Först allmän fördyring – sedan röstfiske med bidrag

Fossilfritt

Vid pumpen är priset på diesel nu mer än SEK 10:- per liter högre än i Polen

Regeringen spelar dubbelt om Sveriges energi, försörjning och ekonomi. Först driver den med skatter och regler upp kostnaden för energiformer som den inte gillar. Sedan kompenserar den med bidrag dem som den vill hålla sig väl med.

Det är en ohederlig, onödig och kostsam rundgång med pengar. Viktigast tycks vara att mottagarna vet var bidragen kommer ifrån och som tack röstar på givaren.

Men det är orättvist mot dem som blir utan och blir sittande med dyrare bränslen, mat och boende. Det hämmar också Sveriges allmänna ekonomi, som bättre gynnas av generellt lägre skatter och kostnader.

Men det följer socialismens vad man kan kalla ”affärsmodell”. Den går ut på att först ta och sedan ge med föregiven rättvisa och jämlikhet som svepskäl. Vinsten på detta är “Röster”, politikens egna valuta.

Tege Tornvall

Leksand 

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Först allmän fördyring – sedan röstfiske med bidrag

  1. Det enda som händer är att allt blir dyrare, mat, energi, varor, tjänster etc. Det kallas inflation. För att minska inflationen ska enligt teorin räntorna höjas, vilket görs och vilket visar att ingen beslutsfattare förstår de enklaste samband.

    Priserna ökar på grund av politiska beslut (reduktionsplikt, höjda skatter etc. i Sverige, Energiwende i Tyskland etc.) och inflationen stiger inte signifikant på grund av att svenskarna handlar som galningar.

    Det enda som kommer att hända om inget görs är att svensken som gemen får mindre pengar att röra sig med (uppskattningen är minus 40 000 kronor i år för en normal barnfamilj) och ännu mindre då räntorna höjs. Det blir en ond spiral och var ska den sluta?

  2. Politikerna avskärmar sig från folket och våra byråkrater har blivit aktivister medan våra stora privata medier cencurerar all opposition. Statsmedia ska vi inte tala om.

  3. “Det välfärdsindustriella komplexet”, som Patrik E. skriver om i “Det goda samhället”, strävar av egen kraft mot att ta in allt mer skatter. Det ger komplexet makten att fördela de gemensamma anstängningar som den gode medborgaren dra ihop till. Socialism är ett annat ord för fenomenet, och tyvärr finns det en hel del av den vara också i de partier som kallar sig borgliga ( inte minst M). Svensken har fått systemet med bröstmjölken och känner inte till något alternativ, med en mindre allmän kaka och mer självstyrande medborgare.

  4. Den gröna omställningen innebär att skatterna ska höjas så att fler bidrag (mer valfläsk) måste betalas ut för att skatterna är så höga. Utan valfläsk riskerar regeringen att förlora makten.

Comments are closed.