Vattenkraften i norr blev räddning under elstoppet

Google Earth

Harsprånget är Sveriges största vattenkraftverk med en stor damm i Luleälven

Det räcker inte att ha stora turbiner. Det måste också finnas stora mängder vatten lagrade

2023-04-28 Norrbottens Kuriren

Vattenkraften i norr – räddningen under elstoppet

Kortslutning i Stockholmstrakten. Bortkopplad elproduktion. Då ryckte vattenkraften i norr in och räddade situationen – på några sekunder.

När den stora kortslutningen inträffade vid underhållsarbete i Svenska kraftnäts station Hagby, norr om Stockholm, i onsdags fick vattenkraften ta tag i problemet. Inom några få sekunder reglerades effekten upp, kompenserade för bortfallet och återställde därmed nätfrekvensen till acceptabel nivå.

Efter fem sekunder levererade vi 110 megawatt extra, efter 30 sekunder 255 MW. Totalt under störningen kunde vi leverera nära 400 MW, säger Tord Eriksson, Vattenfalls produktionschef för vattenkraften i Norden i ett pressmeddelande.

Norrlandsanläggningarna levererade mest. Messaure, Långbjörn, Ligga, Harsprånget och Stornorrfors var fem-i-topp bland Vattenfalls stationer. 

– Den här reglerförmågan är ju det fantastiska med vattenkraften.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Vattenkraften i norr blev räddning under elstoppet

  1. Thorleif
    Några “gröna” eller miljövänliga kraftkällor existerar naturligtvis inte, om vi ska dra det till sin spets. Dock är vi beroende av el och då får miljön stryka på foten antingen vi vill det eller ej.

  2. tompas11

    Det beror väl på perspektiv då! Jag kan inte se några gröna eller miljövänliga kraftkällor isf? Dränerade och uppdämda vattendrag mot kärnkraftsbränslen och strålningsrisker!

    Såg ni Agenda ikväll där forskare uttryckte att de måste bli aktivister pga regeringens passivitet å det “akuta klimatläget”? Själv är jag mer orolig för dessa forskares kompetens och intelligens rent allmänt. Det sägs f.ö ibland att den allmänna intelligensen i Sverige för första gången någonsin har gått tillbaka sedan något decennium eller två!

  3. Thorleif
    Vattenkraften har aldrig varit grön och miljövänlig. Vad EU uttrycker anser jag vara irrelevant och det gäller det mesta som kommer från det hållet.

  4. Kåberger verkar vara hög på svamp…
    https://research.chalmers.se/publication/534837/file/534837_Fulltext.pdf
    I den här artikeln dillar han om att Finland har så mycket vindkraft och exkluderar ett av världens största KKV som nyligen togs i drift.
    De som examinerade denne man till doktor i något måste även de vara miljöaktivister.

    Never confuse education with intelligence, you can have a PhD and still be an idiot.
    Richard P. Feynman

  5. tompas11

    Är vattenkraften alltså inte längre grön och miljövänlig baserad på EUs nya direktiv? Alltså texonomin?

  6. Kåberger är bland annat lobbyist för vindkraft från kinesiska bolag. Sedan länge är han en (ö)känd kärnkraftshatare. Han är då verkligen inte oberoende, opartisk och saklig.

  7. För ett antal år sedan så skrev Mälarenergi på sin hemsida att de levererade miljövänlig grön el från vattenkraft. Jag regerade på detta och skickade ett mail till dem där jag påpekade att vattenkraften varken var miljövänlig eller grön. När en vecka passerat och jag inte fått något svar så skickade jag ytterligare ett mail till Mälarenergi med ännu tyngre argument om att el från vattenkraft inte var vad de påstod, nämligen grön och miljövänlig. Då fick jag ett svar från Mälarenergis VD att de skulle ändra texten på hemsidan. Ändringen bestod i att Mälarenergi nu levererade blå el från vattenkraft. Borta var det gröna och det miljövänliga. Vad vill jag visa med denna text då? Jo att det ibland kan löna sig att informera med fakta och få stora bolag att ändra sin policy eller som i just detta fallet, texten på deras hemsida.

  8. #UWb

    Man häpnar. Läste artikeln. Karln påstår att solceller stabiliserade nätet ??

    Lyste solen plötsligt mer när kortslutningen inträffade? Tror han att det finns någon mekaniskt lagrad energi i solceller (svängmassa)?

    Antingen är han sällsynt okunnig eller så är det propaganda a la Nordkorea.

    I värsta fall så är det så illa att han själv tror på det han säger (d.v.s. inte ljuger). I så fall tycker jag han borde syssla med något annat än journalistik. Något enklare.

  9. Man undrar vems intressen Kåberger företräder? För som vi vet – intresset förnekar sig aldrig i politiken eller i andra sammanhang!

  10. Tyvärr, är det nog bra någon promille av klimatkrisbluffarna som tar del av information som denna.

    Återgången till Sverige under 1800-talet går vidare.

Comments are closed.