Vindkraft på insjö, som är vattentäkt för dricksvatten, kan förorena vattnet, NRK
MULIG FARE: Det er uakseptabelt at det ikke er kjent hva turbinblader inneholder av kjemikalier, mener Mattilsynet.
+ – + – + – +
2023-10-23, NRK, Norsk rikskringkasting, Knut-Sverre Horn:
Tvert nei til vindkraftverk som kan true drikkevannet
En stor utvidelse av vindkraftverket i Berlevåg skulle gi grunnlag for et industrieventyr. Nå sier Mattilsynet nei, fordi de mener drikkevannskilden til fiskeværet er truet.
Hydraulikkolje har lekket ut i naturen, og vindturbiner har tatt fyr. En rekke tidligere ulykker viser at det er risiko ved å bygge ut og drive vindkraft.
Det skriver Mattilsynet i et brev til NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat.
Tilsynet står fast på at vindkraftverket på Rákkočearru (Raggovidda) i Øst-Finnmark ikke kan utvides i den retningen utbyggerne ønsker.
Mattilsynet mener det er altfor høy risiko for at drikkevannet til lokalsamfunnet blir forurenset.
Økt produksjon av vindkraft har vært solgt inn som en stor industrisatsing i Berlevåg, med både hydrogenfabrikk, fiskeoppdrett og grønnsakproduksjon.
Statsminister Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide har trukket fram satsingen som et forbilde i arbeidet med det grønne skiftet.
– Første gang de gjør jobben sin
Ragnhild Sandøy, leder i Motvind Nord, er glad for at Mattilsynet setter foten ned.
Hun mener forvaltningen fram til nå har tatt altfor lett på forurensning fra vindkraft.
– De har faktisk bagatellisert risikoen for varig forurensning. Det har inkludert drikkevann, vegetasjon og jord, sier Sandøy.
Hun mener Mattilsynet nå setter en ny standard.
– Brevet er utrolig godt faglig skrevet. Det er første gang jeg har sett at fagmyndigheter går i detalj og gjør jobben sin, sier Sandøy til NRK.
Strengere utslippsregler
Mattilsynet sa nei til planene første gang i februar i år. Utbyggerne svarte med en ekstra utredning om drikkevannet, men Mattilsynet har ikke skiftet mening.
Tvert imot: Det kom nye og strengere nasjonale krav til sikkerheten rundt drikkevann i sommer, påpeker de.
«Forventningene til beskyttelse av drikkevannskilder er enda tydeligere i dag», heter det i brevet.
Mattilsynet peker spesielt på bisfenol A – et hormonhermende stoff med kjente negative helseeffekter. Det brukes i overflatebehandling av rotorbladene på vindturbinene.
Bisfenol A er langt farligere enn det man tidligere antok, ifølge EFSA, det europeiske organet for matsikkerhet. De har nylig satt grensen for tålbart daglig inntak 20.000 ganger lavere enn tidligere.
Mattilsynet mener det er uakseptabelt at det ikke er kjent hva turbinbladene innehol-der av kjemikalier. Uten at dette er kjent, er det heller ikke mulig å ta vannprøver som gir god nok sikkerhet.
+ – + – + – +
by