Rekordpriset på diesel kan sossarna ej skylla på Putin

Priserna på diesel den 7:e mars. Priset i Sverige var så högt att det hamnade utanför ramen med 2,41 € och har idag stigit till 2,53 €.

Sverige har alltså Europarekord, vilket kanske också är VÄRLDSREKORD.

Och notera att Ungern har halva priset och Polen 63 % av priset. Den skillnaden kan inte skyllas på Putin .

Det är HELT OCH HÅLLET SOSSARNAS FEL, som låtit sig bluffas av det verklighetsfrämmande Miljöpartiet. Förklara hur en svensk åkare skall klara sig mot en polsk, som får diesel 10:- kronor billigare per liter.

Kom ihåg detta när du röstar i september !

Jag har räknat med växelkursen SEK 10,80 per € den 7/3 och idag 10,65.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

21 thoughts on “Rekordpriset på diesel kan sossarna ej skylla på Putin

  1. Reduktionsplikten är inte bara meningslös utan kontraproduktiv. Iblandat biobränsle har följande nackdelar:
    o Dyrare
    o Lägre energiinnehåll = går åt mer
    o Skadlig för motorer
    o Konkurrerar med mat och andra behov.
    Därför måste den inte bara pausas på nuvarande nivå utan direkt avskaffas. Omedelbart!

  2. Det är inte bara dieselbilar som får problem med inblandning av diverse “gröna” produkter i bränslet. Jag har personligen drabbats av eländet i hushållets ena bil, en Peugeot, där motorlampan ofta tänds, vilket medför verkstadsbesök. På verkstaden hemmavid sa man att den ökade inblandning av etanol hade lett till en betydande ökning av fel på bilar där motorlampan tänds och att det var många olika bilmärken som drabbats. Särskilt drabbade är de som ofta kör korta sträckor, vilket leder till att kondens bildas. Etanolen är dessutom hygroskopisk, vilket innebär att den drar till sig vatten. För att råda bot på eländet rekommenderas att gå över till 98-oktanig bensin och att se till att att man alltid har välfylld tank, så att risken för kondens minskas. Detta bränsle är dyrare, men kostnaden motverkas av att bilen drar mindre. Dessutom har etanol betydligt sämre energiinnehåll är bensin och 85% av det är importerat, ofta från Brasilien, så någon miljövinst är knappast förhanden. Sedan har etanol en annan densitet än bensin, vilket kan leda till att elektroniksystemet ger felmeddelande angående bränsleblandningen, då mätvärdet hamnar utanför referensområdet.

  3. Sture. Alla bolag har inblandning av annat än fossil diesel, enligt reduktionsplikten. Det som ger problem är främst inblandning av FAME. Den är i princip rapsolja och kan främja bakterier.
    Preem har hög andel av HVO som inte ger samma problem, men de har numera också en del FAME. Andra bolag har nog mer FAME än Preem, men det har jag inte kollat.

    Problem uppstår som regel bara i fordon som står oanvända långa tider och tankas sporadiskt. I diesel för båtar undviker man FAME inblandning helt.

  4. Hasse Larsson. Svensk lag. Gäller bara utvinning i Sverige. Fullt möjligt att tillverka metanol av kol trots detta lagförslag. Det kan dock vara bäst att göra det där kolet finns och sedan transportera metanolen till Sverige.

  5. Ett annat problem är att etanol drar till sig fukt, vilket kan leda till korrosionsproblem i känsliga delar. Detta gäller i synnerhet om det är motorer som inte används ofta, som t.ex. i motorgräsklippare eller motorsågar.

  6. #tompas11

    Det är också meningslöst på så sätt att om man späder ut bränslet med ett ämne som innehåller mindre energi, så får man också mindre energi i tanken. Sträckan man kan köra på en tank blir då kortare och man måste tanka oftare.

    Jämför med etanolbluffen för 10 år sedan eller så. Man hade “halverat” utsläppen genom att köra på etanol men berättade inte att man fick tanka nästan dubbelt så ofta.

  7. PS! Idag fick jag info att Ukrainas president Zelensky är en man under en av enl mitt tycke ev “världens farligaste män”. Han tog program-examen tillsammans med Trudeau. Vår egen Magda finns där också förstås. Vad trodde ni? Alla är i v f inne på att kräva ett vaccinpass även utan ett virus när tillfället kommer.

    En utomparlamentarisk grupp förmögna utbildar och tillsätter och därmed styr vår framtid. Heja!

    https://www.weforum.org/people/volodymyr-zelenskyy

    Vi klimatskeptiker måste förstå att det inte räcker med vetenskap i vår ädla strävan att bilda opinion för demokrati förnuft.

    Jag hoppas sannerligen att jag har totalt fel.

  8. Sture,

    just denna typ av problem har varit extra vanliga på motorer som inte körs regelbundet, t.ex båtmotorer. Bilar körs mer regelbundet men kanske skötseln och kontrollen av filtrena blir viktigare? Problemet är att de flesta inte tänker på det i s f misstänker jag. Filterkoll/byte är ju inte som att kolla oljestickan!

  9. En bekant fick totalstopp på sin dieselbil. Montören hittade “goja” i ledningen och tanken. Han trodde det hade att göra med PREEMs “biodiesel, för han hade sett detsamma flera gånger förr på bilar vars ägare tankade Politiskt Korrekt.

    Helt klart är att vanlig bensin och diesel är “kolväten” som bara innehåller kol- och väteatomer. Där kan inga bakterier leva.

    Biodiesel är gjord på biologiskt material, som innehåller flera andra slags atomer. Tillsammans med kondens, som bildas då och då i tanken och rinner ner till botten bildas en miljö, som gör tillväxt av bakterier möjlig. Bakterierna växer och klumpar ihop sig, bildar “goja”, som sätter igen ledningarna.

    Det är en någorlunda plausibel förklaring. Min bekant försöker undvika biodiesel, d.v.s. PREEM. Jag kör på bensin med mycket mindre inblandning.

  10. Klart det är sossarnas fel. Partiet SAP har visat att man till stora delar är ombord på The Great Reset och ett maktövertagande enl NWO med WEF i bakgrunden av ett antal G-länder tillsammans med FN-byråkratin. En svensk riksdag kan idag med ett penndrag byta vår valuta till Euro nästan över en natt (ivf med digital valuta). Kommer Ukraina-kriget utnyttjas till att federalisera EU än mer?

    SAP förstår att svensk politisk partipolitik och därmed det egna partiets framtid är hotad av flera skäl men främst pga krafterna utanför svensk kontroll och i förlängningen ett federalt EU.

    Varför tar så många ex-politiker arbeten inom särintressen efter sin korta partitopp karriär? Internationella bank-, lobby- eller överstatliga organisationer osv. Ambition naturligtvis. Inte för nationalstaten. Svenska intressen är i mångas ögon alltmer ett särintresse och mindre viktigt när de accepterar andra agendor.

    Bryr man sig om prischocken för drivmedel nu när fossila bränslen snabbast möjligt ska ut? El-stöd men inga drivmedels-stöd pga CO2. Är det rätt förstått?

    En teknisk fråga! Utgör denna fettinblandning några problem för motorernas driftsäkerhet? T.ex ifråga om filter (båtmotorer t.ex).

  11. Ursäkta men varför hålla på och blanda ut bensin och diesel med andra produkter? Det finns ju ingen mening som helst med detta eftersom koldioxid inte påverkar klimatet.

  12. Björn: Värmlandsmetanol ligger i startgroparna och arbetar för prder. Metanol har visserligen lägre energiinnehåll en etanol – och ännu lägre än bensin och särskilt diesel.

    I gengäld kan metanol tillverkas av skogsavfall genom energialstrande förgasning, medan etanol tillverkas i en energikrävande jäsningsprocess av biomassa i konkurrens med mat och andra behov.

    Vännen Gillberg hoppade över pilotanläggnming i “sin” fabrik i Hagfors (med flera stora delägare samt privata delägare). Därmed kunde han inte få stöd utan måste gå direkt på marknaden med diverse hinder och förseningar på vägen.

    Metanol kan blandas i bensin eller diesel precis som etanol. Gillberg har kört 7.100 mil med en gammal Volvo 850 med 10-35 procent metanol i bensinen och förbrukning 7,86-9,36 liter per 100 km. Med bara bensin drog den 9,10 l/100 km.

    I rådande energi- och bränsleläge menar han att Sverige kan bli självförsörjande på bränslen genom att göra metanol från energiskog på 6 miljoner ha av Sveriges totalt 24 miljoner ha produktiv skogsmark.

  13. Hur är det med VärmlandsEtanol? Det lär väl finns gott om skogsavfall i Värmlands skogar som skulle kunna förvandlas till ett biodrivmedel? Vad är problemet med att använda metanol som bränsle i bil, flyg eller båt? Hur är det med energivärdet?

  14. Jag redovisar i min bok “Tänk om det blir kallare?” hur mycket biobränslen från hushållsavfall skulle kunna bidra med. Ca 200 kg avfall per hushåll och år skulle räcka till 30-40 mil per år för alla Sveriges 5 miljoner bilar i trafik. Genomsnittlig årlig körsträcka per bil är ca 1.200 mil. Biobränslen från hushållsavfall skulle alltså ge 2,5-3 procent av totalt behov. RMO från slaktavfall ger förstås än mindre. Men mer går åt per mil p. g. a. lägre energiiinnehåll jämfört med diesel, och det är skadligt för känsliga motordelar.

  15. skilj på effekt och effekt.
    Effekt från vindkraft är inte bara intermittent den saknar oxå rotationsmassa, stabilitet och är i behov av reaktiv effekt för kompensering. Detta innebär i korthet att den kan aldrig ersätta vatten, gas eller kärnkraft utan bara ge ett komplement om något av de andra finns med och stabiliserar. Därför kan man inte säga att en si och så stor vindpark ute till havs skulle kunna ha ersatt R1, R2, B1 eller B2, det är nonsens. ALLA som förstår något om elkraft vet detta.

  16. HVO100 består av importerat djurfett och frityrolja bla.
    Det finns knappast så det räcker till Sveriges behov.
    Så mycket för att gå före och visa vägen.
    Gå före och framstå som unika är väl mer relevant!

  17. Ska politiker få göra debattartiklar? De kommer med osanningar och alternativa fakta. Relaterat till detta (men elpriset) så har ett par ledande S-debatörer hittat på lite saker som låter bra:

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Jxgm3m/s-nedlagd-karnkraft-inte-orsaken-till-hogt-elpris

    Poängen de försöker sig på är att om R1 och R2 skulle funnits skulle inte priserna vara så höga på el.
    Om man bemödar sig att läsa rapporten som faktiskt referreras till i artikeln, som är gjord av energiforsk (se länk i artikeln ovan) är slutsatserna följande (mina kommentarer emellan):

    Greater capacity to produce electricity in southern Sweden would likely
    have reduced prices significantly during the autumn of 2021

    Korrekt, speciellt om även B1 och B2 fått fortsätta producera.

    • If, hypothetically, Ringhals 1 and 2 had been operating, prices in SE3 and
    SE4 during Sept.-Nov. 2021 could have been 30-45% lower than observed

    Korrekt, speciellt om även överföringskapaciteten mellan SE3 och SE4 skulle ha byggt ut.

    • Similarly, with an additional 3.5 GW of offshore wind capacity in SE4, prices
    in SE3 and SE4 during Sept.-Nov 2021 could have been 35-50% lower than
    observed.

    Detta bygger på en kapacitetsfaktor på cirka 49 % (genomsnitt för havsbaserad vind i Östersjön är cirka 36 %, se tysk vindkraft). Sedan krävs ju en investering om cirka 105 miljarder för vindsnurrorna och ytterligare X miljarder för landförbindelse…För att inte tala om miljökostnaderna för allt stål, cement, sällsynta jordartsmetaller etc.

    • Replacing Ringhals 1 and 2 with offshore wind can yield same average price
    decrease, but greater variations within the period

    Korrekt, ibland ger vinden inget vilket driver upp priserna och ibland sker en stark överproduktion som driver ner priserna.

    • Grid bottlenecks are the main reason for the large price reduction in
    southern Sweden – most of any additional power generation would have
    been ’trapped’ in southern Sweden.

    Korrekt, det är välkänt.

    Sedan fortsätter de med direkta lögner. Ryssland har inte stoppat gasleverans under hösten 2021, det låg snarare i deras intresse att leverera så mycket som möjligt för att bygga upp sin kapitalbas (av kända skäl)

    “En rapport Moderaterna själva har hänvisat till tidigare, gör samma bedömning som regeringen gällande den primära orsaken till de extrema elpriserna – nämligen de höga priserna på naturgas.

    När Putin drog in gasleveranserna steg priserna på el i Europa, vilket även ökade elpriserna i Sverige.”

    Här slirar de rejält på sanningen. I rapporten nämns att höga gaspriser är en orsak, men den ligger utanför Sveriges kontroll, allt annat ovan har Sverige själva orsakat. Det är typiskt politiker att skylla på någon annan.

  18. 10,59 per €

    Det är inblandning av HVO100 som är boven.
    Idiotin om att använda biodiesel…som har lägre energivärde.
    HVO100 var skattebefriad under 2021 men det togs bort 2022 samtidigt som reduktionsplikten ökade…
    Tacka MP…

    Reduktionsplikten
    År Bensin Diesel
    2020 4,2 21
    2021 6 26
    2022 7,8 30,5
    2023 10,1 35
    2024 12,5 40
    2025 15,5 45
    2026 19 50
    2027 22 54
    2028 24 58
    2029 26 62
    2030 28 66

Comments are closed.