Pär Holmgren: Vasaloppet

Visma

Vasaloppet, målgång i Mora, i år 15.800 anmälda deltagare

TV-meteorologen, numera EU-parlamentarikern för Miljöpartiet, Pär Holmgren, uttalade sig år 2006 om snön för Vasaloppet år 2022 i Expressen:

+ – + – + – +

2022-03-09, Gotlands Allehanda: Rune Lundgren

I år skulle Vasaloppet ha ställts in enligt Pär Holmgren

På söndag kördes Vasaloppet i fantastiskt fina förhållanden med mycket snö och fint väder. I ett berömt uttalande i Expressen från 2006 spådde meteorologen och Miljöpartiets eu-parlamentariker Pär Holmgren att Vasaloppet inte skulle överleva sin 100-årsdag 2022. Detta var förstås ännu en i raden av spådomar, som sk experter gjort i IPCCs namn, som inte slog in. Gemensamt för alla dessa spådomar som gjorts sedan 1988 är, att ingen slagit in. När skall vi förstå att vi inte har en klimatkris, utan en propagandakampanj

Mätningar från Siljansfors försökspark strax utanför Mora visar ingen signifikant minskning av snödjupet under de senaste 100 åren. Det genomsnittliga snödjupet den 1 mars har bara minskat från 43 cm till 38 cm under alla dessa år, men variationerna har varit stora. Stora problem med snön hade man på 1930-talet och den enda gången då snödjupet var noll i Siljansfors var år 1932. Även 1990 ställdes Vasaloppet in på grund av snöbrist, men då var snödjupet ändå 10 cm.

Det finns alltså inget som talar för att det kommer att vara en större brist på snö i Vasaloppsspåret i den närmaste framtiden i alla fall, mer än vad vi kan förvänta oss av med den aturliga mellanårsvariationen, konstaterar försöksledaren Ola Langvall vid Siljansfors .

Temperaturen under februari månad från samma mätstation i Siljansfors visar en trend att månadsmedeltemperaturen har ökat från -7,9 °C år 1922 till -5,5 °C år 2021, men även här har variationerna från år till år varit stora.

Under Vasaloppets hundraåriga historia har medeltemperaturen i februari varit över noll endast under åren 1989 och 1990, dvs för över 30 år sedan, vilket sannolikt varit en stor anledning till att loppet inte har behövt ställas in mer än två gånger.

Rune Lundgren

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Pär Holmgren: Vasaloppet

  1. Vår media ljuger inte i samma omfattning som media i Ryssland. Media i väst har utan att reflektera och utan kritisk granskning förmedlat att CO2 medför en skadlig uppvärmning av klotet. Man förmedlar detta påstående utan kritisk granskning. I den aspekten påminner det om media i Ryssland, När man hör samma osanning förmedlas gång på gång förvandlas osanning till sanning. Jag såg på Sky News en förtvivlad ryska i London berätta att det var omöjligt att få hennes släkt i Ryssland förstå att Ryssland har startat ett oprovicerat anfallskrig. Jag noterar att även min släkt här i Sverige är påverkad av klimatljuget. Att media inte tar till sig den information sattelitmätningarna av temperaturen tillför, i februari har vi noll grader i uppvärmning i relation till all temperaturdata de senaste 30 åren och dess genomsnitt under dessa 30 åren. Varmare på norra halvklotet och kallare på södra delen. Man mäter där en eventuell CO2 effekt skall vara som tydligast i stratosfären ca 10 km ovanför jordytan och man mäter klotet systematiskt. UAHs mätningar torpederar IPPCs datamodeller och detta är ingen nyhet. Detta är något som förtigs.

  2. Per Holmgren kan vi nog hänvisa till EU’s bakgård vid det här laget. Allt han har framfört har visat sig felaktigt. När blir nästa EU-val? Jo tyvärr inte förrän 2024. Nu är det tre antipersoner invalda via MP och de kommer ju naturligtvis att framhärda vår CO2-skuld ända in i kaklet oavsett vad som händer med Sveriges medborgares och företagares ekonomi. Vi får hoppas att gemene svensk “drabbas” tillräckligt för att inse skadan av denna politiska galenskap.

  3. Ja Jonas men

    man kan nog klart konstatera att en man med hans bakgrund haft stor betydelse för att få med andra i “rörelsen och övertygelsen” samt att han personligen också kunnat dra nytta av sin bakgrund/yrke i sin karriär till Bryssel. Jag tycker inte att hans media-framtoning inför mp´s val av honom visat att han är en speciellt duktig politiker i sig. Kanske kan andra motsäga detta?

  4. Pär är inte den ende. Vid det här laget så borde –
    1. Nordpolsisen vara borta
    2. Söderhavsöarna vara under vatten
    3. Ökenutbredningen vara katastrofal
    4. Miljontals människor vara på flykt undan klimatkatastrofen

    Absolut inget av detta har hänt. Ändå bemöter våra media dessa domedagsprofeter med vördnad. Det mest patetiska är nog Rockströms “tipping points”. Sen ca år 2000 har han pratat om att vi har höst 3-5 år på oss.

  5. Jag tar åt mig, och stämmer in i Thorleifs mer polerade inlägg med samma kritik mot alarmisten……..låt olyckan få stå för sina uttalanden, och be om ursäkt för de känslomässigt spekulativa domedagsutsagor han gjort.

  6. Som företrädare för Sverige i EU men också som företrädare för en politisk rörelse (som gör honom förmögen via svenska skattepengar) borde åtminstone våra media uppmärksamma orsaken till hans framgångar och ställa ovannämnda uttalande framför Pär med en ny rimlig fråga betr hans politiska och vetenskapliga omdöme, meteorolog som han trots allt utger sig för att vara.

  7. Hej Enough !

    Se mitt försök att strama upp innehållet i kommentarerna kl 11:17 am till posten “Politikens idioti. . .”

    Detta inlägg skulle jag betrakta som “personliga funderingar” och hädanefter radera.

    Sture

  8. Med all respekt Sture.
    Vill du ha en debatt eller inte.
    Personliga funderingar med referenser ger inte utrymme för personliga funderingar 😉
    Jag gissar att du inte vill ha referenser till vad som pågår som oroar!

  9. PH, en stackars rädd medborgare, som ridit på en falsk våg, flutit ända ner till Bryssel, och har sin framtid säkrad. “Vi”, svenska medborgare, får fundera på varför vi låter denna ynka till person, få framgång med våra pengar, genom att bara vara en vilsen och alarmistisk person ( vad hände i sagan om “pojken och vargen”…..)

  10. Hej Lasse !

    Se mitt försök att strama upp innehållet i kommentarerna kl 11:17 am till posten “Politikens idioti. . .”

    Detta inlägg skulle jag betrakta som “personliga funderingar” och hädanefter radera.

    Sture

  11. ” I ett berömt uttalande i Expressen från 2006 spådde meteorologen och Miljöpartiets eu-parlamentariker Pär Holmgren att Vasaloppet inte skulle överleva sin 100-årsdag 2022.”
    Har miljöpartister någonsin haft rätt om framtiden? Med sol och vind skulle elen bli billig men miljöpartisterna (och regeringen) förstod inte att även dyr rysk gas behövdes på vintern och när det inte blåser tillräckligt.

  12. Pär varnade för något han trodde skulle ske.
    Det skedde inte.
    Men har han lärt sig något av detta?
    Tvärt om han slår mynt av folks oro och lever gott i EUs famn, där nyss Rysk gas var toppen och fortsatt späkning reglerades i program som käckt heter “Fit for 55”
    De som har ångest idag kanske inte borde tänka på klimatet!

Comments are closed.