Förstudien klar – plan på vätgaspipeline har stärkts

LTU

Luleå Tekniska Universitet , LTU, och forskningsinstitutet Rise presenterade förstudien för en vätgaspipeline den 18/10

Så här tänker sig LTU och Rise att vätgasen kan utvecklas i norra Sverige och Finland med vindkraftsparker och produktionsanläggningar, ledningar och tankstationer för vätgas. Exakt dragning av pipeline är inte klar.

Vilken sträckning det blir kommer att avgöras efter behov, sade Cecilia Wallmark, verksam-hetsledare för LTU:s vätgassatsning CH2ESS.

Nyckel för klimatmålen

Vätgas har pekats ut av EU som en nyckel för att nå klimatmålen till 2050. Det har även Energimyndigheten i Sverige gjort, i ett förslag till regeringen om en nationell strategi för vätgas, med utgångspunkt i värdekedjan till de fossilfria satsningarna som görs av gruv- och stålindustrin.

Kompletterande forskning 

Fortsatt forskning och utveckling krävs bland annat om nya material för att minimera läckage i vätgasledningar i kallt klimat. Förstudien föreslår också ett särskilt forskningsprogram för vätgasens möjliga komplement till elnätet.

Nya affärsmöjligheter

– När ett kombinerat vätgas- och kraftnät skapas kommer det även att leda till helt nya affärsmöjligheter. . .Därför behövs ytterligare forskning som syftar till att utveckla en effektiv vätgasmarknad, säger Johan Sandstedt, affärsutvecklare och fokusområdesledare, “Industriell omställning” vid forskningsinstitutet RISE

+ – + – + – +

Ekonomin ?

Jag har inte lyckats hitta något om kostnader, priser eller pengar. I ett tidigare skede räknade man med 30 mia för själva ledningen. Kistan med skattepengar är ju djup . . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Förstudien klar – plan på vätgaspipeline har stärkts

  1. Jag har läst lite i materialet och det bygger på i princip orimliga förutsättningar. Elen kommer från vindkraft och majoriteten av den elen ska komma från vindkraftsparker i Finland (för att det är sådant motstånd mot detta i Sverige). Priset som diskuteras är 24 € / MWh, vilket är helt orealistiskt.

    En mängd problem föreligger, t.ex. att elektrolysörerna kräver både värme och god ventilation, vilket gör att under kalla vinterdagar kommer det att vara höga energikostnader för att säkerställa att det kravet uppfylls. Jag ser det inte som ett problem, eftersom det är välkänt att det blåser dåligt under kalla vinterdagar.

    Lined Rock Cavern, alltså bergrummen som ska lagra vätgasen, har en kostnadsbild som är helt orealistisk. Motsvarande lager som LKAB planerar att bygga i Gällivare om 100 000 kubikmeter med upp till 250 bars tryck prissätts till 93 miljoner EUR, alltså under en miljard. LKAB har själva antytt att ett sådant lager kostar upp emot 1 miljard EUR, deras testlager om 100 kubikmeter i Luleå kostar 250 miljoner bara det.

    Etc. etc.

  2. Hur skall en 70 mil gasledning ovan jord skyddas mot sabotage eller i ofred skyddas mot anfall.

  3. alla projekt som helt bygger på bidrag är dömda att misslyckas,,,

  4. @Johan

    Du menar att stålet blir sprött, om det innehåller små mängder av väte.

  5. VÄTGASVANSINNET!

    Under 10 000 år har bönder producerat spannmål. Utsädet ger 10 ggr mer spannmål tillbaka. Positiv utväxling innebär att vi överlever, att vi har nu har det bättre än någonsin tidigare.

    Nu har en del människor börjat göra tvärtom, t ex börjat producera vätgas via elektrolyser.
    Man använder 110 kWh vindkraftenergi, som kostar ca 5–10 ggr mer än fossil energi per kWh att producera, som ”utsäde”, man får då, när vätgasen omvandlas till el igen, ut endast 33 kWh elenergi (enl IVA och vetenskap).

    Aldrig förut under historisk tid, har något sådant korkat vansinne accepterats, det är som att växla en 100-lapp och bara få 30 kr tillbaka.

    Om man jämför med bonden för 10 000 år sedan så skulle 110 kg spannmål/utsäde ge 33 kg spannmål tillbaka. Den bonden skulle, av flera skäl, inte överleva särskilt länge.

    En katastrof för mänskligheten, levnadskostnader kommer fram till 2030–2050 ha ca 10-dubblats om EU och andra får sin vilja igenom (inflation).
    Du måste då kanske leva på 10–20% av det du kan köpa/leva på idag, våra liv kommer att bli ganska likt stenåldern..

    Värme ger liv, kyla ger död. Med ingen, eller med dyr energi, fryser och svälter vi ihjäl.
    Historiker kan vidimera att alla köldperioder, under tusentals år, har inneburit stagnation, minskad växtlighet, att människor då i stor utsträckning dött av svält och kyla.
    Historikerna konstaterat även motsatsen, att värmeperioder inneburit ökad växtlighet, välstånd samt snabb positiv civilisationsutveckling.

  6. Vätgasledningen har stora likheter med snabbtåg. Mycket snack och lite verkstad. Vilka vill satsa sitt pensionskapital på vätgasledningen

  7. Spanien får sin gas (inte vätgas) via två gasledningar från Algeriet och från tankfartyg. Tyskland vill ta del av gasen från Algeriet. Frankrike vill emellertid inte ha några ledningar över Pyrenéerna och då har Marselle kommit på tal. Frankrike har även förkastat det förslaget och nu är det Italien som är aktuell. Man utreder en 70 mil gasledning i Medelhavet mellan Barcelona och en Italiensk kuststad, Livorno. Barcelona skall i såfall bygga en stor anläggning för att kunna fylla på gas från fartyg. Vem som skall betala kalaset?

Comments are closed.