Elbilars däck förorenar åxå

Ett däck kan ha 100 olika komponenter i sina många lager av olika material, © Tire Review

Bilden visar inga spiraler av ståltråd, som ingår i flera typer.

Batterierna i elbilar väger 400 – 800 kg att jämföra med 70 kg för den bensin eller diesel en vanlig bil behöver. Den ökade vikten kräver kraftigare chassi och starkare motor, varför vikten ökar ännu mer. Elbilar väger därför ofta 2,0 – 2,5 ton att jämföra med 1,2 – 1,5 ton för vanliga bilar, d.v.s. nästan dubbelt så tunga.

Däcken måste ta denna vikt och den högre effekt som acceleration och bromsning innebär.

Tidskriften Tire Review skriver:

Däcktillverkarna måste optimera för säkerhet, prestanda, uthållighet och kostnad – ett genomsnittligt däck innehåller långt över 100 separata komponenter. Däck kan innehålla naturgummi, syntetiskt gummi, stål, nylon, kiseldioxid (från sand), polyester, kimrök, petroleum, etc. Som den enda kontakten mellan fordon och väg spelar däck en avgörande roll för körprestanda och passagerarsäkerhet.

Jo Nova citerar Reuters:

+ – + – + – +

Däcktillverkarna under press eftersom för mycket gummi hamnar på vägarna

Nick Carey och Barbara Lewis, Reuters


LONDON (Reuters) – Däcktillverkarna är under press för att nästan bokstavligen uppfinna hjulet på nytt, när tillsynsmyndigheter börjar granska hur föroreningar från däck kommer att öka med ökningen av elfordon (EV) och hotar att undergräva dessa bilars gröna bild.

När däcken kommer i kontakt med vägen, nöts de och släpper ut små partiklar. Den extra vikten av elbilar beroende på deras batterier innebär att denna sällan diskuterade form av förorening – från de uppskattningsvis 2 miljarder däck som produceras globalt varje år – blir ett större problem.

Ny forskning visar toxiciteten hos däck, som i genomsnitt innehåller cirka 200 komponenter och kemikalier, vilka ofta kommer från råolja.

Medan kritiker säger att däck innehåller många giftiga och cancerframkallande kemikalier, finns det än så länge bara konsensus kring en – 6PPD, en antioxidant och antiozonant som finns i alla däck för att de minskar sprickbildning.

Det är en substans utvecklad under Koreakriget. Forskning visar att när 6PPD reagerar med syre eller ozon bildar det 6PPD-kinon, som har fått skulden för massdöd av Coho-lax utanför den amerikanska västkusten.

Partiklar från däck förväntas vara den största källan till mikroplaster som kan vara skadliga för vattenlivet år 2050. Michelin uppskattar att däck globalt släpper ut cirka 3 miljoner ton partiklar årligen – och sliter upp ytterligare 3 miljoner ton partiklar från vägarnas beläggning.

+ – + – + – +

Det är ännu ett oavsiktligt misstag på vägen till det Gröna Himmelriket.

En grupp som heter Emissions Analytics har publicerat en rapport som jämför verkliga utsläpp av partiklar från avgasröret med utsläpp av däckslitage. Och utsläppen från slitage var tydligen runt 1.850 gånger större än vad som kommer ut ur avgasröret. (Vilket visar hur bra dessa luftfilter och bilarnas teknik är).

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

28 thoughts on “Elbilars däck förorenar åxå

  1. Ja om klimatfanatikerna tillåts sätta agendan så går vi mot en hemskt odräglig framtid som ingen vettig människa vill leva i eller uppleva. Varför finns det så många lättledda och dumma människor som inte har förmågan att tänka själva?

  2. WEF och FN-byråkratin önskar att alla ska bo i deras nya lockdown-vänliga 15-min städer som bl.a ska ombyggas i en maximal Internet of Things-struktur där allt är övervakat och datastyrt inkl AI. Våra personliga data en handelsvara. Landsbygdens människor kommer i en sådan utveckling att successivt frysas ut. De synligaste slavarna blir alla som FN et al erbjuder Universal Income-garanti (en låg medborgarlön) eftersom dessa kommer sakna kompetens att delta i det framtida krympande arbetslivet.

  3. Thomas P: Alla kan inte heller cykla och vissa har problem med att gå. Dessutom så har vi inte ett helt bilbaserat samhälle. Det finns ju alternativ för de som bor i städerna, dock inte för de som bor utsocknes. Bilköer och brist på parkeringsplatser existerar inte i hela landet, det är ett lokalt problem. Att just bilister skulle vara annorlunda bara för att de kör en bil har inget med sanningen att göra.

  4. Bilen den enskilt största “kollektiva” frihetssymbolen genom tiderna. För mig personligen är det att själv flyga utan motor med båt och mc på god 2:a plats. Liksom vår allemansrätt som NWO och EU “snart tar ifrån oss”!

  5. Thomas P

    Bilköer är ett problem förbehållet större städer. Förekommer inte i norra halvan av landet. Inte ens i städerna Luleå, Umeå, Sundsvall, Gävle. Utan bil vore det omöjligt att bo på många platser.

    Tunnelbanan är dock bra för den som bor där.

  6. tompas11 Vad du missat, eller kanske bara inte bryr dig om, är att alla inte ens kan köra bil. Är du för ung för körkort, för fattig för att ha råd med bil, har någon medicinsk åkomma som gör att du inte kan köra är ett helt bilbaserat samhälle ingen frihet utan mer av ett fängelse.

    Sen kan du ju glädja dig åt din frihet som bilist när du är del av en bilkö med tusentals andra bilister i varsin bil som alla gläds åt sin frihet att sitta stilla. Du behöver ingen biljett, men istället får du leta parkeringsplats. Du behöver inte sitta bredvid en otrevlig person, men bilister är väldigt bra på att reta upp sig på alla andra bilister som kör som idioter.

    För större städer kvarstår att ju färre som tar bil desto bättre flyter trafiken och desto fortare kommer man fram även i buss. Det är dilemmat få städer lyckats lösa: om alla tar bilen korkar vägarna igen och ingen kommer fram. Om alla tog buss skulle trafiken flyta och alla komma fram fortare. För varje enskild person går det dock alltid fortare att ta bil än buss.

  7. Bil kontra kollektivtrafik.
    Du slipper vänta vid en hållplats. Du reser vid vilken tid på dygnet du vill. Du behöver inte köpa någon biljett. Du slipper otrevliga personer. Du slipper personer som pratar högt i mobilen. Du slipper trängas och leta efter sittplats. Du slipper en varm och kvalmig miljö där luftkonditionering saknas. Du slipper stå då det saknas sittplats. Du slipper personer som luktar illa och beter sig illa. Med bilen så har du din sittplats och kan dessutom lyssna på den musik du gillar på en volym du gillar utan att någon klagar. Du stannar när du vill. Du åker vidare när du vill. Du rår dig själv. Kan friheten bli mer tydlig?

  8. Thomas P: Vad du uppenbarligen har missat är att bilen är en av de största frihetssymbolerna genom tiderna. Med bilen kan du ta dig i princip vart du vill, när du vill och detta oavsett om det regnar, snöar eller solen skiner från en klarblå himmel. Detta är ju helt fantastiskt. Fast det ska erkännas, så är motorcykeln ett strå vassare. Där känner du motorns vibrationer, vinden, temperaturen, dofterna och kör du dessutom på en härligt kurvig väg i ett bedårande landskap så blir känslan, intrycket och njutningen så mycket starkare. Rekommenderas varmt.

  9. Tege, större delen av Sveriges befolkning bor i städer. Om det bara vore folk i Korpilombolo som skaffade sig bil vore de inte mycket till problem. Kanske en tumregel kan vara att när det är så mycket bilar att det uppstår större bilköer regelbundet vore det bättre med kollektivtrafik.

  10. Tege Tornvall: Nej det är såklart att inte alla har samma möjligheter, för om så vore fallet så hade vi inga bilverkstäder kvar. Vad beträffar tid så är det något man får ta sig. Den nuvarande bilen har jag ägt i drygt 20 år och bilens ålder är 35 år och är faktiskt den billigaste bil jag ägt vad det gäller service- och reparationskostnader genom åren. Dessutom så ökar den i värde för varje år som går, till skillnad mot många modernare bilar.

  11. Thomas P. Du bor sannolikt i större stad, knappast i Korpilombolo.

  12. Tompas11: Har din egen tid något pris? Alla har inte samma tid eller möjlighet. Du har troligen begagnad bil utan gällande garantivillkor. Bara att gratulera!

  13. Den bil jag äger kostar faktiskt extremt lite. Den är skattebefriad och behöver bara besiktigas vart annat år. Halvförsäkring helår kostar en tusenlapp service och eventuella reparationer gör jag lätt själv. Faktum är att ända sedan jag köpte min första bil 1971, så har ingen av mina bilar genom åren varit inlämnade på verkstad, detta eftersom jag gjort och gör allt själv. Detta medför att kostanden för att äga en bil blir väldigt låga. Men helst så kör jag motorcykel, när vädret är på rätt humör.

  14. Du har det bra du, Thomas P! Då kan du väl bara fortsätta och cykla vidare när vi andra ibland måste förflytta oss med andra transportmedel när inte kollektivtrafiken finns/fungerar. Du tänker på dig själv, men inte på kreti och pleti. Bra så – då vet vi hur det fungerar för dig.

  15. Klimatkris, jag var delägare i en bil under en period när jag studerade i USA där man inte hade mycket till val, här i Sverige har jag aldrig haft bil. Cykel, gå, kollektivtrafik, i enstaka fall taxi fungerar tillräckligt bra. Visst saknar man bil ibland, men å andra sidan slipper man alla kostnader och tjafs det är med bil att reparera, parkera osv.

  16. EU-tanken är god i sig och flera bra saker har gjorts och görs framöver MEN jag anser att vi måste hindra svulsten att växa där kommissionen och externa intressenter jobbar för en federation vilket jag inte bara ogillar. Fel folk leder och européerna är inte mogna för en riktig union. Talet om att förhindra krig är förstås nonsens där Kommissionen är värst!

    Nära samarbeten i EU är bra men organisationer som denna strävar automatiskt mot att bli större , kosta mer men leda till byråkrati och ineffektivitet. Hur hålla dem på mattan? Går det ens att reformera och krympa organisationen? Tveksamt? Swexit? Ja om fler länder ansluter utträde. Eller funkar en norsk variant? Problemet är att krafter gör allt för att skada de som vill ur. Så illa är det.

  17. Någon gång i framtiden kommer man att driva förflyttningsfordon med kärnkraft. Möjligen blir H2-drift en etapp. Det torde snart uppenbaras för folk i gemen att de ej kommer att ha råd med elbil. Detta kommer att leda till politiska konvulsioner. Då kommer EU-kolossen att visa sitt riktiga ansikte.

  18. Både för “vanliga” bilar och elbilar har materialpriserna rusat. På ett par år fördubblades de (hösten 2022), men då kostnaderna för materialet är dubbelt så stort så ökar kostnaderna motsvarande. Ford har till exempel stora förluster på sin elbilsdivision.

    Eftersom materialet är grunden för en elbil och dessa kostnader rusar finns det ingen chans att bilarna kommer att komma ner i pris. EU tror att elbilarna kan utmanuvrera fossila bilar till 2035 – dream on. Några år innan kommer biltillverkarna att säga att det inte går och det skjuts på framtiden. Att förbjuda bilåkande har inte majoritet i något land i Europa, så det kan vi glömma (ingen Regering kommer att överleva ett sådant beslut).

  19. Thomas P
    Har du själv bil och i så fall vad? Eller är det cykel som du verkar förespråka ska användas. Väntar ivrigt på svar, men förväntar mig inget.

  20. Elbils-subventionerna och därmed satsningen på elbilar handlade om att få de köpstarkaste (övre medelklassen o uppåt) att äga elbil (inkl leasing).
    Nu när det är dags för medelklassen och därmed volym lär vi se om elbilen har en framtid? Bara små bilar?

  21. Thomas P
    Cykla är bra för folkhälsan.
    Elcyklar fick stöd för att öka intresset. Det var tom en MP man Hellen? som tyckte vi skulle kunna hyra elcyklar. Det blev en cirkus.
    Idag ser vi hur EU bilar blir barnens nya favoriter.
    Lätta och motorsvaga !

  22. Både el- och fossilbilar har blivit absurt tunga och motorstarka. Om folk skaffade bil baserat på en mer realistisk insikt av vad de faktiskt behöver skulle mycket vara vunnet. Eller så kan man cykla.

  23. Tunga bilar har större momentum vid en hastighet. Svårt att bromsa på is, snö ock våta vägar.

  24. enl ett av Vägverkets forskningsprojekt
    producerar däck-slitage i Stor -Stockholm
    ca 10 ton Zinkpartiklar per År

  25. Det finns många som har en “rejäl” sträcka för att transportera sig till och från jobb. Dieselpriserna har varit orimligt höga, vilket gjort att många hyr/leasar sin el-bil på 3 år för att minska resekostnaderna. Alla jobbar/bor inte i storstäder med ordnad kollektivtrafik.
    Med borttagen reduktionsplikt kommer förhållandena att bli annorlunda, varför säkert många kommer att återvända till sina dieselbilar när hyrtiden gått ut.
    En plånboksfråga.

  26. Tror att en majoritet av elbilsägare är det pga lägre driftskostnader. Dessutom är många el-bilar också förmånsbilar med lågt förmånsvärde och låg skatt för förmånstagare. Den klimat- och miljömässiga godheten kommer lågt på skalan för de flesta. Man är sig själv närmast.

  27. För däck står grepp (säkerhet) i direkt motsatsförhållande till livslängd (slitage) och rullmotstånd. Mjuka däck slits fort men ger bra grepp – och omvänt. Jag har som biljournalist testat både sommar- och vinterdäck på många håll och har alltid kunnat konstatera just detta.

    Generellt står överdriven energihushållning i motsatsförhållande till säkerhet, funktion och t. ex. ventilation (frisk luft).

  28. Hej alla elbilsägare – er godhetshybris får sig här en knäck!

Comments are closed.