Barsebäck är en bra plats för kraftverk av vilken typ som helst
Nu har Danmark erfarit problemen med vindkraft, så många har börjat fundera på kärn-kraft och då helst från Sverige. Nu har Barsebäck åter kommit i fokus.
Och här i Skåne har vi ovanligt höga elpriser, vilket kommenteras i Sydsvenskan och HD/NST:
+ – + + – +
Skåne får lägre elpriser när Tyskland delas upp
Skåne har nästan dubbelt så höga elpriser som Norrland och Mellansverige. Likväl har regeringen inga planer på elprisstöd under kommande vinter. Svenska kraftnät ger dock sydsvenska elkunder hopp om sänkta priser när Tyskland i en snar framtid delas upp i flera elområden.
Först hösten 2027 kan de nya tyska elområdena bli verklighet. Tyskland har hittills undantagits från EU:s strikta regler för elområden, som ska uppmuntra till investeringar i kraftproduktion och elnät i områden med höga elpriser.
+ – + – + – +
Ingvar Åkesson följer elmarknaden:
Elområde SE4 får kanske lägre elpriser, men först år 2027
Det fanns en helsida om det i HD/NST för några dagar sedan. Det kan ju verka lite lovande på sikt, men är absolut ingen garanti för att det blir så. Det är bara ett antagande.
Framför allt behövs förändringarna redan nu.
Det skulle vara att Tyskland inte längre skulle undantas från uppdelningen i elområden. Dessa är inga EU-regler utan ett avtal med ACER, vilket tidigare har berörts här i Klimatsans.
Blir Tyskland uppdelat i flera el-områden antas deras elpriser i norr bli lägre än de i centrala och södra delarna. Men de i norr och SE4 är fortfarande knutna till Polen och till Danmark (som alltid har elbrist när det blåser för litet), etc. Uppdelningen är till för att regeringarna skall satsa mer på elproduktion i de områden som har för liten sådan, och förstärka elnäten.
I Sverige har S och MP regeringarna gjort det motsatta.
De har byggt mer kraft, men oplanerbar sådan och i ”fel landsända”. Ej heller har de byggt tillräcklig överföringskapacitet för utbyggnaden. De har i stället lagt ned planerbar kärn-kraft i område SE3 och därmed även tappat överföringskapacitet.
Spotpriserna var i juni 2023 för SE 1 och SE 2: 51,6 öre/kWh, i SE 3 : 53,1 öre/kWh och i SE 4: 103,4 öre/kWh.
SCB redovisar fr.o.m. i år även förhållandet mellan produktion och användning för de olika el-områdena.
Tabellen för juni 2023 ser ut så här:
SCB:s data för produktion och användning av el i juni 2023
Att det framför allt är planerbar elproduktionen i SE 4 som måste förstärkas framgår tydligt av tabellen.
Det hade passat fint med Barsebäck 1 & 2 i drift. De hade kunnat ge ca 800 GWh/månad i SE4 med ca 90% i tillgänglighet . Hade man byggt 3:an i stället för att riva 1:an och 2:an, hade siffran varit 1.200 GWh. Motsvarande siffra för de nedlagda Oskarshamn 1 + 2 samt Ringhals 1 + 2 skulle ge +1.940 GWh till SE3 som nu har alla kvarvarande kärnkraftverk.
Varje land måste lösa trygg och förutsägbar elförsörjning och inte enbart hoppas på att andra ordnar det.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
by
@PW
Det var det jag åsyftade på med min kommentar om ej tidskritiska leveranser. Den som förlitar sig på vinden som framdrivningsmedel får räkna med betydligt längre sjötid och därigenom leveranstid.
Det går att segla i motvind men det tar extra lång tid och många rutter på världshaven går emot vinden.
Jag önskar de rederier som avser använda vind lycka till. Räkna dock med att bli akterseglade och ett minne blott.
Så länge det finns ett fartyg som drivs med motor kommer vinddrivna fartyg spela i annan sämre liga. Vind kan ej konkurrera med motordrivet.
Vindkraften fungerar inte alls. Det är därför elpriserna går upp där och när vindkraft byggs ut.
PW
Du borde bli komiker.
Mycket konstigt som kommer ut.
Men aldrig något svar.
Vindkraften är som humlan. Den fungerar trots förståsigpåares förklaring av hur omöjligt det är.
Precis innan ångfartygen gjorde sin entré så utvecklades de finaste och snabbaste segelfartyg som funnits, de s.k. Clipperskeppen.
De han knappt börja segla innan de fann sig omsprungna av ångfartygen. Många finns besvarade i mycket gott skick, eftersom de är nästan oanvända.
Petter,
Wikipedia skriver om “en ny, pålitlig energiform”
På en stockholmskarta från 1733 finns 59 stycken “Wäderquarnar” . Vid sekelskiftet 1900 hade samtliga kvarnar försvunnit från Stockholms innerstad; den sista var Holländskan på Södermalm som revs 1894. Anledning till kvarndöden var dels den industriella revolutionen, som förde med sig en ny, pålitlig energiform – ångkraften.
Finns det någon energiform som är mer “oplanerbar” än vindkraft.
Ge ett exempel Petter!
Fördelen med solpaneler är att man kan planera för att de inte levererar någon el på natten.
Petter W
Oplanerbar kraft är en omskrivning av väderberoende kraft. På segelfartygens tid seglade man när det blåste lagom. Vindkraftverk levererar bara när det blåser lagom. Annars får tyskarna förlita sig på kol-, olje- och gaskraftverk. Hur ser vindprognoser ut för kommande vintermånader?
@Petter Wulff
Vad är missvisande i termen oplanerbar kraft då det kommer till vindkraft?
Vindkraften är i allra högsta grad oplanerbar. Måhända lever du i villfarelsen att människan kan styra hur mycket det ska blåsa? Tillika villfarelsen att människan kan styra hur varmt det ska vara på jorden.
Om vi ska gå tillbaka till min kritik, så handlade den om det missvisande i termen ”oplanerbar kraft”. Eller hur?
@PW
Om nu vind är så bra ute till sjöss, varför ersattes då alla segelfartyg med propellerdrift så fort det fanns en bränsledriven maskin som kunde driva sagda propeller.
Att det nu åter satsas på vinddrift beror inte på att vinden är bra, utan på bränslekostnaden. Att leveranserna kommer ta längre tid är en bisak för rederierna då dessa fartyg enbart kommer frakta ej tidskritiska saker. Glöm bort att fartyg som ska frakta exempelvis grönsaker, frukt etc kommer drivas med vind.
P W 2023-07-13 at 15:15
Att kalla vinden en ”oplanerbar kraft” får det att låta som om världshandeln aldrig kunde ha utvecklats med segelfartyg.
Om det fanns fartyg på 1400-1800 talt som gick på olja och andra bränslen, skulle dom aldrig monterat segel på dom.
Eller hur tänkte du PW?
Att kalla vinden en ”oplanerbar kraft” får det att låta som om världshandeln aldrig kunde ha utvecklats med segelfartyg. Men det var precis vad den gjorde! Låt vinden få fortsätta spela en roll.
Tja, verkligheten kommer väl ikapp även vindkraftsfantasterna. Synd bara att det ska gå ut över vanligt folk som får betala för dessa experiment…
Eftertänksamhet kan ge ångest!
Varför tänkte vi inte på konsekvenserna?
En illustration ges här:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0vGxUPkXeVfPvhiWgKtPx98H9i1h8FZjXHnZYAiPv2JhoKykQucWbcHusNqU4t8fkl&id=100077079731115
Okunnigheten, ansvarslösheten, underkastelsen i förhållande till WEF och dess anhang är monumental bland svenska politiker och MSM, med SR/SVT i spetsen!
Alla politiker som varit med i denna nedläggning et. al. skall omgående entledigas…. menar nog borde våra betters långt innan idag insett och förstått att nedläggningen av B1 och B2 av C, TF bl.a. , … varför skall okunniga (snällast) eller dumma (mest troligt) styra landet……
Motsatsen till “Trygg och förutsägbar el !” visas i
Figur 4. Vindkraftens effekt under 2022 och hittills 2023
https://klimatsans.com/2023/07/11/svensk-el-i-juni-2023/
Snacka om trixande från politikerna hit och dit. De skapar ett problem och sedan försöker de lösa problemet med ännu mer problem. Varje problem kostar skattebetalarna ännu mer. Och folk går och röstar på dessa puckon. Som man bäddar får man ligga. År 2027 är inte detta löst utan kommer att vara ännu värre.