Vinterväder i USA, Europa

Electroverse

Figur 1. Snöröjning i New York State den 28:e mars

Det är vinter igen i stora delar av östra USA rapporterar Electroverse.

NEW YORK HAR DRABBATS AV EN REKORDKALL MARS

En kraftig förskjutning söderut i jetströmmen märks i New York City såväl som över stora delar av resten av östra USA. Den orimliga kylan slår många köldrekord för mars månad och känns som en repris på vintern för många.

Ett tätt snöfall drabbade Pennsylvania där en bilkrasch med 60 bilar inträffade på Interstate I-81. En video visar hela början med bilar som kör in i varandra i hög hastighet.

Toronto i Kanada noterade -10,1º C den 28:e mars, den fjärde lägsta någonsin.

Tropical Tidbits

Figur 2. Prognos för snöfall i Europa den 4:e april

Detta är visserligen bara en prognos, men även SMHI förvarnar om en kall inledning på april. Senare i veckan täcks hela Tyskland av snö, vilket väl ökar behovet av rysk gas. Ukraina får snö och kallt i de norra delarna, vilket kanske gör det svårare förde ryska styrkorna att avancera.

Vädret förefaller bli lite ovanligt för april.

+ – + – + – +

Du kan mejla en länk till denna post genom att klicka på kuvertet till höger här inunder.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Vinterväder i USA, Europa

  1. Göran Åkesson

    När jag tänker efter utgör 5 dgr i extra tidsspann trots allt en hel del sett över längre period.

    Betr gräns-referensen N 65 gr misstänkte jag nog din förklaring men jag blev lite brydd av att du benämnde den som en variabel snarare än bara just själva mätpunkten/skiljelinjen för att avgöra årstids-längden.

  2. Blacken

    Du använder enligt mig en mer inskränkt betydelse av “krig”. Vi kommer därmed inte längre i diskussionen.

  3. #Blacken, Thorleif
    Det finns ett flertal definitioner av krig och jag har absolut inte alla i huvudet, men ganska allmängiltig är att det är politikens yttersta redskap. Om jag minns rätt så definierar FN kriget som en (politiskt betingad) konflikt med fler än 1000 döda.
    Det västerländska synsättet är generellt att krig är styrt av viljan hos den härskande grupperingen, vanligtvis i en nation, och att man väljer fred eller krig (Clausewitz).
    Medan de österländska traditionen (Sun Zi) menar att man alltid lever i konflikt med sin omgivning, men att konfliktnivån varierar över tid. I och med att man i öst inte ser fred och krig som två olika tillstånd så överlåter man de politiska och strategiska mål som man själv inte uppnår till nästa generation … därav kommer heller aldrig Formosa/Taiwan att nå en slutlig lösning som självständig nation accepterad av Kina.

  4. @Thorleif.
    Oavsett så måste man ha en distinktion till olika begrepp och händelser, begreppet “krig” är den “mekaniska” delen av politik som leder till väpnad konflikt.
    Sedan så kan man alltid klyva ord för sin egen del, men det innebär inte att allt blir “rätt” för den sakens skull.
    Liasom “En spade är en spade” oavsett ens egna preferenser i frågan.

  5. #Thorleif
    En förklaring till de fem dagarna: det avser fem dagar för resp vår, vinter, höst och sommar, således ändå en bra variation mellan max och min; detta oavsett solinstrålningsintensiteten SMO, vilken bestämmer det faktiska temperaturutfallet och det som metereologiskt konstituerar gränserna mellan exempelvis vinter och vår. Uppgiften 65° N är för att ha en referenspunkt på den norra hemisfären, till vilken vi ju hör.
    Avseende ‘polar motion’ är detta inte identiskt med det jag i ett par andra kommentarer beskrivet som ‘migrationen av de magnetiska polerna’. Den fortgår oförändrat med efterhand ökande hastighet. ‘Polar motion’ NASA är enligt min kunskap hypotetiska spekulationer. Ismassorna vid Arktis/Grönland varierar periodiskt; f.n. och alltsedan 2012 finns en trendmässig tillväxt och inte så liten dessutom. De två första * i Din kommentar kan Du bortse ifrån direkt. Den tredje hypotesen är ‘tagen ur luften’, vad avser dess faktiska verkan avseende jordaxelförändring. Kom ihåg att jordrotationen är väldigt hög >1600 km/tim vid ekvatorn. Den är dessutom något ökande f.n. på grund av två förhållanden; minskande heliosfär(solen) och samtidigt minskande styrka hos magnetosfären(jorden), vilka sammanlagt ger ‘mindre motstånd’. De inre massorna i jorden roterar med ‘korresponderande hastigheter’. Denna gyro påverkas inte så lätt vad gäller dess rotationsaxel. Den enda förändring som skulle kunna ‘tippa jordaxeln’ är storskalig fragmentering av de magnetiska polerna i samband med dessas migration. Även om den norra magnetiska polen delat sig och bildat en dipol är den södra hermetiskt oförändrad. Vi kan därför tills vidare och annan situation uppkommit vad avser fragmentering, vilken troligen är osannolik, bortse från någon ’tiltning’ av jordaxeln.

  6. Göran Å

    Stort tack Göran för din behjälplighet med info/fakta om dessa svåra ting. Vi vet sedan länge att en NASA-falang stöder CO2-hypotesen och alarmismen.

    Har du tips på några källor för vidare studier ang de sistnämnda två variabler som du menar styr årstids-förändringarna mer kortsiktigt? Med den 65e lat N menas vad explicit? Jag tror jag förstår att ett kortare avstånd till solen genererar en högre instrålningsintensitet (ej SMO)!

    5 dgr i skillnad bara! Då pratar vi genomsnittligt mycket liten påverkan över helåret under nämnda 1000-års periodiciteter.

    Ser fram mot mars-maj siffror av vår vän på sprayhattas inom ett par dagar🤔

  7. #Thorleif
    Ang några av Dina frågor:
    Solinstrålningen m.h.t. Milankowitch bestämmer tillsammans med solens egna variabilitet i Solar Magnetic Output klimatutfallet. Det senare har inget med CO2 att göra som Du nu förhoppningsvis vet. Beräknar vi utfallet av följande variabler:
    • jordbaneellipsens utfall; f.n. nära cirkelrund; periodiciteter på 95, 100 & 500000 år
    • jordaxellutningen; f.n 23,36°; variation 21,5-24,5°; periodicitet 41000 år
    • precession; f.n. är solen i perihelposition, närmast solen 4 januari, då jorden är snabbast i sin bana runt solen; periodiciteter på 19, 22 och 24000 år
    • solinstrålningen vid 65 graders latitud nord
    kan vi förstå att de två sista främst påverkar hur årstidernas längd hos oss kan variera på kortare sikt.
    Dock f.n. och något tusen år framåt blir vår och vinter kortare samt sommar och höst längre hos oss. Det handlar om ca fem dagar från max till min.
    I övrigt bestämmer alla variabler tillsammans med SMO-variationen hos solen som klimatdeterminant det samlade ‘klimatutfallet’ tillsammans med avledda variabler, främst havsströmmarnas variabilitet.

  8. Blacken

    Nej krig är alltid ytterst politik. Maktutövning är alltid politik.
    Ofta påstås krig politiskt/moraliskt motiverat pga den politik som den då försvarande angripna parten fört! Just utrikespolitiken har ursprungsvis helt saknat ömsesidiga internationella regler med kopplade sanktions-möjligheter vilket därför borgat för acceptans från folket där propaganda och kontroll av medierna (patriotismen) har varit krigförande regeringars viktigaste instrument för att vidmakthålla folkets stöd för angreppskrig. Antingen direkt eller genom ombud.

  9. @Thorleif.
    Begreppet “krig” kan man alltid “tolka” som man vill, men dess ursprungs och egentliga valida innebörd, är när en nations militära makt fysiskt angriper ett annat land, i syfte att antingen tillintetgöra den nationen, eller lägga till dess territorium till sitt eget.
    Allt annat, är politik.

  10. NASA beskriver nyare forskning kring fenomenet “polar motion” som bakomliggande orsak till förändrad jordaxel och därmed ändrad rörelse/tyngdkraft. Man anger 3 hypotetiska orsaker;

    * Förlust av massa (Grönlandsis primärt) som flyttas (smältvatten)
    * Ismältning (Grönland) leder till minskat jordtryck vilket leder till höjning/återresning av jordskorpan
    * Mantel-konvektion av jordens inre påverkar via de tektoniska plattornas rörelser.

    Grönland som huvudobjekt synes centralt i hypotesen kring orsakerna till “polar motion” som jag förstår.

    https://climate.nasa.gov/news/2805/scientists-id-three-causes-of-earths-spin-axis-drift/

    Så kommer också pol-förflyttningen avstanna om det nu istället blir kallare?

  11. Kan de trendmässigt relativt varmare höstarna respektive kallare vårarna på framförallt norra halvklotet ha något med jordens förändrade lutning relativt solen att göra? Kanske kan någon illustrera hur det kan tänkas se ut betr förändrad solinstrålning höst resp vår!

    Hade vi inte ett “påverkans-fenomen” för en 10 år sedan eller nåt sådant? Kanske har jag fel där utan det handlar om gradvisa förändringar över lång tid som någonstans på vägen kanske blir tydligare betr klimat-ändring.

    Vissa klimatkramare anser som vanligt baklänges att det är koldioxiden som ändrat jordaxelns lutning. Bland de mer seriösa hittar vi bakgrunden till Milankovich-cyklerna t.ex.

    https://news.nau.edu/earth-tilt-climate-change/

  12. Vintervädret i USA och Europa beror inte på den av människor orsakade uppvärmningen utan på de av människor orsakade klimatförändringarna enligt den klimathotsreligiösa sekten. Halleluja.

  13. En enkel laboration: gå ut en dag med växlande molnighet. Känn efter noga om det är skillnad när solen täcks av moln jämfört med när den inte gör det.

  14. Solen har ingen påverkan på klimatet, eller hur?

    Snö och kallt i april samtidigt som Ryssland drar ned på gasleveranserna till Europa. Vad blir elräkningen i april? 10 kr per KWh?

    Sverige och EU knäcker sin egen ekonom genom att kriga mot Ryssland.

Comments are closed.