Franska kraftverket Cattenom med fyra reaktorer à 1.300 MWe
2022-07-13, WSJ, Wall Street Journal: Nick Kostov:
Output Falls at EDF’s Nuclear Fleet in France
(Produktionen minskar vid EDF:s kärnkraftverk i Frankrike)
The 27% drop in power generation comes as Europe scrambles for alternatives to Russian natural gas
(Produktionens minskning med 27 % kommer samtidigt som Europa frenetiskt letar efter alternativ till rysk naturgas.)
EDF, Électricité de France, har rapporterat leverans av 20,2 TWh från sina kärnkraftverk i juni jämfört med 27,7 TWh samma månad förra året, en minskning med 27 %. För första halvåret har minskningen varit 15 %.
För närvarande har EDF 12 av sina 56 reaktorer avställda samtidigt som elpriserna i Europa har stigit kraftigt. Dess produktion har varit vital för hela Europas elmarknad. Vanligen har betydande volymer exporterats, men nu har Frankrike börjat importera el regelmässigt.
Regeringen ar nu aviserat planer på att helt nationalisera företaget.
På senare år har EDF kämpat med att bygga reaktorer med projekt i Flamanville i Frankrike och Hinkley Point i UK. I båda fallen har åratals förseningar och miljarder dollar fördyringar uppstått.
+ – + – + – +
Korrosionsproblem som tar åratal att åtgärda
Reuters har rapporterat att de avställda reaktorerna har problem med korrosion, vilket det kommer att ta flera år att åtgärda.
+ – + – + – +
by
Huvudorsaken till att färre franska kärnreaktorer är i drift nu är de stränga restriktioner som infördes i avsikt minska antalet Covid-19 fall. Det infördes nya komplicerade obligatoriska arbetsrutiner, vilket ledde till kraftigt minskad produktivitet. I byggbranschen minskade produktiviteten med 30%. Observera att det alltså inte berodde på sjukdomsfall.
I slutet av 2021 var 17 reaktorer avstängda därför att rutinunderhållet inte hunnits med just p.g.a Covid-19 arbetsrutinerna. Man har fortfarande inte hunnit ikapp.
Förtydligande av min tidigare kommentar.
Byggkostnaderna för Vindkraftverk är 10 000 – 30 000 SEK per kW beroende på om de är land- eller havsplacerade om man inte räknar med investeringar i svängmassa, transmission och backupplösningar när det inte blåser. Räknar man in det tillkommer ytterligare ca 10 000 SEK per kW. Vilket medför en total elproduktionskostnad på minst 90 öre/kWh för vindkraft.
Detta kan jämföras med elproduktionskostnaden på ca 70 öre/kWh för kärnkraft.
Franska företag har tagit på sig stora projekt som de inte klarat av. Sydvästlänken är ett exempel. De har utnyttjat EU:s upphandlingsregler för att ta sig in på marknader.
Om nu Frankrike skall vara en referens så är det väl ändå så att Frankrike inte ens klarar av att bygga en Citroën som fungerar som tänkt …
Tidigare hade Sverige stor kompetens när det gäller vattenkrafts- och kärnkrafts-utbyggnaden men den har spolierats p.g.a. strålningsskräck och politiska beslut. Med flera mindre modulära kärnreaktorer (SMR) som byggs i fabrik för att sedan placeras på plats kan ersätta kompetensbristen. Till saken hör att det är lättare att med en låg kompetens bygga en ”väderkvarn” än ett kärnkraftverk 😉
I Sydkorea och Kina bygger man regelmässigt reaktorer på tidplan och inom budget. De totala kostnaderna för projekten blir också väsentligt lägre än för de västerländska. Som jämförelse har de senaste reaktorerna i Sydkorea, Kina och Ryssland kostade runt 40 000 SEK per kW, i vissa fall har man kunnat bygga för ända ner till 20 000 SEK per kW.
Är detta sant? Frankrike har 52 fungerande kärnkraft och dessutom köpte de för några år sedan alla Norges oljeplattformar för 80 miljarder dollar eller euro…..
Det måste ju vara någon politisk/ kanske marknadsmässig orsak till att Frankrike konstant har högre elpriser än övriga Europa. Någon som vet?
När man hör om alla förseningar och som här korrosionsproblem vid nybyggen så funderar man på hur vi i Sverige kunde bygga 12 reaktorer på om inte missminner mig 13 år . Och alla har fungerat utan större problem till nyligen då hälften lagts ner av politiska beslut. Vad skiljer nu och då?