Industrin emot USA:s plan för övergången till elbilar !

Stellantis “Medium Platform” används för flera av dess bilmärken

Det har blivit svår konkurrens på marknaden för bilar. Flera har gått samman för att dela på de stigande kostnaderna för att utveckla nya modeller. Den nybildade koncernen Stellantis är en sammanslagning av flera medelstora biltillverkare med tillsammans 14 bilmärken ex.vis:

  • Fiat
  • Lancia
  • Alfa Romeo
  • Chrysler
  • Dodge
  • Jeep
  • Peugeot
  • Citroën
  • Opel
  • Abarth
  • Maserati

Stellantis vill vara en av de stora bilkoncernerna och har yttrat sig om Biden-administrationens planer för restriktioner av bilars avgaser, vilka är avsedda att forcera övergången till elbilar. Det är en politik som på avgörande punkter liknar EU:s utstraffning av bilar för fossila bränslen. En skillnad är att de stora tyska tillverkarna VW, Mercedes och BMW inte rutit till lika tydligt som nu sker i USA.

Även Toyota och Ford har yttrat sig.

+ – + – + – +

2023-07-11, Daily Caller:

‘Unrealistic And Not Supported’: Major Automakers Slam Biden EPA’s ‘Extreme’ EV Plan

(“Orealistisk och utan stöd”: Stora biltillverkare dissar Biden EPA:s “extrema” plan för elbilar)

Några stora biltillverkare har kritiserat ett förslag från Biden-administrationen avsett att reglera utsläpp och varnade för att det skulle stressa kritiska mineraltillgångar och kräva orealistiska nivåer av elfordonsförsäljning, rapporterade Bloomberg på måndagen.

Kommentarer från Stellantis NV och Toyota Motor Corp. fördömde Environmental Protection Agency för dess plan, som syftar till att biltillverkarna ska öka produktionen av elfordon så mycket att elbilar skulle stå för 67 % av lätta fordon och 46 % av medelstora fordon 2032.

Elfordon utgör bara ungefär 10 % av den nuvarande marknaden, enligt Bloomberg. EPA:s föreslagna bestämmelser om avgasutsläpp förväntas föranleda skiftet. Toyota kallade Biden-administrationens förslag “orealistiskt och stöds inte av Amerikas energidepartement eller några andras prognoser.”

“Den föreslagna regeln underskattar viktiga utmaningar, inklusive bristen på mineraler för att tillverka batterier, det faktum att dessa mineraler inte bryts eller raffineras i USA, den otillräckliga infrastrukturen och de höga kostnaderna för batteridrivna fordon”, enligt Toyota.

Kritiker fruktar att en sådan politik effektivt skulle skapa ett mandat för elbilar och eliminera konsumenternas valmöjligheter, enligt Bloomberg.

Stellantis förklarade att EPA-planen var “alltför optimistisk” och utgick från “en perfekt övergång” utan att ta hänsyn till eftersläpning av tillverkningens kapacitet och konsumenternas stöd”, rapporterade Bloomberg.

EPA:s antagna frekvens för accept av elfordon “överstiger vida vad som stöds av de politiska åtgärderna på plats och tillför betydande risker för fordonsindustrin som måste följa dessa standarder oavsett om dessa antaganden stämmer eller inte”, förklarade Stellantis enligt Bloomberg.

Ford Motor Co. hade tidigare uppmanat EPA att mildra sina strikta krav för perioden 2027 – 2029, för att skapa en lättare övergång till föreslagna 2032-standarder. Det amerikanska bilföretaget uppmuntrade EPA “att undvika att ställa kriterier för utsläppskrav som kommer att tvinga fram onödigt stora eller olämpliga investeringar och distrahera både biltillverkare och underleverantörer med ringa förbättring av luftkvaliteten.”

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

19 thoughts on “Industrin emot USA:s plan för övergången till elbilar !

  1. enough, lär dig skillnad mellan teori och praktik. Det du beskriver är en hypotetisk perfekt marknad.

    Magma, nej, jag kör cykel.

  2. Ja, Thomas P: Varifrån får du ditt resonemang ?
    “Det är många fler som vill köpa elbilar än det är återförsäljare som vill sälja dem. Det är en anledning till att Tesla gått bra i och med att de säljer bilarna själva.”?

    Du verkar öht inte förstå hur en marknad fungerar…..än mindre drivkrafterna i den….

    Om, jag säger, om, det fanns köpare av en attraktiv produkt i överskott jfrt med produkter, vad tror du händer? Vägrar säljarna att sälja? Avstår köparna en produkt, som i deras ögon är attraktiv?

  3. Lars Kamél! Sannerligen, “Intet är nytt under solen”: Apropos Dina dubier om näringslivet: “Redan” en av Frankrikes “Ludvigar” konstaterade “Efter oss syndafloden”. Senare definierades den “sanne” kapitalisten som mannen som gärna säljer repet varmed han själv skall hängas!
    Salve
    Stig M

  4. “Elfordon utgör bara ungefär 10 % av den nuvarande marknaden, enligt Bloomberg. ”

    Inkluderar det hybrider, dvs fossildrift?

  5. Thomas P inte många hade ens tittat åt batteribilar utan den massiva propagandan som fulmedia sprider. Ja, det är ett stort gap mellan verkligheten och propagandan!

  6. Det är dags att industrin protesterar mot vansinnet med “grön” omställning och klimatåtgärder. Bland annat för sådant kommer tvinga de flesta företag att lägga ned, i brist på både tillräckligt med el och kunder. Kunderna kommer inte att ha råd, för att klimatåtgärderna gör dem fattiga.
    Vad ser vi i Sverige i stället? Jo, att näringslivet i princip kräver åtgärder som i förlängningen kommer att vara förödande för näringslivet!
    Varför?
    Begriper inte näringslivstopparna? Har de inte förmåga att fundera över konsekvenser av föreslagna åtgärder? Hoppas de framstå som goda och på så sätt få nya kunder? Tänker de helt cyniskt spela med tills politikerna fattar att klimatåtgärder har mycket värre än alla realistiskt möjliga, framtida klimatförändringar?

  7. Det spelar ingen roll hur mycket koldioxid batteribilar producerar eller sparar. Det enda som betyder något är ekonomin för köparen. Sedan finns det de som inte bryr sig om ekonomin, men deras godhet saknar totalt sett all betydelse, förutom att upprätthålla slavarbete i Afrika.

  8. Varför använder inte Biden själv elbil. Om nu elbilen är så bra borde presidenten själv visa att det fungerar genom att själv använda elbilen.

  9. Stellantis koncernchef Carlos Tavares är riktig bilingenjör och därtill skicklig racerförare. Han tycks vara ensam om att begripa sammanhangen och har flera gånger kritiserat verkligetsfrämmande politik och lagar. Bl. a. angriper han elbilars höga kostnader och priser utanför vanligt folks räckvidd.

  10. Industrins inställning är förståelig:
    • Tillverkning av ett typiskt halvtons EV-batteri processar ca 250 ton ‘gruvmateria’-för att få tillgång till rätt mängd litium, neodymium, grafit, koppar, zink, nyckeln mangan mm. Det kräver massor av diesel och elektricitet….
    • En professor i ‘Engineering Science’vid Oxford University UK, Gautam Kalghatgi, har beräknat att et EV-bil med 60kWh batteri startar med ett, jämfört petroleumbil, underskott före drift om f.n. 7,5 ton koldioxidekvivalenter. Det kräver lång körsträcka för status quo.
    • VW har själv beräknat, vid jämförelse dieseldriven Golf kontra EV Golf, att batteribilen behöver köra >80000 miles för att ge lägre CO2 utsläpp än dieselbilar i ett typiskt europeiskt land. I Tyskland med fortsatt beroende av kol för elproduktion ligger status quo kanske >100000 miles.
    • F.n. är livslängden på EV-batteripaket ca 100000 miles. Så när status qou har uppnåtts startar en ny körsträckeperiod med ett nytt batteripaket, ad infinitum. Ju större bil desto större batteripaket och sämre kalkyl.

    Allt till ingen nytta, eftersom koldioxid inte har något med klimatet att göra.
    Resultatet är istället en avsevärt ökad miljöförstöring.
    Ovanstående basresonemang är också grunden för EV-bilars ekonomiska minuskalkyl, dess snabbare värdeminskning och efterfrågefall utan subventionering vad avser privatpersoner.

  11. Thomas P
    Nämn en säljare som inte vill sälja,dvs tjäna pengar.

  12. Thomas P,
    Det var nog det dummaste jag har hört.
    Om det finns en marknad så kommer de att sälja.
    Kunderna köper inte bilarna för att de är för dyra och för att infrastrukturen endast finns hjälpligt i stora städer.
    USA är ett stort land.

  13. Det som förhindrar försäljning av elbilar i USA är snarare att återförsäljarna är ointresserade av att sälja dem. Det är många fler som vill köpa elbilar än det är återförsäljare som vill sälja dem. Det är en anledning till att Tesla gått bra i och med att de säljer bilarna själva.

  14. Eftersom elektrisk energi tillverkas med fossila bränslen till ca: 80%, så kan man med fördel säga att en elbil oxå är indirekt fossil.
    Vidare går de åt enorma mängder fossila bränslen för att tillverka dessa bilars komponenter varför detta skiftet bör ske med hjälp av att teknologi, pris, kvalitet slår ut den befintliga teknologin, INTE politiker…
    Testet med ethanol är talande, hur många miljarder kostade det konsumenterna? Till noll nytta…

  15. Som många kloka säger här.
    Batteri bil är bra för vanligt folk att pendla 1-10 mil om dagen eller som 2:a bil.
    Dom som har tjänstebil är det ett billigt alternativ.
    Dom rika vill visa sej duktiga.

  16. Ingen biltillverkare som vågar säga att de inte kan tillverka batteribilar som är så pass billiga att kreti och pleti kan köpa dem och att andra-hands-värdet kan accepteras?

Comments are closed.