USA: Okunniga byråkrater smyger ut orimliga ukaser

Vice president Kamala Harris visar sin folklighet vid en gas-spis

En tidigare post beskriver hur DOE, Department of Energy, föreslår en ny standard för gas-spisar, som skulle göra många modeller osäljbara, “USA energisäkra gasspisar”.

En ledare i WSJ, Wall Street Journal, tar ett bredare grepp på frågan.

+ – + – + – +

2023-02-03, WSJ, Wall Street Journal, Daniel Henninger:

Banning Gas Stoves by Regulation

New Energy Department rules would eliminate most current models.

WSJ åsikt: Demokraterna fördjupar the Washington Swamp, träsket.

När de progressiva inte kan få ut sin agenda genom entrédörren med ett öppet beslut i kongressen, smyger de ut den som en reglering genom ett fönster på baksidan. Det är vad Biden Administration gör med gasspisar, eftersom energidepartementet denna vecka föreslog nya regler som motsvarar ett gradvis de facto förbud.

+ – + – + – +

The CO₂ Coalition protesterar mot förslaget

Den praktiska effekten av den nya standarden är att förbjuda gasspisar genom reglering och tvinga folk att byta från gasspisar till elektriska spisar. DOE medger själva att el kostar 3,5 gånger så mycket som naturgas per energienhet – $42 mot $12 för naturgas per miljon BTU. De nya reglerna kommer nödvändigtvis att öka kostnaderna för matlagning avsevärt.

Energikostnaderna för el och vanliga bränslen: $ per miljon BTU

+ – + – + – +

Klåfingriga politiker med okunniga byråkrater

Detta förefaller vara en meningslös symbolfråga, som ambitiösa politiker driver, för att ha något att berätta för sina väljare. Ungefär som plastpåseskatten.

Politiker behöver inte vara tekniskt kunniga, men av byråkrater på DOE borde man förutsätta att kunnande om energi och dess kostnader är ett anställningsvillkor.

Om avsikten varit att minska utsläppen av koldioxid, är bytet från gas- till elspisar än så länge meningslöst. Såvitt jag vet kommer den mesta elen i USA från kol- och gaskraft. Och för att få en BTU el måste man bränna två eller tre BTU gas.

Utsläppen blir alltså två à tre gånger så stora, om man värmer med el istället för med naturgas. I praktiken varierar den siffran naturligtvis med effektiviteten av respektive spismodell.

Jag tar inte upp detta av intresse för läget i USA, utan därför att den bakvända processen säkert gäller även i Sverige.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

26 thoughts on “USA: Okunniga byråkrater smyger ut orimliga ukaser

  1. #Thomas P

    Jag håller med dig om att det finns en växthuseffekt. Det som är oklart är hur stor den är.

    När det gäller “osannolikt dum pseudovetenskap” så tror jag att det är din “sida” som står för det. Massa larm, 0-rätt. Vore verkligen befriande om du någon gång kunde erkänna att det funnits något fel i larmen. Inser naturligtvis att det inte kommer inträffa.

    Söderhavsöarna är under vatten. Grönlansisen smälter. Havet stiger.Öknarna breder ut sig. Klimatflyktingarna väller över gränserna. Tipping points är nära. Det är nog så du upplever världen?

  2. Tack Sture,

    Adepten och jag har tidigare haft lite utbyten något OoB så att säga.

  3. När syndaren inser sina synder och biktar sig, får han förlåtelse.

    Så även här. En gång.

  4. @ Thorleif

    Du verkar överträffa chatGPT👍🌟🤩💯⭐😁
    Kanske bäst att sluta nu innan Sture pekar på att det här är en klimatsaijt🫢

  5. Adepten

    Om jag försöker se pågående utveckling objektivt så handlar det nog väldigt mycket om folks vardag och vad de får tid till. Både hos maktpersoner och vanligt folk. Det finns t.ex inte tid över för de flesta att sätta sig in i “alla viktiga frågor”. Vi är alla “styrda i vår tillvaro” på gott och ont. Däremot är jag som finansekonom väldigt medveten om den historiskt både unika men samtidigt cykliska period som mycket snabbt bidragit till en exempellös förmögenhetsbildning samt ägarkoncentration som förändrat maktstrukturerna i västvärlden (mycket) negativt både horisontellt och vertikalt sett till demokrati-utvecklingen. Grindvakten här utgörs traditionellt av systemmedia (MSM) som tyvärr svikit sin roll av samma skäl som övriga näringslivet, dvs ägandekoncentration. Som tur är har internet trots allt möjliggjort informationsinhämtning från alternativa källor vilket förr i princip var omöjligt på så kort tid som digitaliseringen medfört. Det kräver dock individuell förmåga att bedöma informationens kvalité vilken kan förstärkas om en saklig debatt får föras! Får den inte det brukar det finnas orsaker till det😇.

    Det är dock viktigt att vara medveten om att det finns gott om omedvetna beslutsfattare som försvarar sina ställningstaganden i all sin oskyldighet. Men det är också här systemmedias svek är mest uppenbart tycker jag. Ännu värre dock när även MSM förstår att makten sannolikt ljuger (vilket skäl det än må vara) men avstår från att konfrontera eller spegla andra perspektiv.

    Tyvärr är jag pessimist om den närmaste framtiden. Man hoppas en har fel ändå. Mörksyn är som bekant ingen hälsosam vägledare i livet. Särskilt inte för känsliga personer så det gäller att hitta andra balanserade intressen för att “orka med skiten” som vi brukar säga.

    (F.ö All heder åt Elsa Widding. Jag önskar jag hade hennes ork&mod)

  6. @Thorleif

    Ja du kan formulera dig så bra om det jag bara kan tänka i mitt huvud. Undrar bara om alla andra kan tänka som jag, men inte kan formulera det. I så fall kan det vara urgamla memer som styr vårt tänkesätt, men ändå oförmögna att ta i tu med det i nutid, med det resultatet att det alltid blir för sent med en relevant lösning på rådande ”politiska” samhällsutveckling.
    Eller med andra ord: Man vet vad som ska göras men det finns ingen motivation.

  7. Adepten

    När jag inte är lika kunskapsbildad inom fysiken som de flesta här får jag ist snällt försöka peka på en del övergripande faktorer som styr politiken. Bara det att KU numera vågar tillåta WEF-perspektivet i blogg-debatten tycker jag är en stor framgång. Men den politiska känsligheten är oerhört stor i dessa tider av medveten polarisering och manipulativ gruppdynamik via t.ex censur. Precis som under den tyska förkrigsperioden. Allt handlar i botten om att förväntade ekonomiska maktskiften globalt motverkas på olika sätt. Den stora elefanten i rummet är vad vi är villiga att betala framledes samt vår moraliska ryggrad vilket fortsätter att ställa våra lojaliteter under stor press. Du som tycks vilja tänka i psykologiska termer bör ställa dig frågan vad nuvarande massformering egentligen består av.

  8. Magma “Vem har sagt att det inte finns gaser i atmosfären som skapar en växthuseffekt?”

    Hört talas om en man vid namn Sture Åström? Jag tror han driver någon sorts blogg där han framför en massa sådana excentriska åsikter, även om man kan ifrågasätta hur många av ens de som läser den verkligen bryr sig om att läsa vad han skriver.

  9. # Thomas P
    Vem har sagt att det inte finns gaser i atmosfären som skapar en växthuseffekt? Utan den effekten hade vi haft -273 grader C varje natt. Däremot finns det inte några gaser som i sig värmer jorden som en del tycks tro, utan värmekällan kallas fortfarande för solen.

  10. Bo S

    Visst är det så men (även) Joe Biden är känd för att inte kunna hålla tassarna i styr när det gäller kvinnor! Inte minst yngre. Det går verkligen utför när det gäller ledarna och förebilder. De som verkligen styr i Vita Huset syns å andra sidan inte heller.

  11. #Thomas P

    Ja, några verkar tydligen vilja luras med att Stora Barriärrevet håller på att dö. Känner du några som står för denna “osannolikt dumma pseudovetenskap”?

    Tyvärr finns det många exempel på osannolikt dum pseudovetenskap. Accelererande havsnivåhöjning är ett bra exempel.

  12. Kamala Harris kallade Biden racist under primardebatterna men nar hon hoppat av valet
    ville Biden ha en African-American kvinna som Vice President och vips blev denna kvinna vars far var fran Jamaica och vars tidigare slakt varit slavagare och mamman en indiska.
    De fick en flicka som vips blev en African-American. Identity politics ar otroligt stor i Bird Brains administration. Han kan pricka av en efter en annan, inte baserade pa erfarenhet eller kunskap utan LBGTQ+1 tillhorighet.

  13. Thomas P
    Hur ska du förbjuda naturen att släppa ut metan? Ska förmultning förbjudas?

  14. Göran, CO2 och CH4 absorberar olika våglängder och som du säkert vet är sambandet mellan koncentration och forcing inte linjärt. Just det faktum att det finns mycket mindre CH4 i atmosfären gör att en extra molekyl har större effekt.

    Det här med dumheterna om att det inte skulle finnas växthusgaser har jag tröttnat på att bemöta. Det är är osannolikt dum pseudovetenskap.

    Livslängden för CH4 är ungefär 12 år. Den försvinner om vi slutar fylla på, men istället så ökar vi hela tiden utsläppen så halten fortsätter uppåt.

    Lars, “Bara för att en lögn upprepas gång på gång, blir den faktiskt inte sann.”

    Nej, men som detta forum visar finns det alltid några som vill bli lurade.

  15. Vi måste förstå att förflyttningen av makt och därmed byråkrati uppåt och centraliserat leder till inte bara mer korruption utan också stora personalkostnader. I gamla Sovjetunionen vet man hur illa det gick och det ryska ordspråket “fisken ruttnar från huvudet” är mycket talande (också för EU som helhet). Sovjet hade enorma byråkratier som alltmer saknade det institutionella öppna och objektiva stöd ett väl fungerande demokratiskt samhälle behöver. Kriserna som ledde till unionen fall visade hur svårt man hade att institutionellt reformera landet när väl varor och pengar tog slut. Gorbatjov försökte under 90-talet i det längsta att behålla det kommunistiska systemet (centraliserad detaljstyrning men med marknadsincitament) men det var för sent. Det var då landets tillgångar istället togs över av de blivande oligarkerna (5st) vilka senare samarbetade med västliga dito (inkl banker) i ett försök till statskupp med en rysk oligark som president (som senare mördades).

    https://www.zerohedge.com/markets/federal-bureaucrats-outside-pentagon-and-us-post-office-are-paid-some-576-million-day

    När folket får mindre och mindre inflytanden minskar också kompetens och meriokrati. En liknande fast mer långsam statskupp pågår nu i väst med FN/WEF som centralorgan. Klimatagendan är det ultimata instrumentet att korporativisera makten.

    Jag hoppas verkligen att allt flera börjar få upp ögonen för vad Agenda 2030 verkligen är!

  16. Thomas P
    Azofärgämnena förbjöds i Sverige på 1970-talet på grund av deras allergirisker.
    1999 såg dock EU-kommissionen till att det svenska förbudet mot azofärgämnen i livsmedel togs bort. Är du för eller emot EU..?

  17. Bara för att en lögn upprepas gång på gång, blir den faktiskt inte sann. Atmosfären står för en värmande effekt för jordytan, och där ligger metanets effekt långt efter den från vattenånga, moln och koldioxid.
    Metanet i atmosfären reagerar dessutom ganska snabbt med syrgasen och blir till vatten och koldioxid. Det finns metan i atmosfären enbart för att den fylls på hela tiden.

  18. Och var går det att hitta forskning där laboratorieexperiment visar att metan skulle vara en så kallad växthusgas!

    Är inte förhållandet mellan koldioxid och metan 200:1? Är det potent?

    Och som vanligt. Klimatkrisbluffare kan inte förstå alternativkostnader.

  19. När väl kostnaderna fortsätter upp ifråga om uppvärmning av våra hem på vintern lär alarmism-politiken säkert förbjuda vedeldning i våra moderna hemma-ugnar liksom de äldre ugnar/spisar som används t.ex på landsbygden av inte minst en äldre kategori människor idag. MP har i Sverige tidigare visat intresse för att på så sätt ta livet av särskilt en äldre befolkning friska nog att inte dö av covid utan istället av kyla pga svag ekonomi. I takt med att MP förlorar stöd ute på landsbygden och mer blir en aktivistisk rörelse i storstäderna lär säkert mer och mer avhumaniserad politik framträda.

  20. Är det vindkraftslobbyisterna som är på gång här kanske?

  21. Att hänvisa till en gammal artikel bakom betalvägg hjälper inte mycket för att förstå vad förslaget handlar om, men man kan alltid komma med några kommentarer:

    1. Dåliga gasspisar läcker metan som är en betydligt starkare växthusgas än CO2.
    2. Dålig förbränning ger även hälsovådliga partiklar.
    3. “många modeller osäljbara” antyder att kraven inte är omöjliga att uppnå utan att det finns modeller som klarar det. Det här är en typ av gnäll man alltid får när det kommer nya krav på säkerhet eller effektivitet, men åren efter så är hyllorna i affärerna ändå på något sätt fulla med produkter som klarar även de nya kraven. Första sådana larm jag minns var när i min barndom man skulle förbjuda en grupp farliga färgämnen och syltindustrin skrek i högan sky att de inte skulle kunna sälja sylt om den inte var lika illröd som tidigare. Ingen fråga är för liten för att protestera mot!
    4. Det kostar att upprätthålla ett nätverk för gasleveranser så på många håll skulle man helst bli av med gasspisarna för att kunna slopa det nätet helt.

  22. Symbolfrågor är det viktigaste för okunniga politiker och byråkrater. Annars är de tomhänta.

Comments are closed.