Tillbaka till framtiden 2

Fossilfritt

Figur 1. Det pågår en revolution vid bränslepumparna gällande både pris och innehåll

Att stanna Sverige

De styrande verkar inte förstå att de håller på att stanna Sverige. De vill gärna skylla priset på bensin och diesel på Putin/Ryssland. Visst har priset ökat på grund av kriget mot Ukraina. Men mycket är självförvållat av de olika regeringarna.

EU-målet för förnybar energi enligt 2009/28/EC var 20% för år 2020

Figur 2. Exempel på olika länders egna mål. Drivmedel ingår som en del av det totala EU-målet.

Förnybarhetsdirektivet från EU 2018 sätter större focus på avancerade biodrivmedel (såsom HVO 100, RME100 etc.). Målet är att de skall utgöra minst:

  • 0,2% år 2022
  • 1,0% år 2025
  • 3,5% år 2030

Siffrorna för den ”hemmasnickrade” svenska reduktionsplikten tas upp i posten ”Svensk ledning i galenskap”.

Förklaringar till beteckningarna finns under rubriken “Ordlista” längst ner.

Bensin E10

Sverige hade innan E5 bensin. Många länder i EU har sedan en tid tillbaka E10.

  • Länder som liksom Sverige har E10, är Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Ungern, Rumänien och Slovakien.
  • Länder som inte har E10 är Grekland, Italien, Kroatien, Polen, Portugal, Schweiz, Slovenien, Spanien, Tjeckien och Österrike.

Inblandning gör att bränsleförbrukningen ökar med ca 3,6%.

För att få kallas bensin får den enligt EN 228, innehålla max. 10% etanol. Skulle man blanda in 28% etanol får den inte längre kallas bensin. Skall målet 28% uppnås med bensin år 2030, kan man komplettera med 18% av:

  • ETBE (Ethyl Tertiary Butyl Ether) bensin, som har samma energiinnehåll som ren bensin,
  • Annan syntetisk bensin, med en molekyl som är identisk med ”fossil” bensin, eller
  • Alkylatbensin, som har 93% energiinnehåll i förhållande till ren bensin.

Diesel

Dieseln regleras enligt EN 590. Max. tillåten inblandning av FAME är 7%.

Hur mycket som blandas i MK1-dieseln beror på hur mycket den aktuella kvalitén reducerar ”växthusgaserna”. Man kan blanda i Fame/RME. Det behövs också mycket stora mängder HVO 95 för att reduktionsnivån skall nås.

Sen finns också de ”avancerade” ersättningsvarianterna HV100 och RME 100.

Inblandningen gör att bränsleförbrukningen ökar med ca 1,5%.

Prisbilden i dagsläget

Inblandningsprodukterna i dieseln är ca 3 gånger så dyra som dieseln utan inblandning. Därför är det svenska produktpriset på dieseln mycket högre än omkringliggande länders. Sedan ”hjälper” skatter och moms till, så vi får Europas/Världens högsta dieselpris. Så också bensinpris.

Figur 3. Exempel på hur det kan se ut med skatter på koldioxid och energi

Skatten blir för:

  • Bensin, kronor 11,05 och utgör 52,3% av priset
  • Diesel, kronor 9,86 och utgör 38,9% av priset

Ingen reduktion av skatterna görs för den inblandning som sker. Skatterna ligger på samma nivå som för 100% ren bensin och diesel.

Självbedrägeri

Sverige är ingalunda självförsörjande. För att kunna klara detta importeras ca 85% av växtoljan, som skall ersätta dieseln. Den huvudsakliga importen är palmolja.

Från 2010 till 2021 har Europa använt ca 39 miljoner ton palm- och soja-biodiesel, vilket har ökat utsläppen av den nyttiga koldioxiden mot vad som ”ren” diesel skulle gjort.

För att nå stora mängder palmolja har man skövlat regnskogar som motsvarar Nederländernas yta.

Några tillverkare använder slakteriavfall som grund för ersättningsprodukterna. Men vi skall i klimatets namn minska köttkonsumtionen.

Figur 4. Utsläppen av den nyttiga koldioxiden ökar med biodiesel

Man skall också beakta att sojaplantan är genmodifierad och besprutas med glyfosat, som också tas upp av sojaväxten.

Är vi på väg ”Tillbaka till Framtiden?”

Även dagens el-bilar är en återvändsgränd, både batteri- och elförsörjnings-mässigt.

Hejdar de folkvalda politikerna sig? Eller blir det havretornistern i stället för bränsletanken alternativt gengasen som gör insteg på vägen mot 2030?

Allt för en ”grönare” värld enligt IPCC och klimataktivisterna. Hur nu en värld kan bli grön med mindre koldioxid (livets gas)?

Koldioxiden påverkar klimatet enbart i IPCC:s datamodeller och Gretas sagovärld.

Det är hög tid för EU och Sverige att ta bort reduktionsplikten.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Ordlista

Det blir en ganska omfattande ordlista med förklaringar. Det ger också en bild av varför tillsatserna etc. kostar mycket.

Sen är det en annan fråga om de behövs.

  • FAME

Fetsyrametylestrar, skall kemiskt vara mycket lik ”fossil” diesel. Skillnaden gentemot HVO är tillverkningsmetoden.

  • HVO (95)

Hydrogenated vegetable oil, skall kemiskt vara mycket lik ”fossil” diesel.

Framställs genom en kemisk reaktion där vätgas tillsätts till en kemisk förening för att få en reduktion. För att vätgas skall kunna tillsättas krävs en metallkatalysator med nickel, palladium, platina, rodium, etc.

Produkter som kan användas är palmolja, majsolja, rapsolja, tallolja, även slaktavfall, etc.

  • HVO 100

Som ovan men ”renare” så att den uppfyller kraven för avancerade biodrivmedel

  • RME

Rapsmetylester, skall kemiskt vara mycket lik ”fossil” diesel. Den är en vanlig FAME tillsats.

  • RME 100

Som ovan men ”renare” så att den uppfyller kraven för avancerade biodrivmedel. Framställs av ca 95% raps och ca 5% metanol.

  • Diesel MK1

Tilläggsbeteckning MK1 är varianten som används till vanliga dieselfordon. Sen finns även MK2, MK3, etc. för andra ändamål.

Sedan tillsätts de olika varianterna av ”reduktionsprodukter” så att kraven uppfylles för försäljning i Sverige. Den heter normalt bara diesel vid pumpen. Några har fantasifulla namn på sin såsom Preem som kallar den ”Evolution”.

  • ETBE bensin

Etyl-tertiär-butyleter. ETBE används vanligen som en oxygenad bensintillsats, när bensin tillverkas av råolja. Den tillverkas i någon form av cirkulationsreaktor. ETBE bensinen skall enligt uppgift, i motsats till etanol, inte orsaka avdunstning av bensin och inte absorbera fukt från atmosfären.

  • Alkylatbensin

Den tillverkas av gaserna som uppstår vid raffineringen av råolja genom en alkyleringsprocess.

Överskottsgasen från råoljedestillationen och krackningsanläggningen slåss samman och bildar en alkylatvätska. Därefter inblandas nåra ytterligare komponenter.

Innehållet sägs innehålla färre skadliga aromatiska kolväten. Bensen och andra polyaromater (PAH) sägs  i stort sett vara obefintliga. 

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

19 thoughts on “Tillbaka till framtiden 2

  1. Koncentrationen av skadliga ämnen i växter som växterna själva har tillverkat är högre än koncentrationen av skadliga ämnen som bonden har sprejat på växterna.

    Begreppet ekologiskt odlat blir ungefär lika urholkat som klimatsmart.

  2. Karl Erik R

    Ang glyfosat i biodiesel-förbränningen

    Jag ber om ursäkt för mitt påstående om att det skulle vara sant att forskning visar att glyfosat finns i biobränslena. I alla fall i någon skadlig omfattning. Mitt påstående baserades egentligen på äldre info från nämnda forskare Seneff ovan och inte på den länk jag bifogade. När jag nu läser hennes senaste rapporter framgår det klart att hennes uppfattning saknar vetenskaplig grund och att hon bara ställt ut en hypotes som ännu inte kunnat verifieras. Egentligen har hon bara vidareförmedlat sin hypotes till forskarsamhället. Det enda som tycks finnas är experiment på möss med biobränsle-avgaser generellt men ej specifikt på glyfosat.

    Din uppfattning torde således gälla tills vidare.

  3. Thorleif.

    Jag konstaterar bara att svenska Livsmedelsverket har aldrig hittat Glyfosat i rapsolja avsedd som livsmedel. Möjligen kan det bero på att det finns krav på att en viss tid ska gå mellan besprutning och skörd, och att den tiden är tillräcklig för att Glyfosaten ska hinna brytas ned helt. Det kan också bero på att Glyfosat inte är fettlöslig så den följer inte med i den pressade oljan.

    För att veta något med säkerhet så bör man i så fall analysera biodiesel och se om man hittar Glyfosat den. Sen är det ju inte den rena pressade oljan från raps, soja eller annat som man blandar i diesel. Växtoljorna har lagrats, processats och åter lagrats. Därför skulle jag vara förvånad om man hittar lätt nedbrytbar Glyfosat i den färdiga dieseln. Men, för att vara säker måste man provta diesel och analysera. Det intressanta är väl om man skulle hitta Glyfosat i dieselavgaser, vilket jag ser som högst osannolikt. Ingen intar väl diesel, med eller utan Glyfosat.

    I stort sett alla fabricerade kemikalier är eller kan vara skadliga för människor. Det beror givetvis på hur stort intaget är. Samma gäller Glyfosat. Det är inte heller bra att äta. Dock tror jag inte att Glyfosat finns i biodiesel men om någon har en rapport som säger motsatsen så är jag beredd att ändra uppfattning.

  4. Karl Erik R

    Vad är då skillnaden mellan Sverige och EU betr provtagning av förädlad rapsolja?

    Du avsåg uppenbarligen att resonera i termer av specifikt RME (rapsolja) medan jag tänkte generellt diesel i alla dess former av växtolje-tillsatser.

    Så din slutsats är alltså att förädling av alla växtoljor som används som tillsatser i biobränslena omöjligt kan innehålla glyfosat enbart pga av dess vattenlöslighet?

  5. Karl Erik R

    I mitt kommentar 09.59 ovan refererade jag till inläggs-författarens implicita påstående att biodiesel sprider glyfosat vid förbränningen. Jag lämnar en länk till Seneff som beskriver det hela som en sanning.

    I min kommentar till dig 12.54 ytterligare en länk med Z Bush som visar giftigheten med glyfosat där laboratorie-undersökningar in vitro visar att så små mängder glyfosat som 1/10-del av mängden CO2 i atmosfären skadar vår tarm. Detta handlar om smygande långsamma processer som vi inte märker av förrän….. . Att Sverige i stort kan vara förskonade eller om myndighets-kontrollerna varit inkompletta vet jag ej. Vilka gränsvärden gäller i Sverige/EU?

    Missförståndet handlar för min del om “fettlösligheten” då bönder som är för användandet av glyfosat oftast hänvisar till att ämnet inte är fettlösligt och därmed inte skulle skada våra vävnader (går igenom intakt och lämnar via urinen då vi saknar “shikimate pathway”, dvs en särskild enzym-process). Bevisligen har de fel.

    Glyfosat-problemet handlar som vanligt om särintressen och politik.
    Precis som DDT och tobaksrökning en gång gjorde.

  6. SasjaL.

    Har du meddelat ICA, COOP m fl att rapsoljan de säljer är giftig?

  7. Thorleif.

    Jag trodde att vi diskuterade huruvida det förekommer Glyfosat i RME som vi tankar i våra bilar. Eftersom Glyfosat inte är fettlösligt så följer ingen Glyfosat med i den pressade rapsoljan. Dessutom bryts Glyfosat ner ganska snabbt. Därför har vi åtminstone i Sverige krav på en minsta tid mellan besprutning och skörd av grödan.

    Om man intar Glyfosat så spelar det nog ingen roll att den inte är fettlöslig, men det här inlägget handlade ju om biobränslen, inte om vad som eventuellt finns i våra livsmedel. Diskussionen huruvida saker vi äter kan vara sjukdomsframkallande eller inte, den ger jag mig inte in i.

  8. Allt är i ett enda kaos nu, dags att ta ett par steg tillbaka och börja där. En stor orsak till kaos är MEDIA snabbt följda av politiker, båda kategorierna helt okunniga och i bästa fall nyttiga idioter, i sämsta fall kalkylerande förstörarare…..

  9. Metanol kan väl aldrig bli ett alternativ eftersom de gröna vill lägga ner allt skogsbruk och istället räkna flygfän…

  10. Regeringen har försökt dölja vad som gör priserna så extremt höga i Sverige.
    Kallar dem för Putinpriser.
    Här ovan kan vi se att det som gör priserna höga är främst reduktionsplikten som ställer till det.
    Kalla det för put in priser i stället!
    (repris -det är i alla fall fredag 😉

  11. Karl Erik R

    Det mesta av bioprodukternas råvaror kommer väl från utvecklingsländer? Eller USA som tillhör världens största soja-producenter (av GMO) och användare av glyfosat.

    Tyskland är annars värst när det gäller GMO inkl glyfosat (Bayer/Monsanto) i Europa (EU).

    En av de främsta oberoende forskarna förutom Seneff är Zach Bush et al. Gott om YTs.

    Att glyfosat inte är fettlösligt spelar mindre roll då man sedan ganska länge bevisat att glyfosat förstör den del i tarmens endotel (tight junctions) som sköter näringstillförseln till kropp och hjärna (leaky gut).

    I naturen inkl odlingsjordarna förstör glyfosat (vattenlösligheten) även flera för oss viktiga aminosyror och påstås ge t.ex cancer. Se Monsanto-rättegångarna.

    Som du påpekar handlar det också om mängden kontamination men här kommer vi in på lobbying, jordbrukspolitik (avtagande avkastning och produktivitet liksom ovilja att se alternativ). Pfizer tillhör ett av världens mest kriminella företag och Monsanto/Bayer spelar i samma division. Tyvärr är korruption legio inkl svängdörrs-politik med myndigheter.

    https://zachbushmd.com/wp-content/uploads/2017/04/Glyphosate-for-ProHealth-FINAL-v3.pdf

    Sverige har som tur är gått en försiktigare väg än många andra länder i EU. I Skåne används det mesta förstås. Tyvärr tillåter inte EU märkning av t.ex jordbruksprodukter där glyfosat använts. Därför kan inte heller konsumenten välja bort vilket är en skam. Bayer har/hade sin egen konkurrerande glyfosat-produkt Liberty Link som förhindrar växter och människor att producera aminosyran glutamin. Roundup blockerade växters, bakteriers, svampars förmåga att skapa flera viktiga aminosyror via “shikimate pathway” (som människor saknar). Den förstör mao också vår föda liksom ekosystemet.

  12. Thorleif.

    Glyfosat är inte fettlösligt. Svenska Livsmedelsverket har ännu inte hittat Glyfosat i rapsolja. Inom EU har man hittat Glyfosat i 3 % av proverna och det gäller även prover från ekologisk odling som inte använder, eller säger sig inte använda Glyfosat.

  13. Diesel Mk1 är en mycket bra grej. Sverige var bland de första att ha den som standard diesel i mackarna. Tidigare användes en liknande produkt i gruvor och dieseldrivna truckar inomhus eller i andra slutna utrymmen. Den kallades då ”lättdiesel”.

    Mk1 har mycket låga halter av svavel och aromater. Låg svavelhalt är en nödvändighet för att kunna rena avgaser med partikelfilter. Vi kan tacka Mk1 för att vi fått mycket bättre stadsluft sedan 1980-talet, trots betydligt fler dieselbilar.

    Enda baksidan med Mk1 är att energiinnehållet är några procent lägre än Mk3. Många länder i Europa har nu det som kallas ”eurodiesel”, vilken ligger nära vår Mk1 i specifikationerna.

  14. Sverige är ingalunda självförsörjande. För att kunna klara detta importeras ca 85% av växtoljan, som skall ersätta dieseln. Den huvudsakliga importen är palmolja.

    Uppochner-vända världen. Ätbar olja (palm) skall i drivmedelstanken, samtidigt som vi tillsätter giftig industriolja (raps) i maten …

  15. Hörde i radion att man nu ska börja planera för elavbrott och ställa krav på dieselkraftverk vid bränsledepåer och bensinstationer. Men laddstationer för elbilar behöver tydligen inget reservkraftverk än så länge. Det räcker kanske med en solcellspanel som reservkraftverk?

  16. Idag blir det långa köer till mackarna i Spanien. Regeringen sänker nämligen priset för ALLA som tankar med 20 cent per liter. Inget aprilskämt! Staten står för 15 cent och mackägarna för 5 cent. Därför passade mackarna på att höja priset igår med just 20 cent.
    En bekant till Björn Gillberg har kört 68 850 km en gamman Volvo för att hitta en optimal inblandning av metanol. Det visade sig att bränsleförbrukningen minskade om inblandningen av metanol låg kring 10-15 % jämfört med ren bensin. Huruvida Miljödomstolen kommer att godkänna tillverkning av metanol från skogsavfall är dock tveksamt om en ovanlig kråka bygger bo i ett träd i en gran.

Comments are closed.