Så tänker sig Rosatom att ett kraftverk med en SMR kan se ut
2023-04-24, wnn, world nuclear news:
Licens utfärdad för Rysslands första landbaserade SMR
Kärnkraftsmyndigheten Rostekhnadzor har beviljat en licens för att bygga landets första landbaserade modulära reaktor (SMR), i republiken Sakha (även känd som Yakutia) i östra Sibirien gränsande till Arktis.
Rosatoms SMR är en tryckvattenkyld RITM-200N-reaktor som har anpassats från RITM-200-serien, vilken används för att driva de senaste isbrytarna. Rosatom noterar att reaktorerna på isbrytarna redan har bevisat sig klara arktiska förhållanden.
Alexei Likhachev, generaldirektör för Rosatom, sa att licensbeslutet var “meningsfullt för den globala kärnkraftsindustrin … detta är ett tillstånd att bygga den första moderna landbaserade SMR under svåra arktiska förhållanden”.
Han sa att byggnadsarbeten redan pågick, med mer än 2.000 ton last levererad till platsen, “det finns nu cirka 80 arbetare och 38 arbetsmaskiner där. Omfattningen av arbetet ökar dag för dag. Kraftverket planeras bli klart för drift 2028”.
Rosatom sa att designen uppfyllde “alla säkerhetskrav efter Fukushima – detta är ett kompakt modulärt kärnkraftverk, med kortare byggtid jämfört med stora kärnkraftverk”. Stationens elektriska effekt kommer att vara minst 55 MW, livslängden för icke-utbytbar utrustning beräknas till 60 år”.
Planen som skisserades var att en “betydande del” av den planerade produktionen skulle användas “för att utveckla en av Rysslands största guldmalmsfyndigheter, Kyuchus, närliggande tennfyndigheter i Deputatskoye och Tirekhtyakh samt samhällen i Yakutia. Detta kommer att skapa ett kraftfullt industriellt kluster i regionen med nya jobb och nya yrken”.
+ – + – + – +
by
I tillägg till denna SMR har Ryssland ett 35-tal ytterligare reaktorer på gång i Ryssland; 42 st reaktorer har byggs i andra länder tillika är 15 andra under konstruktion med rysk teknologi.
Vad gäller världens samlade konverteringskapacitet för omvandling av uran till bränsle besitter Ryssland 40%, vartill kommer 46% av världens berikningskapcitet.
Om Europas nyväckta intresse för kärnkraft, bortsett från Tyskland, som ‘grön energikälla’ är beroendet av Ryssland kanske ännu större än vad gäller den andra delen av den numera godkänt ‘gröna energikällan’ naturgas, sett till dagsläget.
Sanktionspolitiken mot Ryssland, dikterat av en högmodig EU-ledning, verkar bli ett långsiktigt kostsamt sänke för medborgarna. ‘Det kan inte ha tillkommit omedvetet’, är stundom en egen privat fundering.