Vindkraft förorenar haven med anoder för rostskydd !

160820-fundament-35-m-kriegers-flak

Fundament till vindkraftverk på havet mellan Trelleborg och Rügen.

De är 35 meter höga och avsedda för 3,6 MW möllor i danska projektet Kriegers Flak. Notera storleken på bogserbåten i bakgrunden. Regeringen har nyligen godkänt Vattenfalls planer att där bygga 40 – 50 VKV vardera med kapacitet upp till 16 MW.

Fundamenten är byggda av stål som ytbehandlats med rostskyddsfärg, men denna bryts ned med tiden, så att stålet direkt utsätts för det korrosiva havsvattnet. Detta behandlas av tyska der SPIEGEL:

2015-02-28, der SPIEGEL:

Windräder verschmutzen Nordsee mit Rostschutz

(Möllor förorenar Nordsjön med rostskydd)

Vindkraftverk anses vara miljövänliga – men offshore-system har en baksida. Enligt SPIEGEL-information släpper ståltornen ut tonvis av metallföreningar i havet.

Med den fortsatta utbyggnaden av vindkraftverk till havs kommer tusentals ton giftiga metallföreningar att släppas ut i Nordsjön och Östersjön under de kommande åren. Anledningen till detta är användningen av så kallade offeranoder. De skall förhindra att vindkraftparkernas stålfundament rostar.

Offeranoderna, som huvudsakligen består av aluminium, men även av zink och tungmetaller, löses successivt i vattnet. Hittills har det inte gjorts någon miljökonsekvensbeskrivning. Enligt SPIEGEL-uppgifter släpps upp till tio ton aluminium ut i havsvattnet under en livslängd på 25 år bara för det interna rostskyddet av ståltornen som vindkraftverken är monterade på – för varje torn. Detta har beräknats av die Bundesanstalt für Wasserbau.

Med ett utbyggnadsmål på 6.500 megawatt havsbaserade vindkraftsparker till 2020 kan detta innebära en extra belastning på cirka 13.000 ton aluminium för Nord- och Östersjön.

Det finns även möjlighet att elektriskt skydda stålet mot rost. Denna teknik är känd från sjöfarten, men den kräver mer underhåll och är därför dyrare.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vindkraft förorenar haven med anoder för rostskydd !

  1. Insekter på vingarnas framkant minskar effekten med 10-15%. Det gör regn också, men förhoppningsvis rensas en del skit bort

  2. Tysk vindkraft dödar årligen 1200 ton insekter! Tittar vi på antalet döda insekter så utgör de 1200 miljarder individer årligen och då ingår bara de som återfinns på rotorbladen. Således finns ett stort mörkertal. Den stora mängden dödade insekter kan ha inverkan på arternas överlevnad och påverka pollinering samt produktionen av livsmedel. Många insekter kommer att vara utrotade innan 2000-talets slut om utvecklingen fortsätter i samma takt.

    Forskare har undersökt mängden insekter i 63 naturreservat i Tyskland sedan 1990 och funnit att antalet insekter har minskat med 75 %. Mitt i sommaren är nedgången så stor som upp till 82 %.

    De döda insekterna fastnar på rotorbladen och försämrar aerodynamiken vilket leder till sämre verkningsgrad. Därför har det växt fram en helt ny rengöringsindustri som tvättar rotorbladen med hjälp av kranar och helikoptrar.

  3. Det är (minst) två problem för vindkraft
    1. Nära 100 % av dess koldioxidpåverkan kommer innan de börjat producera el. De har alltså som batterier i elbilar en stor skuld att betala av, som i sin tur beror på dess faktiska livslängd.
    2. De står för en stor del utsläpp som inte hanteras ( uttjänta vingar, microplaster, fundament, turbiner – som i havsbaserade kraftverk är så skyddade att de i princip är omöjliga kostnadseffektivt att tas om hand, båtar, helikoptrar etc. som används i underhållet är drivna av fossila bränslen etc.)

    Jag ser ingenstans det fossilfria här.

  4. Hur kan någon tro att vindkraften är miljövänlig? Det måste i så fall vara människor som inbillar sig att vindkraftverken kommer till och på plats genom någon sorts magi. Medan annan magi så småningom gör att de försvinner från naturen. Antagligen är det någon magi som gör att de kan producera oavsett hur mycket det blåser.
    Vi som inte tror på magi, funderar i stället lite och tar reda på fakta. Och inser då att vindkraften bara är dyr och meningslös miljöförstöring. Det enda problem den kan vara en lösning på, är att det finns för många fåglar, fladdermöss och insekter. Vem anser att det är problemet?

  5. Jag läser: om ”den gena energin” till havs:
    “Eftersom kostnaden för vindenergi fortfarande är dubbelt så stor som för fossila bränslen är en minskning av vindkraftsparkernas livslängdskostnad hög prioritet. Vindkraftverk till havs står för 30 % av kostnaden för en vindkraftspark. De behöver effektivt skydd mot korrosion. Detta tillhandahålls vanligtvis av en kombination av tjock (>0,5 mm) organisk färg/epoxibeläggning och katodiskt skydd. Beläggningen hjälper till att minska belastningen på det katodiska skyddssystemet. Men i stänk- och tidvattenzonen, där korrosionshastigheten är som högst, är katodskyddet ineffektivt och strukturen är helt beroende av integriteten hos dess beläggning.

    Ett misslyckande med beläggning nyligen på en vindkraftspark utanför Irlands kust kostade över 2 miljoner pund att åtgärda: 20 gånger kostnaden för själva den ursprungliga installationen. Faktum är att kostnaden för att avhjälpa beläggningsfel är 50-100 gånger högre till havs än för installationer på land.”

    https://www.twi-global.com/media-and-events/insights/better-coatings-can-substantially-reduce-the-cost-of-offshore-wind-energy

  6. Listan över utsläpp kan man fylla på med stora mängder Microplaster från verkens enorma vingar. Plaster som – bland mycket annat – innehåller Bisfenol A.
    Nedan ett klipp från en rapport om en dansk och engelsk vindelindustri i Nordsjön.
    “I mars 2018 var Siemens Gamesa tvungna att utföra “nödreparationer” av blad på 140 av de 175 turbinerna i vindkraftparken London Array på 630 MW på grund av tidigare erosion än väntat i framkant [15]. Detta kom en månad efter att Siemens Gamesa tvingades ta bort 87 av 111 turbiner i en 400 MW-gård i Anholt, Danmark [16]. I båda fallen var turbinerna 3,6 MW med en rotordiameter på 120 m och installerade 2013. Det faktum att det som nu är relativt små turbiner upplevde erosion i framkant i denna skala efter bara fem år belyser allvaret i det problem som den havsbaserade vindkraftsindustrin står inför.”

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032119305908?fbclid=IwAR0QMFQSl9-A89P0q5KZVi8S9nClrYw1J2zd5gJQJW9Gh1Muk3MEL5fGHtk

Comments are closed.