Figur 1. Energiförbrukningen i Norge enligt “The Energy Institute”
(Postens rubrik är egentligen fel. Graferna gäller inte bara el utan all energiförbrukning, men jag fick inte plats med “energi” på raden.)
Vi vet att Norge har gott om vattenkraft och utvinner stora mängder olja och gas på Nord-sjön. Tillsammans med kol svarar dessa bränslen för 51 % av förbrukningen. Det torde gälla uppvärmning av bostäder och lokaler samt industriella processer. Sol- och vindkraft svarar bara för dryga 5 %.
Den stigande levnadsstandarden visas i en fördubbling av förbrukningen av energi.
+ – + – + – +
På WUWT presenterar Willis Eschenbach en rad intressanta grafer under rubriken:
Fossil and Non-Fossil Fuels
(Fossila och icke-fossila bränslen)
Han har bearbetat data i “Statistical Review of World Energy” och gjort ett antal grafer över energi-förbrukningen i ett flertal länder.
Statistiken har tidigare sammanställts av oljebolaget BP, som gjort en omräkning av förbrukningen av el. De har förutsatt att elen producerats i ett fossil-eldat kraftverk med verkningsgraden 40 % och räknat upp förbrukningen av elektisk energi med faktorn 2,5. Det kan vara naturligt för ett bolag som säljer olja och naturgas, vilket BP kallade “Input -Equivalent”. Men Willis’ intresse var att studera hur mycket energi kunderna använder. Han har räknat om statistiken till “Netto Energi”.
Jag finner några grafer vara av omedelbart intresse:
Figur 2. Energiförbrukningen i Danmark
I motsats till Norge har Danmark halverat energiförbrukningen sedan sekelskiftet. Det hade jag ingen a-a-a-ning om. Riktigt märkligt är det, eftersom jag inte hört talas om någon sänk-ning av levnadsstandarden där. Vad har dom gjort ?
En stor sänkning har även skett i Venezuela:
Figur 3. Energiförbrukningen i Venezuela
Här har energiförbrukningen halverats på bara fem år. Det illustrerar den ekonomiska kollaps, som den socialistiska politiken orsakat.
Till sist lite allmänbildning:
Figur 4. Världens 22 folkrikaste länder
Visst visste vi att Kina och Indien har 1,4 miljarder invånare vardera. Fyra ggr så många som USA. Men bilden gör skillnaden tydligare.
Närmast efter Pakistan kommer Brasilien och Nigeria med fler än 200 miljoner invånare. Nio länder har 150 – 200 mio invånare.
+ – + – + – +
by
Norge har en stabil energimix, hittills utan äventyr från vind & sol.
Fortsättning följer:
I början av juli i år gav energiministern Terje Aasland ‘grönt’ ljus för nya gas- & oljeprojekt i
• Nordsjön; Aker BP ASAs Yggdrasil, Vauxhall PWP & Fenris;
• Norska Havet; Equinor ASAs Irpa;
Sammanlagt 19 utvecklingsprojekt, utbyggnader av existerande fält och ökande oljeåterhämtning; i Ygggdrasil planeras 55 nya brunnar på kontinentalhyllan för att ta upp ytterligare 650 miljoner ‘barrels’ olja.
Projektsatsningen omfattar >200 miljarder NKR.
Rätt orientering för välfärdstillväxt, vilken kompletterar leveranser av gas via Baltic Pipe till europeiska kontinenten & Danmark från de norska gasfälten. Ledningsdragningen till Polen var klar 27 september 2022, en dag efter sprängningen av Nordstream-ledningarna från Ryssland, för årlig leverans av ca 10 miljarder m^3 gas. Leveranser påbörjades i slutet av oktober 2022. Fin ‘tajming’, men själv är jag inte så benägen att tro på s.k. tillfälligheter.
Den danska grafen måste vara fel.
Danmark importerar idag mycket energi, kanske är den inte med.