Norges felfria energipolitik

Norges inhemska oljeförbrukning visar en mycket svagt negativ trend

Doomberg kommer ofta med förbisedd information och med skarpa analyser av den. Jag citerar delar av ett nyhetsbrev:

+ – + – + – +

Norge är en elektrifierad “grön utopi”

Norge har på oräkneliga sätt genomfört en nästan felfri energipolitik. Det producerar mer än 90 % av sin el från kolfri vattenkraft, och resten kommer från andra förnybara resurser som vind. Landets nästan 1.700 vattenkraftsdammar stöds av cirka 1.000 vattenreservoarer som tillsammans representerar en back-up motsvarande 70 % av dess årliga förbrukning.

Norge producerar så mycket ren el att det rutinmässigt exporterar en betydande mängd till sina grannar i Europa. De flesta norska hem värms upp på vintern med hjälp av värmepum-par eller elektriska element.

Mer än 90 % av försäljningen av nya fordon är antingen helelektriska (BEV) eller plugin-hybrider (PHEV). I grund och botten är Norge en grön utopi av “elektrifiera allt”.

Norge är också välsignat med ett överflöd av olje- och naturgasreserver – mycket mer än vad det någonsin skulle kunna förbruka inhemskt – och landet har varit otroligt omsorgsfullt om hur det utnyttjar sina resurser och vem som i slutändan drar nytta av dem. 1990 antog det norska parlamentet en lagstiftning som skapade det som nu är Statens pensjonsfond utland, som tar hand om vinsterna från dess petroleumsektor. Fonden används för att dämpa inverkan av ekonomisk volatilitet på regeringens budgetplanering, för att diversifiera landets rikedom utanför dess gränser och säkra välfärden för dess framtida generationer.

Den 31 mars 2023 hade fonden ett värde av 1,36 biljoner dollar, (svenska biljoner), eller ungefär 250 000 dollar per medborgare. Med tanke på dessa fakta kan statistiken över Norges årliga oljeförbrukning komma som en överraskning, se figuren ovan.

Tron att ökningen av förnybara energikällor och elfordon (EV) kommer att orsaka en kraftig minskning av oljeförbrukningen är praktiskt taget en religiös dogm bland miljöaktivisterna. Hela “klimatrörelsen” är baserad på det. Det är den typen av påståenden som känns som att de borde vara sanna.

Banker har pressats att sluta låna ut till den “snart föråldrade” industrin, och investerare av alla slag har fallit i en liknande intellektuell fälla.

Legendary Investor™ Cathie Wood, grundare, VD och CIO för Ark Invest, gjorde sig till ett allmänt åtlöje i en nu ökänd tweet från 2020:

(Efterfrågan på olja nådde troligen seklets topp i fjol och är nu, tack vare elbilar, i seklets “utförsbacke”. Fastän ARK Invest inte gör någon formell prognos, tror jag att oljepriserna är på väg tillbaka till $12, den nivå som nåddes efter 1973 års oljekris, allt eftersom elbilar nu blir vanliga.)

I förra veckan släppte den allt mer politiska – och därmed allt mindre relevanta – Interna-tionella energibyrån (IEA) sin oljemarknadsrapport på medellång sik. Det utlöste ännu en omgång andfådda rubriker i frågan. Här är några utdrag från pressmeddelandet som åtföljer rapportens publicering (fetning tillagd genomgående):

Tillväxten i världens efterfrågan på olja kommer att sakta in och nästan avstanna under de kommande åren. De höga priserna och bekymmer för tryggheten med försörjningen, vilket accentuerats av den globala energikrisen, påskyndar övergången till renare energiteknik, enligt en ny IEA-rapport som släpptes idag….

I synnerhet kommer användningen av olja till fordonsbränslen att minska efter 2026, eftersom ökningen av antalet elfordon, tillväxten av biobränslen och förbättrad bränsleekonomi minskar förbrukningen.

“Omställningen till en ren energiekonomi tar fart, med en topp i den globala efterfrågan i sikte innan slutet av detta decennium i takt med att elfordon, energieffektivitet och annan teknik går framåt”, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol. “Oljeproducenterna måste vara noggrant uppmärksamma på förändringstakten och finslipa sina investeringsbeslut för att säkerställa en ordnad övergång.”

En topp i global oljeefterfrågan under de kommande sex åren? Ett enkelt erkännande av logiken som ligger till grund för världens oljekonsumtion avslöjar att denna är långt ifrån att vara överspelad.

+ – + – + – +

Doombergs Postulat™:

Se posten: “Energi = liv, koldioxid = mat”

“Varje molekyl av fossilt bränsle som produceras över hela världen kommer att brännas upp av någon någonstans, och lokala ansträngningar för att begränsa konsumtionen flyttar bara åtnjutandet av det privilegiet.”

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Norges felfria energipolitik

  1. @ABC

    Var snäll och mejla dina kontaktuppgifter:

    info(a)klimatsans.com

    Sture

  2. Genomsnittskostnaden i världen för att producera kol, gas och olja ligger under 10 öre per kWh, försäljningspriset är normalt ca 45 öre per kWh.
    “Fossilföretagen” som närmast kan liknas vid karteller håller uppe sina marknadspriser så att den sin energi att vara billigare än t ex vindkraft, de har gott om utrymme att sänka sina priser, men nu tycks produktionskostnaderna för t ex vindkraft öka så de lär inte bli några prissänkningar, snarast tvärtom.
    Man har t ex använt 25-30 års livslängd för vindkraft, i en undersökning av över 6000 vindkraftverk i Danmark visade sig livslängden vara hälften 12-15 år, vilket innebär att producera vindkraft kostar 70 till 100 öre per kWh

  3. Om några dagar släpper BP Statistics sin årsrapport om energiförbrukningen i världen i detalj, under 2022.
    IEA är ett politiskt maskineri, som alltid har fel.

  4. Tege, det som pågår just nu har som du skriver väldigt lite att göra med klimatet utan är en del i att flytta makt från demokratiska institutioner och folket till icke valda byråkrater och kapitalister.
    Men för att kunna göra detta utan stora protester så är man tvungen att genom propaganda få folk att känna en undergångsstämning och skräck för framtiden, gärna dödsskräck som den man lyckades frammana under “pandemin” då man fick invånarna i hela länder att acceptera diktatoriska regler.
    Nu vill man återskapa denna skräck för att kunna genomföra stora inskränkningar i folks frihet så att man kan genomföra de politiska projekten (Agenda 2030, FIT for 55, The Big Reset, Bild Back Better) framtagna i icke demokratiska församlingar som FN, WHO, WEF och EU och det är bråttom det är inte långt kvar till 2030. Det är därför de nyttiga idxxoterna på våra media med SR, SVT och DN i spetsen nu har gått in i hyperdrive med propaganda om allt hemskt som händer med klimatet och som kommer att ta död på oss om vi inte genast avsäger oss våra friheter som att resa, äta vad vi vill, hålla en acceptabel temperatur inomhus och slutar använda fossila bränslen.
    Till deras försvar får väl läggas att de inte förstår att de utnyttjas då många lider brist på adekvat utbildning både vad det gäller historia och naturvetenskap, och därigenom är lätta byten för “experter”, då de själva saknar förmågan att ifrågasätta, i brist på sakkunskap.

  5. Klimataktivisterna har ju länge oroat sig över påstått farlig global uppvärmning, påstått vållad av människans förbränning av kolhaltiga bränslen. På senaste tid har i stället jag och allt fler börjat allvarligt oroas av och frukta verkan av totalitär klimatpolitik med tvingande begränsningar och lagar och dyra och kontraproduktiva åtgärder. Dags att i självförsvar bryta mot dessa regler och se verkligheten sådan den är!

Comments are closed.