Tyskt brunkol i elden igen !

Figur 1. Vattenfalls kraftverk för brunkol i Jänschwalde, med sex aggregat för 500 MW vardera

Det är ett av de mycket moderna kraftverk som Vattenfall praktiskt taget skänkte bort till två tjeckiska bröder 2016, se posten: “Ingen avundsvärd sits”. Vattenfall förutsatte att det “smutsiga” brunkolet aldrig skulle användas mer i Tyskland.

Men tjeckerna var förståndigare. De förstod att Tyskland inte skulle klara sig utan brunkolet. Kraftverket har blivit mycket lönsamt, trots regeringsbeslut om dess nedläggning flera gånger. Nu senast har Ampelregeringen med de “Gröna” begärt att det skall eldas upp, för att stå berett då kylan kommer och blåsten sviker. Tidningen Näringslivet rapporterar:

+ – + – + – +

2023-10-18, Tidningen Näringslivet:

Tyska energifiaskot fortsätter: Eldar i gång nyrenoverad brunkolsgigant

Jänschwalde började byggas 1976 och är ett av Tysklands största kraftverk som drivs av brunkol, det smutsigaste energislaget både i termer av utsläpp och luftföroreningar. Kraftverket ägdes tidigare av svenska Vattenfall, men såldes 2016 till tjeckiska EPH och deras dotterbolag LEAG, vilket för Vattenfall blev en smäll på över 20 miljarder kronor, tillsammans med annan såld kolkraft.

Detta ska ses i ljuset av att Tyskland redan eldar stora mängder kol. I skrivande stund så mycket som till 47 procent av elproduktionen och på 12 månader rör det sig om 28 procent, enligt Electricitymap.

Figur 2. Ländernas “kolintensitet” i gram CO₂-ekvivalenter per kWh

Sverige är helgrönt så när som på SE 04, där oljekraftverket i Karlshamn ibland måste dras igång. Notera helsvarta Polen, som nu beställer kärnkraft.

– Det är förskräckligt, men resultatet av en usel tysk politik där man väljer att stänga ned fossilfri kärnkraft och förlita sig på energikällor som bara levererar under rätt väderförut-sättningar. När det inte blåser och solen inte lyser får man då ta till vad som finns, och i Tysklands fall är det brunkol, säger Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik till Tidningen Näringslivet.

+ – + – + – +

Frankrike och EU:s “Contracts for Difference”

Artikeln är lång och behandlar Tysklands import och relationerna till Frankrike samt EU:s planerade lagstiftning om CfD, Contracts for Difference.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Tyskt brunkol i elden igen !

  1. ”Statliga energikoncernen Vattenfall gjorde en miljardförlust under tredje kvartalet. –Vi ser låga elpriser som påverkar resultatet negativt, säger finanschefen Kerstin Ahlfont.
    Rörelseförlust landade på 2,6 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 12,2 miljarder ett år tidigare.”
    Vattenfall slösar bort mycket pengar genom felinvesteringar.

  2. Christer Eriksson
    Vad jag förstår så är “icke synlig” likvärdigt med osynlig.
    För kännedom efter en not på sid 568 i Herbert och Lou Henry Hoovers översättning till engelska av De Re Metallica Ordspr 25:20 1917 års översättning
    Som att ta av sig manteln en vinterdag, som att hälla syra på lutsalt, så är det att sjunga visor för ett sorgset hjärta. Så ta lite björkaska från kaminen i ett glas och tillsätt ättika och kolla bubblet av O=C=O. Det puttrar och fräser ganska rejält. Häll över över gasen i ett annat glas och prova med en tändsticka. Koldioxid är en tung färglös gas som släcker eld.

  3. Anders Nyström
    Co2 är osynligt vet du inte det.
    Och hur tar man bort Co2

  4. Anders Nyström
    Co2 är osynligt,vet du inte det.Och hur tar man bort Co2

  5. Eftersom det är ett modernt kolkraftverk är det konstruerat för fullständig förbränning och släpper ut icke synlig koldioxid. Det enda som syns ur skorstenarna, som inte syns på denna bild, utan ligger utanför dess vänstersida, är i vissa lägen lite värmedaller. Min fråga är vad är det för smutsigt som kommer från brunkolskraftverk? På den länkade bilden ser man tre skorstenar föredömligt fria från vattendimma eftersom det är “Braunkohlenkraftwerk ‘Jänschwalde'”

    http://www.hfinster.de/StahlArt2/archive-Lausitz-BW-83-3-22.11.2000-de.html

  6. Kom och tänkte på de gamla ordspråken som våra förfäder använde, när dylika företeelser konstaterades. Som man bäddar får man ligga och nöden har ingen lag.
    Det är det våra Gröna vänner kan fundera på om de rannsakar sig själva 😖

Comments are closed.