Mycket eller normal snö ?

Figur 1. Kanadas officiella data för norra halvklotets snömängd SWE, Snow Water Equivalent

De blå kurvorna avser en standardavvikelse över respektive under medelvärdet för tiden 1998 -2011.

Den röda kurvan avser uppmätta värden för innevarande säsong.

Den ansvariga myndigheten ECCC, Environment and Climate Change Canada, uppger att data inte kommer från mätningar med satellit. Hur mätningarna gjorts har jag inte riktigt förstått. Jag hoppas få det klarlagt av någon alert kommentator.

Grafen går fram till den 23/5 och visar en extremt stor snömängd under hela säsongen.

Översvämningarna av Torne Älv

Översvämningarna fick mig att undra om det fallit ovanligt mycket snö. SMHI har en sida som visar snötyngden i kg/m2 på en karta, vilket var precis vad jag önskade veta. Men jag fann inget sätt att välja datum. Idag har ju snön smält nästan överallt.

Så jag surfade lite och fann grafen ovan. Den visar extremt mycket snö ända in i maj. Men kanske inte just i Norrbotten. Jag kollade finska data:

Figur 2. Snömängden på norra halvklotet enligt Finlands Meteorologiska Institut

Dessa data vilar på mätningar från satellit som exkluderar förhållandena på bergskedjor. De visar inte extrema data.

Jag har inte analyserat skillnaden mellan de två graferna, men hoppas på skarpsynta kommentarer.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Mycket eller normal snö ?

  1. Ja, vi är överens. Tjälen tinar aldrig innan snön smält bort och oftast flera veckor efter att snön smält.

  2. Karl Erik R

    Vi är väl förstås överens att lång kall vår med mycket snö i norr leder till höga vattenflöden när “normalvärme” till slut på kort tid tinar all snö. Min osäkerhet bottnade mest i hur snabbt tjälen tinar.

    Dock roligt om professorns uttalande om belagda ytor! Tänk om “de” hade samma syn på UHI😀

  3. De klimathotsreligiösa yrar om olika “tipping points”, tröskeleffekter. En av dem skulle vara att mindre havsis i Arktis leder till att solljus kan värma vattnet där, så att uppvärmningen blir större än annars.
    Vilket visar att de inte begriper grundläggande fysik.
    För det första: Vilket solljus? Flera månader om året är det ständig natt, och längre natt ju längre norrut. Är det dag, är det ofta dimma, dis och/eller moln. Det finns inte mycket solljus alls.
    För det andra: Om vattnet inte är istäckt, så är avkylningen effektivare än om det ligger is på det. Det motverkar alltså uppvärmningen, i stället för att förstärka den.
    Ett av sätten som vattnet avkyls, är genom avdunstning. Avdunstning som ger luftfuktighet. Den måste komma ner från atmosfären så småningom, som nederbörd. Är det kallt, är nederbörden snö.
    Alltså är det fullt rimligt att det snöar mer om havsisen i Arktis minskar.
    Det har till och med föreslagits som en mekanism som leder till att en istid börjar. Det snöar så mycket på vintern att all snö inte hinner smälta på sommaren. Den snö som blir kvar, reflekterar då mycket solljus och gör att somrarna blir svalare. Med svalare somrar, smälter ännu mindre snö. Snötäcket byggs på, år efter år, och snön som är långt ner trycks ihop till is. Till slut är istäcket någon kilometer tjockt.

  4. Thorleif

    I den här delen av Sverige, på båda sidor om Polcirkeln är det oftast 1 meter snö i slutet av vintern. Under mars smälter ingen snö där. Kommer våren tidigt och gärna med regn då kan liiiite snö smälta under april. I år har det varit vinter in i maj och sen blev det tvärvarmt, 15-20 grader mitt på dagen. Då blir det våldsam vårflod, särskilt om det också regnar samtidigt.

    En ideal och lugn snösmältning består av varma dagar och nätter med lite frost som hejdar smältningen, samt att det startar mitten av april och fortsätter till mesta snön smält. Då sover man lugnt vid Torneälven.

  5. Karl Erik

    Jag exemplifierade med Pajala (Torne älv) för att orten ligger en bit ner mot dalen där översv risker finns.

    Snödjupet var mest som illustration över Sture’s fråga om NH vilket Pajala väl representerar. Alltså väldigt gott om snö norröver med topp kring utgången av mars. Givetvis handlar vårfloden om ackumulation, det förstår nog alla😃.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kn1vl4/rod-varning-for-oversvamning

  6. Thorleif

    Torne älv börjar i Torneträsk, som i sin tur sträcker sig nästan till norska gränsen. Det är inte snön och regnet från nedre Tornedalen som orsakar översvämning. Det är all snö som smälter längre norrut. När vattnet når nedre Tornedalen med stora låglänta ytor så breder det ut sig, i större eller mindre omfattning.

    Tjälen ute i markerna är nog kvar i huvudsak. Myrmarker fångar upp en del av vattnet men det mesta går ut i älven

  7. Lasse och Karl Erik R

    Så vad tror ni om tjälen rent allmänt i nuvarande södra områden runt Torne älv? Säg regn om ca 50-60 mm i 2 omgångar sedan slutet av april med medeltemp kring 10gr.

    Översvämningar kring Torne älv var väl som störst från 3e veckan i maj.

  8. Thorleif

    2,5 m tjäle har man bara under snöröjda ytor som vägar och parkeringsplatser. Ute i terrängen normalt bara några dm. Men, tjälen börjar inte släppa förrän all snö och is ovanpå marken har smält helt. Under ett isolerande mosstäcke hittar man tjäle upp till en månad efter att snön smält.

  9. Ju senare snön smälter desto större blir flödet när solen står högt på himlen.
    Avrinningen förstärks när mättad snö får tillskott av regn.
    Tjälen försvinner när smältvattnet går ner i marken, men det kan ske återfrysning.
    Så det kan lyfta vägar! Vattnet rinner av ändå mot lägre terräng. Vilket kan ge problem!

  10. Pajala hade minus-temp hela mars.
    April medeldygns temp kanske knappt ca +5 gr och maj det dubbla runt 10 gr ungefär. Tjällossningen lär väl bli något sen i år beroende på den kalla våren. Tjäldjupet även beroende av hur fort isolerande snötäcke kom under förvintern osv. Så hur fort går säg 2,5 m tjäle ur jorden vid snittet +10 grader?

  11. Snömassan i NH var under april över genomsnittet 1982-2012. Detsamma under första delen av maj månad.

    Enl SMHI hade väderstationen Jarhois vid Torne älv (Pajala) 80cm 1 april och 3cm 1 maj i år. Snöfritt alltså några veckor innan översvämningen. Ser man till nederbörden under senaste månaden var det måttliga mängder med max 8mm några dgr i slutet av april samt nyligen. Inga mängder alltså.
    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=s,stationid=173980,type=weather

Comments are closed.