97 % gravt felinformerade !

Resultatet av en enkät bland 1.004 australiensare om tillståndet för Stora Barriär Revet

De fick svara på frågan:

Jämfört med de senaste 30 åren, hur stor är korallernas täckning av Stora Barriär Revet idag ?

Korrekt svar är “Rekordstor”, vilket endast 3 % svarade. C:a 8 % svarade “Över genomsnittet”, vilket betyder att de var någorlunda väl informerade. Men 89 % var helt felinformerade eller okunniga. Hela 24 % svarade “Rekordliten”, vilket förklaras av de genomgående falska larmen i etablerade media.

Jag tar inte upp detta av särskilt intresse för läget i Australien, utan därför att jag tror att läget är ännu värre i Sverige. Fråga några bekanta om de tror att Nordsjön stigit 5 cm, 20 cm eller 50 cm sedan 1950. Eller om “Polarisarna” håller på att smälta bort.

I Australien finns en TV-kanal, som meddelar korrekta fakta och tillbakavisar lögner som andra kanaler sprider. Där finns också en ledamot i parlamentet, som öppet kritiserar klimatpolitiken, Malcolm Roberts. Han är inte lika lågmäld och försiktig som Elsa i vår riksdag. Den genomsnittlige väljaren torde ha exponerats för klimatets fakta bättre än här.

Dessutom har Australien nu en organisation med finansiella muskler till att beställa en sådan enkät, AEF, Australian Environment Foundation. Vi har ingen motsvarighet, men något dussin väl finansierade, alarmistiska organisationer, som har ständigt tillträde till etablerade media: ex.vis SNF, WWF, Greenpeace, XR och Greta. För att inte tala om skattefinansierade institutioner som SEI, Stockholm Environment Institute, SRC, Stockholm Resilience Centre och Klimatpolitiska Rådet.

Vem kan ordna finanser till en svensk motsvarighet till AEF ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “97 % gravt felinformerade !

  1. En världsbild är faktiskt falsk om den strider mot fakta och/eller vetenskap. Och det oavsett om jag gillar eller ogillar den. I och för sig är det troligt att jag ogillar en världsbild som strider mot fakta och/eller vetenskap. Men det saknar betydelse. Det väsentliga är just det där stridandet mot fakta och/eller vetenskap.

  2. I denna spegelvärld är vad som räknas som sunt och riktigt i den vanliga världen bara fel och falskt. Möjligen ges minoriteten mer utrymme här än vad som är brukligt utanför.

  3. Lars K: Ett betecknande som falsk av en uppfattning du ogillar är ovetenskapligt.

  4. Vår nationalguru Hans Rosling hade ett frågeformulär som avslöjade hur vi överdriver faror och negativa fördomar.
    Själv optimist hade jag inga problem med att besvara frågorna rätt.
    Det ser bättre ut än vi tror!
    Ser att våra två pessimister är förvånade vilket inte är förvånande!

  5. #Thomas P

    “det är en utarmad fauna av arter som är sårbara för nästa El Nino”. Är det? Vilka data visar att det är en utarmad fauna?

    #PW

    ” forskarna vid Australiens Institute of Marine Science är oroliga över den ökande frekvensen och omfattningen av perioder med korallblekning”

    Ökar frekvensen och omfattningen? Du som står för vetenskap (och inte propaganda) kan väl förklara vilka vetenskapliga data som säger att “frekvens och omfattning ökar”.

    Sen måste väl både PW och Thomas P glädja sig åt att barriärrevet mår bra, eller…
    Faktum är att jag tror att ni hellre sett att det dött. Då hade ni ju haft rätt. Nu har ni fel hela tiden.

  6. Många av Mensa-individer är mest duktiga att tänka på sig själva. Särskilt de som flaggar med sin begåvning. Alltså narcissistiska drag……..

    Alltså inte förvånande att de ställer sig bakom makten och inte sanningen.

  7. Eva Björkman,
    Mensa, klenbegåvade at best. IQ124, 1 av 50, 2%.
    Finns mao 100000 pers som klarar det om vi säger att urvalet är 5 miljoner människor. Hälften faller bort under 18 och över 60.
    Eliten i Sverige är kanske 10000 pers.
    Således 0,2% eller IQ143.
    IQ145

  8. Tack för den viktiga informationen du sprider.Tyvärr orkar inte många sätta sig in i problematiken.Själv blir jag anklagad för att tro att jorden är platt ,oftast av folk som tillhör Mensa.Bara detta att man anser sig tillhöra en högre begåvningsgrupp i Sverige
    är märkligt då man,inte ens orkar sätta sig in i problemet med hull och hår utan sväljer vad som helst.
    Om man nu säger att det inte finns någon framtid och att all förändring går alldeles för långsamt så förstår jag inte att dom inte omedelbart sätter en kula för pannan för att skynda på förloppet .

  9. Petter Wulf,
    precis som Peter säger.
    Om det inte fanns något som kunde beskrivas som ett hot hade man avskedat hela högen – däri ligger hotet.
    Media brukar varna för ”fake news”. Ingen sprider så mycket falska nyheter som just media.
    Eftersom våren börjat litet svalt i år kastar man sig över Spanien och Sevilla. ”Det kan bli 40 grader där” hävdar man i media. 13 april 2015 var det 41 grader i Sevilla – utan att mänskligheten utplånades. Allt beror på hur kraftiga vindarna från Sahara är och ett enstaka uppmätt värde har inget med klimatet att göra. Just nu är det 28 grader i Sevilla.

  10. Funderar inte de klimathotsreligiösa (på denna sajt och andra platser) någonsin över möjligheten att de tillhör de ungefär 97 % som har en falsk världsbild, på grund av att de har trott på desinformation och lögner, och för att de inte har uppdaterat sig med nya fakta som har ersatt vad som troddes gälla för decennier sedan?

  11. PW,
    De enda dessa ”forskare” är oroliga för är deras anslag/jobb/bidrag för att kunna fortsätta och snorkla och titta på snäckor och anemoner på betald arbetstid. Patetiskt.

  12. En märklig återhämtning av Stora barriärrevet. Men tendensen är inre entydig, och forskarna vid Australiens Institute of Marine Science är oroliga över den ökande frekvensen och omfattningen av perioder med korallblekning. Så de 97 procenten har på sätt och vis rätt.

  13. Thomas P, du är bara för patetisk.
    La Nina och El Nino tillhör växlingar i väder och har lite och göra med barriärrevets ”long term” tillstånd.
    Om nu CO2 är så hemskt och ökar hela tiden och all världens djur och natur håller på och dör ut…
    Hur kommer det sig att världen och människorna och djuren aldrig har mått bättre, färre är fattigare och mer människor kan äta sig mätta…på grund av att det blivit 1 grad varmare och koloxidhalten därmed ökat 30%.
    Sluta svamla om fabler.
    Läs lite om Darwin, survival of the fittest.

  14. Lögn, förbannad lögn och statistik.

    En lång period av La Nina har förvisso gjort att mängden koraller har ökat igen i Stora Barriärrevet, men det är en utarmad fauna av arter som är sårbara för nästa El Nino. Det är som när svenska skogsindustrin skryter om hur mycket skog vi har i Sverige trots att det mest är monokulturer till granplanteringar.

  15. Det är föga förvånande att australiensare är felinformerade.
    Ett av budskapen från Hans Rosling och hans Gapminder är att människor i allmänhet har en helt felaktig världsbild, exempelvis när det gäller hälsa och miljö. När folk svarar på enkäter med tre svarsalternativ, skulle de i genomsnitt ha en tredjedel rätt om de svarade slumpmässigt. I själva verket har de flesta mindre än en tredjedel rätt, för de svarar inte slumpmässigt. De svarar utifrån en falsk världsbild de har fått från desinformation och genom att inte uppdatera sig med nya fakta.
    Den yrkesgrupp som har sämst resultat på enkäten om världens tillstånd är journalisterna. Alltså den yrkesgrupp som borde se det som ett etiskt ansvar att hålla sig uppdaterad, ta reda på fakta och ge saklig och korrekt rapportering.

Comments are closed.