Prisrally nu på biobränslen

Telge Energi

Sveriges näst största bioeldade kraftvärmeverk ligger i Igelsta

Det drivs av Söderenergi, ett samarbete mellan  kommunerna Södertälje, Botkyrka och Huddinge. 

NE, Nordisk Energi, nr 1, 2023:

Höga biobränslepriser . . . tynger . . . kraftvärmeverken

En kraftigt ökad konkurrens från övriga europeiska länder samt en minskad produktion av träråvaror hos sågverken är två faktorer som bidrar till den rådande situationen, som väntas fortsätta under 2023.

Under 2022 har bränsleinköparna på landets fjärrvärmebolag fått uppleva ett historiskt snabbt och omvälvande prisrally på biobränslen.

En väsentlig andel av det biobränsle som används utgörs av biprodukter från sågverken och konjunkturläget under 2023 riskerar att minska produktionstakten på de svenska sågverken.

+ – + – + – +

Marknad störd av politisk klåfingrighet

Vi har överåriga ungdomsförbundare utan erfarenhet av annat är snacket om politik, d.v.s. stora skolbarn, som bestämmer. De begriper inte vad de gör, när de ingriper på marknaden med subventioner, straffskatter, kvotplikt och andra geniala påhitt.

Mixtrandet med elsystemet har flerfaldigat elpriserna bortom rimliga nivåer. De priserna får köpare av villor och bostadsrätter att tveka. Bostadsbyggandet saktar in, vilket ger stort utslag på tillverkningen av byggmaterial, sågverken, och på konjunkturen, vilket orsakar höjd ränta. Sen går allt runt ett varv till. . .

Således minskar tillgången på råmaterial samtidigt som kvotplikten tvingar fram större förbrukning. Priserna trissas upp !

Och vi blir alla fattigare. Av den omotiverade kampen mot koldioxid. Denna är livets källa och därmed basen för all rikedom. Och därmed för alla skatter ! ! ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Prisrally nu på biobränslen

  1. Om ekonomin/fallande realinkomster och tillgångsvärden får väljarna att ifrågasätta klimatpolitiken när det gäller prioriteringar kanske ett utvidgat krig får samma väljare att istället för protester göra som alltid under krig i närområdet; lojalitet och dela bördorna.

  2. Kursändring?

    Iaf ett tecken på något nytt. Likväl ser jag slutet på individualismen och renässans för kollektivism igen. Och därmed ökat stöd för vänsterpolitik. Reaktion och motreaktion. Pendeln brukar ju svänga. Frågan är hur en (ev)sådan politisk omdaning kommer att förändra klimatpolitiken? Inte så mycket är jag rädd. Om inte verkligheten gör sig påmind då förstås.
    Politikers bästa medicin är ju alltid ändringar i valmanskåren och ekonomi är viktigt nu när tillgångsvärden börjar darra!

    https://mattstoller.substack.com/p/bill-clinton-has-left-the-building

    Intressant detta med solbestrålning över tiden. Länk å det följande.

  3. Adepten

    ja för stora grupper medan vissa kommer att klara sig bra som vanligt. Men utvidgat krig? Då är det bara vapenhandlare och andra krigsprofitörer liksom vissa politiker som gnider händerna.

    20 års fallande reala priser på bostäder? Ja varför inte? Cyklerna är långa men inte hur långa som helst. 🙄☹️

  4. Det övermogna väst behöver nya tillväxtdrivande faktorer och särskilt nu när arbetskraftsarbitraget och den kinesiska tillväxt-cykeln passerat kulmen av sin första fas, den merkantila och måste nu transformeras till fas 2, konsumtions-driven tillväxt.

    Globalismen sett från handelsperspektivet sätts lite på paus under denna transformation och spänningar uppstår pga att den mer globalt sykroniserade affärscykeln vänder ner.

    För Företagen som sedan 70-talet växt mycket fort tack vare nya marknader (exporttillväxt) och finansialiserings-politiken (avreglerad finansmarknad) har det inneburit en snabb maktkoncentration som alltmer kräver regler som underlättar deras verksamhet globalt. Globalism ger överstatlighets-krav där EUs bildande varit en del av planerna. Målet är en federation men där har främst tyskarna varit klara motståndare men de (nya) De Gröna tillsammans med allt mer nyliberala “konservativa” i Tyskland har börjat svänga tack vare att även de bankkonservativa industrialisterna typ Schröder blivit anhängare av finanskapitalismen. Till detta kommer en ny ung generation helt utan historisk erfarenhet. Vi ser att EU arbetar mot beskattningsrätt (Federation-transfereringsunion) och där finns koldioxiden med som trendsättare och dörröppnare i folks medvetenhet.

    Klimatagendan alltså central för skapandet av överststatlighet och därför är också De globala oligopolisterna och Wall Street med på noterna. Tyskland och Japan har i hundra år varit den största utmanaren till amerikansk ekonomisk geodominans. Tyskland som är Europas tillväxtmotor är nu desarmerad igen av USA. Det stora hotet utgörs dock inte bara av Kina (eller Ryssland) utan av interna motsättningar i USA och hur man ska lösa den alltmer växande monetära krisen som nu går mot sitt slutliga öde. Frågan är om inte kriget mot Ryssland som länge planlagts fortsätter även efter att Ryssland säkrat de 4 nya autonomierna i östra Ukraina. Ryssland är huvudproducent av koldioxid och har de råvaror som “alla” vill åt. Finanskapitalismen kommer onekligen även den att “gå i graven” vad det lider. Sannolikt efter den “stora krisens” infinnande inom ca 10 år. Frågan är om det krävs ett utvidgat krig typ WW3 för det?

    Msn måste också förstå att inflation som sådan också uppstår när storkapitalet inser vad som väntar efter denna långa ekonomiska uppgång med enorm kredittillväxt och extremlåga räntor (negativa i Eurozonen). Det är också WS som via kvartalskapitalismen som driver inflationen uppåt eftersom produktivitetstillväxt inte längre förslår. Prishöjningar på energi tillåts slå igenom snabbt där tidigare C-19 lockdowns och globala utbuds-störningar (flera skäl) bara förstärkt inflationen. Anden är ute ur flaskan……

  5. Adepten
    Vi går före mot avgrunden. Klimatpolitiken orsakar problem med elbrist (Pågons utbyggnad i Malmö stoppad), högt elpris (Energiewende), högt drivmedelspris (skatter och inblandning av biobränsle) och därför hög inflation. Sunt förnuft är en bristvara.

  6. Adepten,

    Förklaringen är enkel, Miljöpartiet och sossarna förstörde en stor del av Sverige under sina 8 år vid makten.

    På energiområdet underlät att bygga de två planerade nya kärnkraftverken samt lade ner fyra väl fungerade kärnkraftverk.
    Sverige gick i och med detta miste om ca 45 TWh energi årligen. (Enligt Elforsk: https://energiforsk.se/rapportsok/, skulle endast de två sista kärnkraftverken som sossar och miljöpartister lade ner kunnat minska elpriset med upp till hälften av de senaste årens elpris.

  7. EU-PROGNOS: SVERIGES BNP MINSKAR 0,8% I ÅR, SVAGAST I EU😳
    Kan någon förklara varför det kan hända med ett så välordnat och rikt land 🤔?

  8. De “grönas” biobränsle, biodrivmedel, väderkvarnar, solstrålar, vätgas mm kommer inom kort förgöra framtiden för oss och våra barn.

    Det är ingen hemlighet att de “gröna” klimathysteriska ständigt manipulerande aktivitetsforskarna, vänsterpolitiker, samt den “gröna” masspsykosen bland de lättlurade “enfaldigt goda vanliga” människornas mål, är att mänskligheten skall minska sin konsumtion med drygt 80 %, den energi som olja, kol och gas tillför oss i energi, den energi mänskligheten måste ha för att överleva.

    Det är ingen hemlighet att allsköns klimataktivister också vill minska koldioxidhalten, livets gas, i atmosfären till hälften av dagens koldioxidhalt, vilket innebär att dessa vill minska jordens växtlighet till mindre än hälften av dagens växtlighet.

    Det är ingen hemlighet att charlataner, domedagsprofeter och liknade “klimat fascister” vill sänka jordens medeltemperatur till mindre än lilla istidens kyla för att ytterligare snabba på minskningen av växtligheten att likna lilla istidens (1350-1880) fruktansvärt kalla perioder. Idealet tycks vara att som då, 90 % av dödsorsakerna i världen var svält och/eller kyla.

    Före industriell massproduktion av olja, kol och gas levde mänskligheten främst av biobränslen/skog, väderkvarnar och solstrålar, medellivslängden var därför endast 38 år.

    Människor börjar nu förstå att enorma direkta och indirekta skattesubventioner av väderkvarnar, solstrålar, vätgas, batterier mm under 2000-talet, samt straffbeskattning, utsläppscertifikat, bonus- malussystem mm av olja, kol och gas förorsakat väsentligt högre kostnader för den energi vi behöver för att överleva.
    Detta har i sin tur fördyrat allting via hög inflation, räntor mm,
    Många inom EU tvingas nu att välja mellan svält och värme.

    I och med detta kommer mänskligheten, till glädje för de “gröna”, varje år bli fattigare, att frysa och svälta blir framtidens “vardagsmat”.

  9. En angelägen uppgift vore att kartlägga den totala kostnaden för allt det resursslöseri som den helt galna klimathysterin orsakar. Exempelvis all kapitalförstöring som nedläggningen av kärnkraft inneburit, all den katastrofala utbyggnaden och subventioneringen av väderkraften – denna medeltida teknologi – medfört, för att inte tala om den förstörelse av natur som dessa industriella parker av gigantiska beläten orsakar: saboterade livsmiljöer för människor, växtlighet och djur.
    Okunskap och obeskrivlig dumhet har tillåtits gå bärsärkagång. Hur länge skall vi behöva stå ut innan verkligheten kommer ikapp och de skyldiga straffas. För verkligheten kommer alltid ikapp – förr eller senare! Då slår räkenskapens timme och vi vet vilka som bör stå först i betraffningskön!

  10. Hur slår el-energibristen och alla övriga politiskt drivna fördyrningarna av andra energikällor på den totala inflationen? Är det mer än 50% av inflationen?

    Det borde vara en av regeringens absolut prioriterade frågor, är det så, eller förlorar de sig i konsekvenserna och glömmer att åtgärda orsakerna?

  11. Klimatpolitiken har höjt priset på el och drivmedel och nu också biobränsle. Vedeldarna drabbades av höjda priser redan under hösten när efterfrågan ökade pga höga priser och risken för elbrist.

Comments are closed.