Vind- och solkraft är inte lösningen – de är verkliga problem för elnätet

Vind-och solkraft skapar stora problem med balansen i elnätet

En replik på inlägg av Leif Dalvik, som inleder så här:

Om man upprepar en lögn tillräcklig ofta, så tror man att det är en sanning. En lögn som upprepas dagligen är den om att den förra regeringen stängde ner kärnkraftsreaktorer.

+ – + – + – +

2023-03-04, HD, Helsingborgs Dagblad, Ingvar Åkesson:

Vind- och solkraft är inte lösningen – de är verkliga problem för elnätet

Kommentar till insändaren med rubriken: ”Stora vindkraftparker hade varit ett myc-ket gott tillskott i södra Sverige” av Leif Dalvik. HD, Min mening 25/2.

Allt emellanåt framförs ”vindkraftens lovprisning”, nu senast av Leif Dalvik.

Den förra S+MP regeringen stängde ned kärnkraften indirekt genom en särskild kärnkrafts-skatt och samtidiga direkta eller indirekta subventioner till vindkraften. Samtidigt förbjöd man återstart av nedlagda kärnkraftverk. Det är politisk styrning.

Prisökningen på elen började cirka 6 – 8 månader före Rysslands/Putins krig mot Ukraina, så orsaken får letas efter på annat håll.

Orsaker och lösning: Förtida nedläggning av väl fungerande kärnkraftverk. Lösning: Påskynda nya kärnkraftverk. Under mellantiden använd all till buds stående olje-, gas- och värmekraftverk.

Prissammankoppling med kontinenten. Lösning: Inför Benken-modellen. Spanien, Portu-gal och Polen är inte prismässigt sammankopplade. Frankrike har sin egen prissättning. Inför alternativt omgående borttagning av energiskatt och moms.

Fysisk el-sammankoppling med kontinenten. Lösning: Avsluta/omförhandla det ingångna ACER-avtalet (OBS inte EU-bestämmelse) om det 70-procentiga leveranstvånget. Vind- och solkraft är inte lösningen – de är problemen för elnätet.

För att elnätet ska fungera behövs motkraft för att elen ska strömma/transporteras. Motkraften måste ha tunga, stora och synkrona generatorer för att så ska ske. Vindkraften har små asynkrona generatorer. Solkraften har inga generatorer. Ju mer av dessa, desto svårare att balansera frekvensen (Hz). Den har på senare tid varit på ”rött fält” flera gånger på grund av ryckig vindproduktion. Blir den under 49,80 eller över 50,20 Hz sker AFK (automatiska frånkopplingar) på nätet.

Vind- och solkraft bryr sig inte om efterfrågan utan bara på hur vädret är för tillfället.

Intressanta iakttagelser utifrån SCB:s (Statistiska Centralbyråns) officiella statistik för år 2022.

Den installerade effekten (MW, GW, etcetera) ger ett energitillskott (MWh, GWh, etcetera) motsvarande cirka 25 procent av Sveriges el-förbrukning. Om vädermakterna varit ”gynn-samma” motsvarade installationen 107 procent.

Sverige klarar sig bra utan vind- och solkraft. Produktion + import – export = netto 2.152 GWh. Om nu SVK (Svenska Kraftnät) tecknar avtal om reservkraft från Öresundsverket (397 MW) skulle detta kunna ge 3 303 GWh/år. Detta samtidigt som det stabiliserar elsystemet i elområde SE4. Det senaste nedlagda kärnkraftverket Ringhals 1 (900 MW) hade fixat det med råge. Mer vind och sol destabiliserar elsystemet.

Som jämförelse, om man inte behandlat kärnkraften illa som S+MP gjort, så skulle i drift varande + nedlagda + stoppade och planerade nybyggen, gett en täckning på ca 88 procent av Sveriges elbehov. Vi skulle då haft ”normala” el-priser, ingen effektbrist samt ett stabilt elnät.

Vind- och solkraft ger förödande ”el-tillskott”.

INGVAR ÅKESSON

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vind- och solkraft är inte lösningen – de är verkliga problem för elnätet

  1. Miljöpartister skröt tidigare om att de har sett till att kärnreaktorer har avvecklats i Sverige. Politiska beslut alltså, inte marknadsekonomiska. Miljöpartisterna har slutat att skryta om det, när det har blivit klart att avvecklingen har bidragit till skenande elkostnader.
    I stället ljuger nu rödgröna om att politik inte hade någonting med avvecklingen att göra.
    Om det verkligen hade funnits ett klimathot, skulle vindkraft inte vara en del av lösningen, utan ett bidrag till att göra problemet värre. Som det är nu, leder vindkraften bara till dyrare el och till miljöförstöring.

  2. Svt; Ja Sverige HADE en gång världens bästa elsystem (tiden före EU i praktiken). Iom EUs önskan om ett ihopkopplat och avreglerat (tillskyndarna var C o M) elsystem slutade staten också att underhålla och bygga ut elnätet. Det skulle väl marknaden som vanligt lösa enligt personer som Maudan.

    Varför ställer inte våra tyngsta media frågan direkt till våra ansvariga politiker varför vi inte löser pris-smittan till kontinenten genom att göra som Polen, Spanien och Portugal? EU-reglerna ger oss ju den rätten! Är det problematiskt att vi sålt ut vår energi-suveränitet till Norge, Finland och Tyskland och diverse (Kina) utländska vk-exploatörer?

  3. SVT Nyheter har i en enkät ställt frågor om el och energi till 20 av de företag i Sverige som förbrukar mest el. Elva företag har svarat, och det är tydligt att storföretagen ser väldigt positivt på ny kärnkraft.

    Den åtgärd som flest storföretag, nio av elva, pekar ut som mest viktig är behovet av mer vindkraft, men vindkraften anses inte räcka.

    Åtta av elva storföretag har även lyft fram behovet av ny kärnkraft som ganska eller mycket viktigt, och nio svarar att de vill köpa el från ny kärnkraft efter år 2030.

    https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/storforetag-vill-ha-mer-karnkraft

  4. Tror det finns en relativt enkel lösning, men det ställer krav på att SVK (Svenska Kraftnät) ställer krav på att alla som vill leverera el till det allmänna elnätet också måste se till att frekvensen hålls. Då varken sol eller vind klarar detta så kan de ej bli uppkopplade på nätet och den el de producerar är deras egna problem att bli av med.

    Någon som ser ett problem med mitt förslag får väldigt gärna förklara varför.

  5. Tyvärr tillåts endast ”experter” uttala sig i energifrågan. Det är oftast mossiga gamla gubbar som har snöat in på universitet. Samma människor som tror att samhället endast behöver cyklar med pakethållare för att klara av samhällets transporter.
    Deras ingående värden kommer från Miljöpartiet, V eller S och har liten eller ingen aning om hur världen fungerar alternativt vill ha tillbaka samhället från tidigt 1900-tal.
    Att SVT endast låter dessa ”idioter” och inga andra uttala sig är inte ok med Public service som ska låta alla åsikter komma till tals.
    Att debatten inte tillåts ta till sig fakta såsom skillnad på effekt och energi är groteskt.
    Debatten ligger fortfarande i att vi har överskott av energi i Sverige på årsbasis, vilket säger noll och intet om vi har tillräcklig effekt och rätt frekvens i en given tidpunkt.
    Otroligt få av våra politiker kan eller förstår hur det komplexa energisystemet fungerar.
    Tyvärr verkar det även vara fallet med högt uppsatta chefer för några viktiga verk och statliga företag, SVK, Vattenfall, SSAB, LKAB, m.fl.
    Utalande som – det måste gå, -vi har all el vi behöver, -vätgasen kommer att lösa lagringsproblemet, etc. tyder på en okunskap, ovilja och lättja. Sverige är på väg mot ett samhälle endast för de rika och medelklassen kommer att försvinna.
    2020 kommer kanske att bli som 1920…

  6. Sverige har det mest välfungerande elsystemet i EU, hävdas det via propagandakanalen ”svt NYHETER”.
    ”Energiexperten” Pär Holmberg pratar då om spotpriset på el och inte vad brukarna i slutändan betalar.
    ”Energiexperten” ser inget större problem att flera kärnreaktorer stängts ner. De låga spotpriserna beror på överskott av el och dessutom är driftkostnaderna för att producera fossilfri el långa, påstår Pär Holmgren.
    SVT är inte känd för att vara opartisk och frågan är om inte ”energiexperten” besitter en socialdemokratisk partibok.

Comments are closed.