Nu avvisat klimatnödläge i Kalmar Regionfullmäktige

Klimataktion

Ett medborgarförslag att utlysa “klimatnödläge” i Kalmar Region avvisades av fullmäktige idag

På sin blogg skriver den flitige Toralf Alfsson:

Vid dagens regionfullmäktige, som också är mitt sista möte, beslutades att det inte råder något klimatnödläge i Kalmar län. Inget parti yrkade bifall till medborgarförslaget. Tvärtemot vad samtliga partier i 7-klövern beslutade i Kalmar kommun i oktober 2020.

Det intressanta är vad som skrivs i beslutet i regionfullmäktige, betänk att beslutet togs av samtliga partier, Miljöpartiet är inte representerade i regionfullmäktige. Så här skriver man i det beslutade yttrandet.

”Att utlysa klimatnödläge i kommuner har hitintills inte visat ge någon nämnvärd ökad handlingskraft eller engagemang i klimatfrågan. Ett klimatnödläge borde för att få tyngd och genomslagskraft vara på nationell nivå snarare än på regional eller kommunal nivå.”

+ – + – + – +

Avvisad plakatpolitik

I oktober 2020 beslöt kommunen Kalmar att införa “klimatnödläge”. Efteråt kunde fullmäktiges ordförande inte förklara hur det skulle påverka framtida beslut. Alfsson har inte funnit att det haft någon påverkan överhuvudtaget.

Det är alltså ett typexempel på meningslös “symbolpolitik” eller “plakatpolitik”, d.v.s. sådan politik som bara är ämnad att tillfredsställa känslor hos okunniga väljare. Efter ett sådant beslut inbillar sig de engagerade aktivisterna att de åstadkommit något, så att de kan känna sig nöjda.

MEN, såvitt jag känner till, har ingen kommun hänfört några konkreta beslut till det antagna “klimatnödläget”.

Kalmar Regions beslut idag torde bli vägledande för flera regioner och kommuner. Kanske även för Riksdagen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Nu avvisat klimatnödläge i Kalmar Regionfullmäktige

  1. “Svårigheten har legat i att hitta ett ord som samtliga ledamöter kan acceptera ”

    Ungefär hur IPCC (SPM) tänker. Men ingen av de som använder “orden” kan varken förklara de vetenskapliga motiven och ännu mindre förklara dem. Grupptrycket!

  2. När man i ansvariga organisationer utlöser Nödläge av någon form innebär det alltid att man har ngn slags manual att följa, en procedur som leder någonvart. Så vad gjorde alla kommuner som infört nödläge?

    De som hittat på “Klimatnödläge” på nationell nivå måste också haft en plan antar jag.
    Som jag förstått handlade det dock mest om att öka takten i diverse redan planerade åtgärder (bygga mer vindkraft osv) men mest handlar det nog om den psykologiska faktorn, dvs få folk i allmänhet att “inse allvaret(?)” och medarbetare i synnerhet att driva på i arbetet och sprida information/propaganda.

Comments are closed.