Bottenvikens pipeline går Ö-vik till Vasa för 30 mia !

LTU

I förrgår refererades planer på att bygga ledningen klar till 2030

Tidningarna runt Bottenviken refererade planer för att bygga den ledning LTU gjort en förstudie på: “Nordic Hydrogen Route”. Kostnaden beräknas till 30 miljarder kronor.

Bakom står Nordion Energy och finska Gasgrid. Ledningen skall även dras till Kiruna via Boden och Gällivare. Skelleftebon Hans Kreisl är VD för Nordion Energy. Investerare är europeiska pensionsfonder samt svenska och finska staten.

”Gasledningen ska förse de nya gröna industrierna i norra Sverige med vätgas som produ-cerats lokalt med förnybar el… Sveriges Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, som medverkade vid lanseringen av Nordic Hydrogen Route, lovordar satsningen.”

+ – + – + – +

Så förskingras medborgarnas pengar

Allt detta bygger på den falska förutsättningen att utsläpp av koldioxid är skadliga, när verkligheten är den motsatta. Utsläppen är genuint välgörande.

Med utsläppen överför vi “bundet kol”, som inte kan delta i livets kolcykel, till “fritt kol” i koldioxid, det som är livets förutsättning. Under årmiljonerna har skaldjuren konsumerat koldioxid för att bygga sina skal, så att halten koldioxid i luften successivt minskat. Den har nu nått så låg nivå att vissa växters tillväxt bromsas. Om det får fortsätta något hundratusental år, upphör livet på Jorden.

Det är viktigt att vi människor “räddar livet på planeten” genom att bränna fossilt kol.

När insikten om detta når väljarna, finns inga skäl för “fossilfritt stål” och andra drömpro-jekt. Det blir meningslöst att producera vätgas. Min bedömning är att detta kommer att stå klart innan 2030.

Politiker är totalt inkompetenta som risk-kapitalister

Det finns inget annat sätt att sortera fram skickliga “risk-kapitalister” än att alla som vill får försöka. Med sina egna pengar. De som lyckas får mera pengar och kan ta större risker. De som misslyckas, får inte fler chanser. Kvar blir bara de kompetenta.

Politiker spelar med skattebetalarnas pengar, som finns i en oändligt stor kista utan botten. Totala misslyckanden kan döljas i den stora omsättningen för nödvändig verksamhet.

Riktigt illa går det, när politikerna tillsätter styrelseledamöter i bolag och pensionsfonder efter dessas åsikter istället för visad kompetens. Att pensionsfondernas enorma tillgångar nu pantas för rena stolleprojekt som det ovan, är en katastrof som når de berörda, framtidens pensionärer, med en försening, som kan räknas i decennier.

Vi måste kräva att grundlagen ändras så att den tydligt förbjuder politikerna att satsa på spekulativa projekt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Bottenvikens pipeline går Ö-vik till Vasa för 30 mia !

  1. #Björn II

    Kan inget annat än hålla med betr Din kommentar om slem.

  2. #Thorleif

    Riksdagen beslutade enhälligt att tjänstemän inom statlig och kommunal förvaltning ska omfattas av straffansvar. Regeringen gjorde inget, sedan inget sedan tillsatte de en ensamutredare som kom fram till att skärpning inte behövdes. Det vill säga det riksdagen enhälligt beslutat struntade socialisterna blankt i. Inte för tjänstemännens skull utan för sin egen, när felande tjänstemän bevisar regeringens och politikernas inblandning i detaljbeslut kan det gå illa för våra politiker, därav min jämförelse med slem i tidigare text.

  3. Jag refererar till John Constrable:

    It may be possible to use hydrogen safely, but absolute honesty about the nature
    of the problems is required; ubiquitous use in high-pressure long-distance networks will be very different in character from earlier deployments. Hasty and incautious adoption is likely to be dangerous, and thus counterproductive.

    Se hela texten i https://www.thegwpf.org/content/uploads/2020/06/Hydrogen-Fuel.pdf

    Kort sammanfattning. I England finns planer på att använda naturgas och göra vätgas av dem. För att minimera koldioxidutsläppen ska koldioxiduppfångning göras. Vad som ska göras av koldioxed sedan är oklart. Sedan ska 100 % vätgas gå i de ledningar som i dagsläget har metangas.

    Klart det går, men varför? Sedan är det effektivaste sättet att skapa vätgas med hjälp av högtemperaturkärnreaktorer.

  4. #Björn II

    När det gäller förslag på skärpning av s.k Tjänstemannaansvar och påföljder beslutades nyligen av riksdagen att ingenting skall ändras (såvitt jag minns). Det uppmärksammades inte av MSM varken före eller efter i någon nämnvärd omfattning.

  5. #Göran

    Fast det räcker man beivrar inom den grundlag som redan finns. Ministerstyre är förbjudet. Att ändra/skärpa lag så att man i brottsbalken kan skärpa konsekvenser av maktmissbruk kräver ingen ny grundlag avseende tjänstemän som visar upp synnerlig inkompetens och slösar skattemedel på dumheter. Problemet är att våra politiker hänger ihop i ett osunt, korrumperat slem där den ene vet vad den andre gjort, oavsett partitillhörighet. Så länge tjänstemännen inte kan dömas (med böter eller fängelse) så riskerar politikerna ingenting. En dålig tjänsteman begår brott mot förvaltningslag (raderar mail/för över känslig data till tredje man etc. etc), åker dit och förses kort därefter ett nytt guldkantat jobb. FHM:s tjänstemän uppger, i strid med lag, att de inte fört anteckningar och det går inte att återskapa hur olika beslut fattats. Ända tills det visar sig att FHM bara (mot grundlag) dolt sina anteckningar. Inget händer dessa genomkorrumperade fåntrattar, och någon media som utkräver ansvar existerar knappt. Däremot sjunger politiker och media i samma undergångskör och kommer kräva intensifierat byggande av idiotiska energilösningar, alltmedan Ryssland avvaktar vårt samhälles slutgiltiga sammanbrott, med en industri som havererar, människor som i arbetslöshet blir desperata och inte kan värma och lysa upp sina hus eller mätta sina barn. Unikt för MP och S är att de säger sig stå upp för de svaga och fattiga men entydigt försämrar för dessa människor, med en förlegad och daterad “Socialism” som nu mer handlar om en grundlös tro på falska klimatprofeter (som i flera fall är finansierade av Ryssland) och identitetspolitikens utpekande av olika grupper som offer. Vilken jäkla soppa.

    – Om nu allt är så dåligt; Varför emigrerar du inte?

    – Jag vet inte, beslutet kommer närmare för varje dag. Men vart skulle man åka?

  6. #Göran Åkesson

    Tack som vanligt för en korrekt redovisning av fakta. Det uppskattas. Däremot är det bekymrande att regeringen är på och ändrar i grundlagen “för ofta”. Det tyder på antingen stora svagheter i vår konstitution eller på att Sverige är på väg in i genomgripande förändringar i hur landets ska styras (enl min mening). Utländska stater inkl EU uppmärksammar f.ö väl för ofta hur Sverige saknar adekvat lagstiftning på flera områden (medborgarskydd t.ex).

    Senast vår grundlag ändrades var väl 2010! Regeringen har annonserat att Yttrandeförordningen och Tryckfrihetsförordningen ska ändras. Huvudpunkterna är bl.a utlandsspioneri-lagen som hårt kritiserats samt nya önskemål/anpassningar av statens rättigheter att inskränka medborgarnas rättigheter “vid fara” osv.
    Förslag ska enl uppgift presenteras till sommaren (under riksdagsuppehållet?).

    Sverige saknar konstitutionsdomstol vilket är en skam för landet. Försvararna hävdar att brott mot densamma får hanteras via sedvanlig medborgerlig civilrättslig jurisdiktion, dvs tingsrätt osv. Det är isf genant! I takt med att våra politiker alltmer alieneras från den svenska vardagen (EU-implementering och svag MSM inkl svag opposition med tilltagande föradlande klassbeteende) undrar jag om inte pkt 2, Undantagsregeln är ytterligare ett exempel på politisk klåfingrighet där ett utskott ska kunna ta omvälvande beslut (partitopp-styrning) utan omfattande krav på information och debatt i plenum. Regeln ett exempel på hur vårt grundlagsskydd luckrats upp? KU en nymoderna ung skapelse.

    Låt oss hoppas att Din erfarenhet bekräftar att några beslut inte fattas förrän efter valet. Det är bekymrande nog att “reformen” kommer så lämpligt nära valet. Är det ett hastjobb som en ny regering under (s) vill ta snarast?Jag hoppas jag har helt fel. Det är väl ändå också så att lagrådet måste få tid att lämna synpunkter. Det lär de väl inte hinna med tills valet?

  7. #Thorleif
    Grundlag kan inte inte ändras hursomhelst på det sätt Du anger.
    • Enl. Regeringsformen måste ett första beslut, som därefter bordlägges, ske senast nio månader före mellanliggande val till Riksdagen. Ett andra likalydande beslut kan tas först efter det att en ny Riksdag samlats. Bägge besluten kan tas med enkel majoritet.
    • En undantagsregel finns, som anger att Konstitutionsutskottet kan undanta huvudregeln, läs åsidosätta niomånadersregeln och sålunda godta ett första bordlsgt beslut närmare val till Riksdagen. Villkoren är då att dels Konstitutionsutskottet meddelar detta undantag i samband med ärendets beredning, dels en kvalificerad majoritet, fem sjättedelar av utskottets ledamöter, bifaller yrkandet.

    Praktiskt således:
    1. Enligt huvudregeln kan, eftersom tidsfristen redan passerats för ett första bordlagt beslut, tillämpandet av åsyftad grundlagsförändring först ske efter val till Riksdagen 2026.
    2. Undantagsregelns villkor är oeftergivliga, vilka således innebär att 15 av utskottets 17 ledamöter bifaller en sådan begäran vid ärendets beredning. Enligt min bedömning är det svårt att få igenom en kontroversiell grundlagsändring inom året 2022, försåvitt inte oegentligheter tillämpas.

    Om detta kan läsas i Regeringsformen kapitel 8, paragraf 14.

  8. Om nu detta är ett så bra projekt så borde RIKTIGA investerare med egna pengar stå i kö för att bygga detta kalkonprojekt.
    Undrar varför de inte står i kö?
    Undrar varför grönstål projektet som defacto har en del privata pengar i sig endast är med för att få bidragen och sedan klädsamt dra sig ur…

  9. Axel Oxenstierna lär ha sagt: “Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs.”

  10. Lasse. Planen är nog att fylla ledningen med vätgas som tillverkas med billig norrländsk el. Alltså, ännu högre el-priser söderut.

    Skulle man i framtiden vilja fylla ledningen med naturgas så finns den i Norge. Tyvärr landas ingen gas i Narvik. Hade bara krävts en måttlig tilläggsinvestering för att ansluta i Kiruna. Men någon naturgas blir det inte i ledningen, knappast någon ledning heller.

  11. Nej, och så skall det vara. “Vem-som-helst” skall kunna ställa upp som politiker.

    Det är väljarnas ansvar att bedöma kompetensen hos kandidaterna.

    Det fungerar inte nu, då det är partiledningarna som väljer ut kandidaterna.

    Valsystemet måste göras om så att vi väljare kan veta VEM vi röstar på.

  12. Grundlagen är på väg att ändras före och efter valet. Frågan är om man avser att “köra igenom” förslaget genom riksdagen en fredag under semestrarna? Nästa beslut tänkbart när S och M vunnit valet och infört nya bestämmelser inför kommande tänkbar “pandemi” igen (ny variant fr Kina?). Den stora frågan är dock var kriget och Nato/USA står under hösten.

    Världsbanken och IMF håller nu på att tvinga på Afrika ett digitalt ID som kommer att omfatta det mesta vad det lider. Det kommer hit och våra politiker kommer inte tillåta en seriös debatt.

  13. “Vi måste kräva att grundlagen ändras så att den tydligt förbjuder politikerna att satsa på spekulativa projekt.”

    Absolut sant! Dessutom begära att politiker redogör för exakt vilka “vinster” man ser framför sig. Och i slutändan följa upp att resultatet verkligen blev det som utfästs. det enda som åstadkommits med förd politik är så vitt jag förstår det fortsatt ökande (accelererande) utsläpp av koldioxid.

    Vidare borde det vara möjligt att ställa såväl staliga/kommunala tjänstemän samt politiker inför domstol för slöseri med offentliga medel samt förvaltningsrättsligt fusk. Det har gått för långt nu.

  14. Hellre gas runt Bottenviken än el som distribution av energi.
    Detta eftersom vi elkunder i Söder kommer att drabbas om nätet dräneras på kraft från norr.
    Gasnätet kan ju fyllas med fossilgas!

Comments are closed.