Kina fördubblar kolkraften

Guodian Power

Kolkraftverket i Shanghaimiao, där första blocket för 1.000 MW startades den 28/12 år 2021

Till höger ser man att det totalt skall bli fyra kyltorn med två fortfarande under byggnad. Det betyder troligen att där blir fyra block för 4.000 MW totalt, när anläggningen är klar.

Den tyska nätsidan Blackout News behandlade Kinas program för kolkraft den 25/11:

+ – + – + – +

China verdoppelt die Kapazität seiner Kohlekraftwerke

(Kina fördubblar kapaciteten av sina kolkraftverk)

Kina bygger fler nya koleldade kraftverk än någon annan nation i världen. Kina reagerar på de misstag man gjort i USA och Europa med nedläggning av fungerande produktion, innan de “förnybara” alternativen visat att de kan möta behoven.

Kina bygger ett stort antal nya koleldade kraftverk, möjligen fler än resten av världen. De kommer sannolikt aldrig att utnyttjas fullt ut utan mest tjäna som backup för de förnybara energislagen.

Världens ledande nation för expansion av förnybar energi investerar i fossila bränslen mitt i oron för global elbrist. Men koleldad kraftproduktion förvandlas från baskraft till en allmänt tillgänglig backup för den snabbt växande förnybara kraften.

Kina bygger fler koleldade kraftverk än någon annan nation i världen

Arbetet med nya koleldade kraftverk, med en kapacitet på minst 165 gigawatt, skall starta i slutet av 2023. Detta tillkännagav den nationella utvecklings- och reformkommissionen vid ett möte i september.

Ordföranden för China Energy Engineering Corp. har förutspått att landet skulle kunna öka kapaciteten med totalt 270 gigawatt fram till 2025. Det skulle vara mer än vad som för närvarande finns i någon annan nation.

Antalet beviljade tillstånd för etablering av kolkraftverk har redan ökat. Även om den slutliga omfattningen av utbyggnaden inte är klar, kan den kosta mellan 79 miljarder dollar och 106 miljarder dollar, enligt en beräkning baserad på Bloomberg NEF-data.

Exklusive Kina uppgår resten av världens nybyggnad av kolkraftverk till cirka 101 gigawatt, enligt uppgifter sammanställda av Global Energy Monitor.

Reaktion på misstagen i expansionen av förnybar energi i USA och Europa

Kinas strategi är ett svar på de misstag som gjorts i USA och Europa. Där slutade man att investera i produktion av fossila bränslen och infrastruktur innan förnybar energi kunde ersätta dem. Detta har lett till ett besvärande beroende av import för några länder i Europa och till tekniska problem med de gamla distributionsnäten i USA, som ofta inte kan levere-ra el från de förnybara producenterna till konsumenterna.

Kinas motto för energiomställningen: “Bygg nytt innan du kasserar det gamla”

Vid den senaste partikongressen uttalade president Xi Jinping att Kinas energiomställ-ning “följer principen om att bygga det nya innan man kasserar det gamla.” I praktiken innebär det att man bygger både förnybar kraft och mer kolkraft, för att undvika elbrist som skulle förlama ekonomin. Samtidigt får man en buffert mot volatila globala bränslepriser.

Dessutom vill Kina främja landets långsiktiga klimatmål genom att bygga ut förnybar ener-gi. När Kinas ekonomi växer kräver den mer och mer energi. Kina räknar inte med att för-brukningen av kol når sin topp förrän i mitten av decenniet. Men även om ny kraft byggs för fossila bränslen, bör den användas allt mindre, eftersom den ska ersättas av mer och mer förnybar energi.

+ – + – + – +

Kina är en diktatur, en hård diktatur

I en sådan behöver regimen ingalunda hålla sina löften. Beträffande klimatet har regimen ständigt brutit sina ord. Regeringen utgörs av Politbyråns Verkställande Utskott, som har flera ledamöter med utbildning som högskoleingenjörer. Dessa kan räkna både på teknik och ekonomi. De inser lätt att ett kolkraftverk med en teknisk livstid på 40 – 60 år har man inte råd att köra bara då det inte blåser.

De aktuella proklamationerna att kolkraftverken bara skall tjäna som backup till sol- och vindkraft torde främst vara avsedda för en internationell publik, närmast de som skall dela ut de 100 miljarder dollarna från GCF, the Green Climate Fund. I FN-sammanhang poserar Kina som U-land med krav på den särskilda behandling sådana får.

Jag är helt övertygad om att flera av Politbyråns ingenjörer förstått att “klimatkrisen” är en ren bluff.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Kina fördubblar kolkraften

  1. Nog är det väl så att vänstern fått en gräddfil till makten. Både SAP och extremvänstern gynnas när överstatliga intressen och WEF lägger fram planer som ser socialistiska ut och är det på ytan. Hållbarhet har en ny innebörd. De stora nya utvecklingsländerna inkl Kina förstår strategierna och spelar med lite lagom.

  2. Jag har väldigt svårt att få ihop ekvationen.

    Det är ett faktum att Kina bygger ut kolkraften. Det gör många andra asiatiska länder också. Det globala utsläppen av koldioxid ökar varje år. Det kommer det att göra även om EU/USA når sina “klimatmål”.

    Om man nu tror att koldioxid är farligt så är det väl bara att konstatera att loppet är kört.
    Istället babblar våra inhemska politiker om att de ska rädda världen. Även om Sverige är litet så måste vi dra “vårt strå till stacken”. Om alla länder försökte minska sina utsläpp skulle jag kunna förstå argumentet, men när majoriteten av jordens befolkning ökar sin fossilförbränning så blir det väldigt oklart varför vi ska minska.

    Jag tycker det är helt obegripligt vad vi håller på med i Sverige.

  3. Kina producerar och exporterar sannolikt en massa solpaneler och vindkraftverk för att “hjälpa” väst att ordna till en energikris. När väst får brist på tillförlitlig energi, kan Kina öka sitt inflytande i världen.

  4. Sture!

    Ok jag kan förstå det men ordet “förbrukning” borde bytas mot “nybyggd kolkraftverk-kapacitet” så stämmer det bättre. Det fattar väl alla även de mest inkompetenta medie-redaktioner?

  5. @Thorleif

    Inte skrivfel ! Jag försöker översätta korrekt.

    Men som Göran sa nyss: Kina säger det som alla korkade ledare i västvärlden vill höra.

    Och det är inte alltid detsamma. . .

    Kina har nog en särskild liturgi för COP-möten.

  6. UWb

    Bra politisk sammanfattande analys där! Det illustrerar bl.a varför (S) hade planer kring VK i byrålådan som man inte redovisat fullt ut 2014.

    Sture!

    Skrivfel?

    “Kina räknar inte med att för-brukningen av kol når sin topp förrän i mitten av decenniet”

    Ska det inte vara “århundratet” dvs kring 2050?

    WEF

    Inlägget illustrerar varför WEF och dess regeringsrepresentanter (Kanada m.fl) ser med avund på hur Kina som enpartistat bestämmer hur landet ska utvecklas. Precis så vill WEF ta ifrån oss alla demokratiska rättigheter. Notera att odemokratiska beslut av CCP inte behöver vara dåliga för det. Problemet är att ovalda representanter (miljardärer) håller på att ta över makt i väst. Fascism!

  7. Kina har sedan flera år tillbaka insett att vi går mot kallare tider. Kallare tider innebär en ekonomisk tillbakagång. Kinas tidigare dynastier har kollapsat vid kallare tider. Kina har bestämt att dagens “dynasti” inte ska kollapsa vid denna kommande kalla tid.

    Kina säger det som alla korkade ledare i västvärlden vill höra.

  8. Kina bygger nytt innan man river det gamla!
    Så kan en aktör som inte är styrd av absurda klimatambitioner göra.

    Vattenfall har en styrelse som medvetet saboterar kärnkraft.
    Frågan är om de kan få sitta kvar nu när en ny regering styr?

  9. Kina gör då som borde göras. Hela vindkraftsutbyggnaden i Sverige är byggda på premissen att något annat energislag måste bort, då inte energiförbrukningen ökat under ett stort antal år.

    Detta är bakgrunden till avfallsskatten på kraftvärmeverk, här finns / fanns en existerande infrastuktur som kunde öka produktionen om konsumtionen skulle öka. Speciellt behövdes något göras åt kärnkraften – den hade potential att livstidsförlängas och effekthöjas och det skulle slå bort benen på en massiv utbyggnation av vindkraft. Därför måste ett antal verk läggas ner.

    Så genom konstgjorda skäl motiverades en utbyggnation av vindkraft, som stöttades via energicertifikat där betalningen kom från elanvändarna – som inte hade efterfrågat den strategin.

    Skulle detta hanterats på rätt sätt, och här kan man inte bara skylla på MP, “alla” partier (utom då SD) har på olika sätt gjort det lättare för vindkraft (och för den delen också solkraft) – skulle en utredning gjorts där olika kraftslag jämfördes och fördelar och nackdelar sammanställdes. Troligtvis gjorde Vattenfall en sådan utredning och den kom fram till att R5 och R6 motiverades. Tyvärr stoppades de planerna av 2014 års regering.

    Här gjorde dåvarande alliansen ett avgörande misstag, som egentligen ligger bakom hela kollapsen av energisystemet och det var att inte ta med SD som stödparti. Med 190 mandat mot 159 mandat kunde de fortsatt regera, men tydligen var det viktigare att inte ge SD något inflytande än att säkerställa att S (med MP) inte kom till makten. Det ledde till åtta år av den svagaste regering som Sverige sett och där MP kunde sitta i förarstolen och montera ner det svenska energisystemet och leda Sverige mot fattigdom.

    Gör om, gör rätt brukar man säga, men C var stoiska i sitt motstånd mot SD och trots 205 mot 144 fick Stefan Lövén fortsatt förtroende ytterligare 4 år efter valet 2018.

    Hur skulle Sverige sett ut vid ett annat beslut 2014???

  10. Kinas satsning på väder- o solkraft syftar i främsta hand till att bli ledande teknologiskt och produktionsmässigt på dessa återvändsgrändteknologier så att de kan stimulera västländerna att investera mera dessa destruktiva energislag.

Comments are closed.