Elproduktionen i Finland två veckor i juni -22 och i juni -23
Elpriset har sänkts dramatiskt i år, vilket kan tillskrivas både den ökade effekten från kärn-kraftverket Olkiluoto 3 och tillfälligt gynnsamma vindar. Importen har närmast eliminerats, vilket påverkar elpriset i norra Sverige.
OL 3 har således en stabiliserande verkan på elpriset även i Sverige.
+ – + – + – +
by
# Jonas W
Det som kostar är kraven på säkerhetssystem och tillverkningskvalitet. Har själv arbetat med ”NDT”, eller oförstörande provning, i tillverkningen av svenska kärnkraftsverk under 70-talet och har då också sett hur kostnaderna kan dra iväg när i princip inga defekter eller andra avvikelser tillåts. Den enda bransch som jag känner till som konkurrerar med kärnkraftsindustrin i kvalitets- och kostnadshänseende är flyget.
Nu pratar vi emellertid totalkostnader – hög kvalitet ger också många fördelar, som exempelvis lång livslängd, hög verkningsgrad och liknande, vilket gör att höga kostnader på systemnivå mycket väl kan ge låga kostnader på konsumentnivå.
Något är lite konstigt med kostnaden för kärnkraftverk. Ett kärnkraftverk är en ganska “enkel” konstruktion. En reaktortank, en turbin och en generator.
Misstänker att det är godkännandeprocessen som är dyr. Eller snarare .. har gjorts dyr.
Vore kul att veta vad ett 1000 MW kärnkraftverk kostar att bygga i Kina?
Ja, tänk att med mer “dyr” kärnkraft så sjunker elpriserna. Medan när “billig” vindkraft byggs ut så ökar elpriserna.
Kan det vara så att vindkraftsanhängarna inte riktigt håller sig till sanningen?
Våra kärnkraftsnedläggare borde stämmas på vad vi gått miste om i eleffektivitet och elkostnader! Plus kostnaderna genom alla subventioner till de systemskadande och naturvidriga väderkraftsbelätena.