Tusen “gröna” miljarder till Norrbotten o Västerbotten

LTU

Figur 1. Luleå Tekniska Universitets, LTU:s, pilotanläggning för forskning om framställning och användning av “grön” vätgas

Vätgasens färger:
  • Grå vätgas framställs på billigaste sätt från naturgas genom “ångreformering”, vilket ger stora utsläpp av koldioxid.
  • Blå vätgas framställs på samma sätt, men koldioxiden tas tillvara på något sätt, ex.vis med CCS-teknik. Detta är dock en orealistisk chimär.
  • Grön vätgas framställs med elektrolys av vatten med “förnybar” el. Vilken färgen blir, om framställningen sker med el från kol- eller kärnkraft har jag inte lyckats utreda.
LTU

Figur 2. CH2ESS står i ett industriområde, så storleken syns bättre från baksidan

Invigning av CH2ESS, 18 maj 2021

Invigningen och dess anslutande presskonferens spelades in på en video, som du finner genom att klicka på den röda texten. Den börjar 5:00 minuter i i videon med LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Professor Rikard Gebart tar över 10:00. Han refererar till de många stora projekt, som planeras i Norrbotten och Västerbotten. Han noterar att de investeringar som annonserats blir c:a 1.000 miljarder kronor fram till 2045 och fler än 1.000 personer behöver anställas.

LTU kommer att inrätta flera utbildningslinjer, för att det skall finnas personal med lämplig kompetens. Forskningen kommer att även betrakta icke-tekniska aspekter på den storska-liga omställningen av energisystemet, ex.vis hur uppnår man “social acceptans” av de stora vindkraftsparker som kommer att krävas.

SVT

Figur 3. I projektet HYBRIT, fossilfritt stål, ersätts kol med väte

Då älvarna inte skall byggas ut med mer vattenkraft och kärnkraften fasas ut återstår bara vindkraft, eftersom solpaneler inte är ett praktiskt alternativ i Norrland. Då kan vindkraften göras “planerbar” i kombination med lagring av vätgas.

Vattenfall

Figur 4. Svartöberget i Luleå, där ett bergrum för lagring av vätgas sprängs ut

Det blir en pilotanläggning på 100 kubikmeter som trycksätts till 250 bar. Det ligger 30 meter under markytan. Det har beviljats 250 miljoner kronor för etablering och provdrift till 2024.

Figur 5. LTU gör en förstudie av att leda vätgas runt Bottenviken

Istället för naturgas !

+ – + – + – +

Enorma belopp satsas på en bluff

Även om alla pengarna inte kommer direkt från oss skattebetalare, så ingår de i national-förmögenheten. Vi blir fattigare då projekten går i sank. Det förvånar att inga av de full-vuxna akademiker som är engagerade ställt frågan: Vad får folk att tvivla på klimatkrisen ?

Redan 2015 hade jag en insändare i Piteå-Tidningen med följande avslutning:

I dag finns inga uppmätta fakta som talar för en långsiktig kommande uppvärmning. Verkan av koldioxid på klimatet är så liten att den inte kunnat mätas. Däremot uppträder solen som i början på 1800-talet, då det var kallt. Det ger hög sannolikhet för några kalla decennier härnäst.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Tusen “gröna” miljarder till Norrbotten o Västerbotten

  1. Hoppas det råder rökförbud i det kommande vätgaslagret! Skulle inte vilja bo i närheten.

  2. Det som fick mig för ca 10 år sedan att tvivla på “uppvärmnings-modellerna” som IPCC använder av var rå och komplett temp-statistik från USA (inkl UHI) som går tillbaka mer än hundra år. Trenden är fortsatt ner även om den kortsiktiga trenden sedan senaste kall-period på 70-talet är uppåtriktad.

  3. Prat o prat men man måste lära sej att koldioxid finns alltid och det är bra. Däremot finns det mycket olja och kol under oss som vi bor finns alltid och det klarar vi i en miljon år fast det är bättre om vi kan använda kärnkraften och det finns alltid koldioxid i luften. Nån som sa att det är viktigt med koldioxid och det är ok att dom har rätt. Men det är alltid viktigt om vi har vattenånga som vi får det pga moln som bildar alltid det är det av som vi lever det. Utan moln är vi och växterna borta.

  4. Jag tycker då att kylan har kommit. Det var bara ett par plusgrader under dagen idag, och blir nog minus i natt. Och då är det snart maj.
    Dessutom har faktiskt den globala medeltemperaturen sjunkit lite de senaste 6 åren.

  5. ”All Science is Numbers” påstår John Christy (Director of the Earth System Science Center at the University of Alabama in Huntsville).
    Han bygger inga modeller utan samlar data från satelliter. Om inte kartan överensstämmer med terrängen, vad skall man lita på? IPCC eller data från satelliter? Petter Wulff påstår att ”kylan ännu inte kommit”. Vi bor på Teneriffa sedan 22 år tillbaka. Jag vet att just från 2016 ökade molnigheten. Data från termometrar (AEMET) visar också att temperaturen successivt fallit från 2016.
    2022 är det värsta år vi varit med om, mestadels molnigt och kallt.
    Var bor Du Petter, så att vi kan flytta från kylan till den goda värmen?
    Kylan kom för just sju år sedan – Science is Numbers!

  6. Jo, det har den visst ! Läs våra rapporter om köldrekord runt hela globen under flera år.

    Och den så kallade “uppvärmningen” har avstannat sedan 2016 (om jag minns rätt) enligt trovärdiga mätserier. Kolla vad Humlum säger.

    Tack för att du så tydligt och utförligt demonstrerar alarmisternas förblindelse.

  7. Sju år efter insändaren har kylan ännu inte kommit.

  8. Namnkunniga ‘klimatstollar’ som referenspersoner cementerar den utopiska karaktären av ‘satsningarna’:
    • Sagde LTU-rektor är expert inom ‘informatik’-eller, ‘samhällsorienterad automatiserad informationsbehandling’, min definition- som inget har att göra med matematisk/teknisk datologi. Området kan innefatta vad som helst, t.ex. informationsaspekter på genuspedagogik till informationsbehandling av AI kring kontinuerliga preferenser från olika samhällsskikt vad gäller definitionen på ordet ‘hållbart’.
    Rektorn uttrycke sin glädje över att ha blivit invald i IVA 2020 genom att tydligt framhålla dess projekt ‘Hållbart Sverige’, ett pseudoprojekt med bas i IPCCs falsarier & Agenda 2030.
    • Professorn inom energiteknik, med viss specialitet inom flödesdynamiska processer med anknytning till gas & dess sönderdelning, är också Managing Director för ETC, en vänsterorienterad högprofilerad ‘blaska’ med ambitioner inom jämställdhet och ‘klimatfrågan’. Den senare beteckningen är förbehållen accentuering av de fysikaliska falsarier som länge predikats av apologeter till IPCCs agenda.

  9. Gällande färg är den grön om den framställs av kärnkraft efter senaste kategoriseringen av EU. Kol är grå eller blå baserat på användandet av CCS eller ej.

    Den enkla lösningen på alla problem är dedikerade högtemperatur kärnkraftverk. Så planerar Japan att hantera tillverkning av vätgas i framtiden.

    Seaborgs smältsaltreaktorer skulle passa perfekt. Ställ några 800 MWe pråmar i Norrbotten. Jag vet inte om deras temperaturer klara S-I cykeln men effektiviteten torde vara klart bättre än elektrolys med alkaliska elektrolysörer som LKAB / SSAB planerar att använda I vilket fall som helst. Inte dyrare heller tror jag.

    För information. De använder alkaliska elekrolysörer för att basen är vindkraft, men då den inte räcker till toppar de upp med vattenkraft. Det är därför Vattenfall är med. Det fungerar upp till ett visst effektuttag. Därför behöver de stora bergrum också. De behöver bergrum också vid kärnkraft, men inte lika stora.

Comments are closed.