Statistical Review of World Energy

Statistiken över världens energimarknad publicerades den 26/6

Den är en fortsättning på de tidigare 71 utgåvorna av BP, British Petroleum, som nu bildat “The Energy Institute” tillsammans några partners, bl. a. de internationella konsulterna KPMG och KEARNEY. Rapporten har 60 sidor och innehåller många grafer och detaljerade tabeller, ex.vis nedanstående.

Utsläpp i miljoner ton koldioxid-ekvivalenter i världens länder

(Du får större upplösning genom att höger-klicka på tabellen och välja visning i ny flik.)

Där inkluderas alla växthusgaser omräknade till den mängd koldioxid som beräknas ge samma effekt. Siffrorna avser elproduktion och processindustri samt den förbränning om sker av naturgas i överskott på vissa oljefält. (Jag är inte säker på att eldning för uppvärmning och matlagning ingår.)

Utgående från tabellen räknade jag fram en grov relation mellan våra minskningar av utsläppen och de ökade utsläpp som sker främst i Kina och Indien. Jag tog skillnaden mellan det senaste “normala” året innan pandemin 2019 och 2022 samt dividerade med 3. För Kina bör en särskild analys göras av 2022, för att se hur trenden nu ser ut.

Sedan satte jag ihop ett insändarmanus och skickade det till ett dussin lokaltidningar:

Världens utsläpp av koldioxid 2022

Utsläppen av koldioxid domineras av de stora länderna Kina och Indien med 2,8 miljarder invånare tillsammans. Jämfört med 2019 innan pandemin hade de 2022 ökat sina utsläpp av växthusgaser med 662 miljoner ton/år. De har startat upp fler än två kolkraftverk i veckan.

Det är 315 ggr så mycket som vi i Sverige minskade utsläppen med. Och 6,3 ggr så myc-ket som hela Europa minskade dem med.

Detta visar ”Statistical Review of World Energy” från det nybildade EI, Energy Institute, vilken publicerades den 26:e juni. Den är en fortsättning på den statistik som BP, British Petroleum, publicerat i mer än 70 år, nu i samarbete med de internationella konsultgrupperna KPMG och Kearney. Den torde vara den mest tillförlitliga källan för dessa data.

Många U-länder bygger också ut sin kolkraft. Ungefär 3.000 nya kraftstationer är planerade till 2030. Med säkerhet kommer hela världens utsläpp att öka till 2030.

Jag undrar: Vilka svenska skattebetalare vill betala tiotusentals kronor om året för en klimatpolitik som kan åstadkomma så lite?

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Om du ser det i din tidning, blir jag glad för ett litet mejl från dig.

+ – + – + – +

2023-06-27, NWT, Nya Wermlands-Tidningen:

Världens utsläpp av koldioxid 2022

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Statistical Review of World Energy

  1. Kina har inte bara stora, totala koldioxidutsläpp. Även landets utsläpp per capita är numera större än medlet för EU-länder.
    USA har minskat sina koldioxidutsläpp. Främst för att fracking har gett billig naturgas som ersätter kolet. Medan de flesta länder i världen har ökat sina utsläpp.

  2. Stort tack !

    Var rubriken densamma som i manuset ?

    Sture

  3. Min lokaltidning heter VLT (Västmanlands Läns Tidningar), har du inte skickat dit, gör det gärna för de brukar vara ganska öppna med att ta in olika typer av insändare. Förvänta dig motkommentarer, de brukar komma med också. Ibland lägger de ut i papperstidningen, men de finns alltid i web-versionen, synliga cirka 10 dagar efter inlägget publicerats.

  4. “Utsläppen av koldioxid domineras av de stora länderna Kina och Indien med 2,8 miljarder invånare tillsammans.”

    Nu har för all del USA mycket större utsläpp än Indien, men det är tydligen svårt att läsa tabeller…

    Sen är klart att ett litet land som Sverige har lägre utsläpp än länder med 100 gånger större befolkning.

  5. Ser ut som krig är ett ganska bra sätt att minska på koldioxiden. Titta på siffrorna för Ukraina. Låt oss anfalla Norge, så uppnår vi klimatmålen för Sverige.

  6. Huvudet på spiken. Vilka ska vi rösta på? Kom å tänka på en gammal fejkad valslogan: Om du tänker liberalt, förbjud mellanölet.

  7. Tyvärr är de flesta politiker faktaresistenta! Jag har försökt utbilda M-ledningen genom att skicka inslag från Klimatsans och WUWT (världens mest spridda klimatblogg), men utan effekt. DE lyssnar bara på Herr Schwab och hans agenter, exempelvis Ursula von Leyen, som fick M-ledningen att fortsätta prioritera den destruktiva väderkraften.

Comments are closed.