening.
https://www.armstrongeconomics.com/world-news/conspiracy/who-grand-play-for-world-power/
Ivar
“Vad är det magrare jordar saknar för ämnen?”
Bara att slå upp på nätet. Vårt avskydda nätverkande SVT (play) hade till för nyligen en äldre dok om “jorden som försvann”. Försök hitta den!
Jag tog första bästa: https://ekoappen.se/blogg/naringsbrist-i-mat/
I produktivitetens och förmögenhetens namn ska vi snart börja äta konstgjord mat. Men bara för den nya underklassen, de som snart ska belönas med ett månatligt mycket lågt satt medborgarlön så att fackföreningar och andra hinder helt kan elimineras.
Vilka investerar i den nya “födan”? Bill Gates är värst men knappast ensam. Han är den störste private jordägaren i USA idag samtidigt som han av FN/WHO blivit “untouchable” (med diplomatskydd driver han tillsammans med bland andra CCP, Wellcome Trust , WEF och numera även J Biden et al (efter Trump nekat WHO mer makt) och EU-kommissionen framtidens globala hälsovård. Till att börja med!
Dags att vakna ingenjörer! Klimatpolitiken är en del av samma agenda och den är inte för folket.
Ivar
“Bönderna vet vad som behövs”
Så är det nog (by doing) men det är forskarna och i förlängningen Försäljarna som ger dem argumenten och produkterna när problem uppstår!
All god utveckling. liksom dålig sådan, drivs av produktivitets-krav, dvs lönsamhet. Frågan är vilka som har makten eller tillåts ha den? Idag styr kvartalskapitalismen och tack vare marknadsvärde-tillämpning på allt mer (prissättnings-styrning) och där för långt gången avreglering och privatmonopolisering av börssystemet (kapitalbildning) snabbt (40 år) gjort ägandet i framförallt väst koncentrerat på ett mycket fåtal händer. I USA t.ex har både konstitutionen och antitrust-lagarna långsamt eroderats. Kortsiktiga krav/önskemål får styra över långsiktiga. Inte sällan är ni ingenjörer en del av både framgång och vägen mot katastrof för att ni så ofta saknar de andra perspektiven och dess insikter (ex atombombens för-nackdelar inkl val av kärnkraftsbränslen). Även om ni vill mänskligheten väl är flera av er så mänskliga att ni sätter er själva först (människans natur!).
Jo forskningen är nog överens om att syntetisk näring aldrig ersätter ett fungerande eko-system och att våra odlingsgrödor förlorat stort ifråga om mineraler på bara 100 år. Växtförädlingen har gjort stora tjänster men som sagt det finns alltid baksidor. Vetet är så “förstört” idag (men producerar oerhört mycket mer). Gluten t.ex fanns inte förr. Allt har ett pris. Frågan är återigen vem eller vilka som bestämmer?
Petter W
Koldioxid är livets gas. Utan koldioxid ingen fotosyntes, inga växter, ingen mat till djur och människor.
Ammoniak är en produkt som är bra vid bl.a. konstgödningstillverkning men inte livets gas. Prova att andas in ammoniak så förstår du varför.
Ammoniak framstår som något av livets gas med hänsyn dess roll i konstgödsel och livsmedelsproduktion.
Ivar Andersson.
Jordan behöver mull,som normalt kommer i från stallgödsel och hackad halm.
Därutöver så krävs ett växelbruk med vallodling eller andra grödor än stråsäd,typ havre eller korn
Kossor behöver inget konstgödsel. Kossor innehåller massor med näring. Vete innehåller pyttelite näring som i sort inte tas upp av en människokropp utan i stället gör vete människor sjuka.
Thorleif
Vad är det magrare jordar saknar för ämnen?
Bönderna vet vad som behövs för olika skördar och tillför dessa näringsämnen för att jordbruket ska få bra skörd. Vädret påverkar skörden men det kan varken IPCC eller bonden påverka. Växthusodlarna tillför koldioxid för det gynnar växternas tillväxt.
Fascinerande tanke om de översätts till vissa (alla!) politikers önskan att återvända till industrialismens barndom bl.a för att de hatar fossilindustrin etc.
Nu är inte jag särskilt kunnig men är inte kvävegödslingens volymer numera ett resultat av allt sämre jordar? Vi producerar mer än någonsin i väst t.ex på allt magrare jordar som i sin tur skapats pga monojordbruk etc. Var ska det sluta?
Och Ryssland är väl en av de största råvaru-avnämarna även för framtidens elbils-“flotta”?
Så vilka vill åt dessa tillgångar?
Om alla nya bilar vore batteridrivna elbilar, skulle (med dina utgångsdata)100 miljoner nya bilar per år behöva:
1,1 miljoner ton litium. Världsproduktion 2021: 105.000 ton.
1,4 miljoner ton kobolt. Världsproduktion 2021: 170.000 ton
2,7 miljoner ton nickel. Världsproduktion 2021: 2,7 miljoner ton.
4,0 miljoner ton koppar. Världsproduktion 2021: 24,5 miljoner ton.
20 miljoner ton plast. Världsproudktion 2021: 380 miljoner ton
90 miljoner ton stål. Världsproduktion 2021: 1,9 miljarder ton
Som synes skulle ren brist råda för litium och kobolt. All nickel skulle gå åt. För koppar, plast och stål bleve det stora försörjningsproblem i konkurrens med annat.
Detta gäller bara personbilat. Nytto- och tunga fordon skulle nog dubbla behovet.
En liknande kalkyl kan lätt göras för resp. vindkraftverk och solpaneler. Skägget sitter rejält fast i brevlådan!
Amen!