DI: Näringsutskottet kräver svar hur Hybrit kan få elen

Vattenfall

Hur många kärnkraftverk som Ringhals skulle krävas för Hybrit

Ett kärnkraftverk är ingen liten anläggning.

2023-02-10, DI, Dagens Industri:

Näringsutskottet kräver svar om Hybrit

Svenska Kraftnät och Energimyndigheten kallas till näringsutskottet för att svara på frågor om det omdebatterade stålprojektet Hybrit.

Utskottets ordförande Tobias Andersson (SD) riktar även kritik mot hur energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) försvarat det.

Det utskottet främst vill ha svar på är vilka konsekvenser Hybrit får för det svenska elsystemet, uppger ordföranden Tobias Andersson (SD) för Di.

”Den enda gången den potentiella framtida produkten skulle vara gångbar och konkurrens-kraftig är om man sätter hela marknaden ur spel genom klimattullar och utsläppshandel, och det är vi emot i grunden – vi tror på en fri marknad och marknadsekonomi”, säger han.

(Klicka på en röda rubriken så kommer du till artikeln.)

+ – + – + – +

Början på slutet för Hybrit !

Detta kan inte betyda något mindre än början på slutet för projektet. Men det kommer givetvis att komma många smarta manövrar från olika håll i rävspelet om “klimatet” innan sanningen står klar för alla som skall besluta. I första vändan är det 5 miljarder som äskats.

Var kan man bättre använda dem ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “DI: Näringsutskottet kräver svar hur Hybrit kan få elen

  1. Utmärkt att utskottet och dess ordförande Tobias Andersson (SD) främst vill ha svar på är vilka konsekvenser Hybrit får för det svenska elsystemet. Det är bra att han riktar kritik mot hur Ebba Bush försvarat Hybritprojektet. Hon är duktig på att babbla, men det är tydligt att hon inte förstår energifrågor. Förhoppningsvis kan vi se början på en tillnyktring av våra klimathotsbesatta politiker. När de inte förstår vare sig hur man skall få ström till stolleprojektet eller hur stora kostnader det drar borde det vara självklart att skrota det. Projekt som endast kan löna sig genom subventioner, EU-bidrag och försnillande av allmänna medel är enbart av ondo.

  2. Patrik A: I villkoren borde också ingå ansvar för ekonomiska och andra skador som projektet och dess tillskyndare (inkl. politiker) kan vålla tredje man, kunder och samhället i stort.

  3. Det finns ett sätt. Ersättning till ledningen för hybrid-projektet vilkoras. En medioker baslön samt en resultatlön. Den senare hålls inne till projektet har nått fastställda mål.
    Samt ett krav som måste vara uppfyllt för att kunna ingå i projektets ledningsgrupp är kgodkända unskaper i fysik.

  4. Det är först när man omsätter visioner till siffror som man förstår vidden av all galenskap.
    Nu är det vinter på Kanarieöarna och elförbrukningen som maximalt ligger omkring 500 MW på Teneriffa ligger nu över 1.300 MW. Har de politiker som vill placera ut vindkraftparker i havet utanför öarna funderat över årstider? Eftersom man i realtid kan följa elproduktionen gör jag det.

    https://youtu.be/YIwXSbXXSYU

    Ryckigheten I vindkraften (Eólica) uppfattar jag mest som en störning i elproduktion. Elen från två vindstötar om 10 MW kan vi undvara. Nej tack, hög tid att aktivt stoppa alla stolligheter.

  5. Bra att man nu börjar att syna detta kalkon projekt.
    Att VDn Jan Moström svarar -det måste gå! på frågan om det kommer att lyckas med projektet är nog bland det mest flagranta och pinsamma svar jag har hört från en ledande person. Att verkligheten, sanningen och fysikens lagar sågar projektet med fotknölarna verkar inte påverka honom eller resten av etablissemanget.

Comments are closed.