Figur 1. Total effekt med sol- och vindkraft samt börspris
Importen var mycket större än exporten. I fjol var relationen den motsatta. . .
(Du får högre upplösning, om du höger-klickar på bilden och väljer “Öppna bild i ny flik”.)
Figur 2. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet
Svaga vindar gör att effekten nätt och jämnt når över 20 GW = 30 % av märkeffekten endast vid sju tillfällen. Effekten är praktiskt taget NOLL vid två tillfällen.
Figur 3. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad
Figur 4. Solkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad
Solkraftens medeleffekt har minskat en aning från 14,7 % av märkeffekten i maj till 14,3% i juni. Båda månaderna befinner sig nära sommarsolståndet.
Figur 5. Residual effekt = Reglerkraft för att komplettera sol- och vindkraft samt export, import och EEX-pris
Här syns tydligt hur mycket större importen är än exporten. Tyskland har under året fått helt nya förutsättningar för elproduktionen. Importen av LNG tycks nu vara tillräcklig för att tidigare pristoppar ej nås.
+ – + – + – +
by
Peter
Min kommentar var inte en promotion för havsbaserad vindkraft. Jag noterade bara denna månads utfall. Under perioder av lite vind över land brukar den sedvanliga sjöbrisen ge extra effekt över havet/kusten på dagen. Tvärtom under natten men då är effekten (vinden) ändå låg.
Havet ger kanske några procentenheter mer men det är betydligt dyrare och har även kortare livstid pga den svårare miljön(salt, etc)
Medelvärde utnyttjad vindkraft (av inst kap) under månaden alltså 12,8%. Tydligt att havet ger högre vindeffekt med 19,7%.
Då tysk elproduktion påverkar elpriserna i område SE4, kan man enbart hoppas på att deras elproduktion med gas- och brunkolskraft kan ersätta den förlorade effekten för bortkopplad kärnkraft och annan väderoberoende el-produktion.
Man kan se att de redan nu är mycket beroende av elimport. Den stora frågan som återstår är hur den kommande vintern blir, mild eller kall? Vid lite vind kommer alla sammankopplade länder att behöva importera el-kraft, men från vem? Norge är den enda som har en reserv i vattenkraften, men den kommer troligen inte att räcka till alla och dyrt blir det.
Det preliminära elpriset för juni för egen del i SE4 indikerar på ca SEK 3,20/kWh. Motsvarande pris för juni 2020 var 1,69/kWh, 2021 var det 2,30/kWh och 2022 var det 3,73/kWh.
Det är alltså hög tid för Tidöpartierna att frikoppla Sverige från elprisoket.
Tyskarna som satsat på sol och vind måste importera kärn- och kolkraftsel under juni. Att de inte inser att Energiewende är ett fiasko.