Media dissar kärnkraften !

Figur 1. Rooppur Nuclear Power Plant, 2 x 1.200 MW, 160 km väster om Dhaka, Rosatom

2023-10-05, WNN, World Nuclear News:

Bangladesh joins nuclear club as first fuel delivered

(Bangladesh går med i klubben för kärnkraft med första leveransen bränsle)

Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina, Rysslands president Vladimir Putin och International Atomic Energy Agency (IAEA) generaldirektör Rafael Mariano Grossi har deltagit i en ceremoni för att markera den första leveransen av kärnbränsle till kärn-kraftverket i Rooppur.

Ankomsten av kärnbränsle markerar det ögonblick då platsen får status som ett kärnkraftverk, och innebär också att Bangladesh officiellt ansluter sig till världens “kärnkraftsländer”.

Rooppur-anläggningen, 160 kilometer från huvudstaden Dhaka, har två ryska VVER-1200-reaktorer. Bygget av den första enheten påbörjades i november 2017 och planeras att tas i drift 2024. Bygget av den andra enheten påbörjades i juli 2018. De har en initial livscykel på 60 år, med ytterligare 20 års förlängning möjlig.

Figur 2. Arbetarna bildar häck längs vägen för bilarna med det första kärnbränslet

Under ceremonin gav ledarna för de två länderna, som framträdde via webblänk, symboliskt tillstånd för leverans av kärnbränslet till platsen. Bränslet tillverkades vid Novosibirsk Chemical Concentrates Plant i Ryssland, en del av Rosatom, och transporterades med flyg och väg under överinseende av Bangladesh Atomic Energy Authority.

I sitt tal noterade president Putin de nära banden mellan de två länderna och sade att när anläggningen väl har full kapacitet skulle anläggningen försörja cirka 10 % av Bangla-deshs energibehov samtidigt som den hjälper till att minska koldioxidutsläppen, vilket skulle ge fördelar för miljön och människors hälsa i landet.

Han sa att 20 000 personer – de flesta från Bangladesh – för närvarande var engagerade i byggprojektet med många fler jobb från de lokala företagen som används för att “utföra bygg- och installationsarbeten, leverera material, tillhandahålla transporter och andra tjänster”. Med det växande antalet kärnkraftsstudenter och specialister från Bangladesh som utbildas, sa han “vi skapar inte bara ett kärnkraftverk, vi skapar i Bangladesh tillsammans … en hel kärnkraftsindustri, en industri av fredliga atomer”

+ – + – + – +

2023-10-12, NMI, Näringslivets Medieinstitut:

Sveriges Radio missar jättenyhet från Polen

Att Polen nyligen tecknat avtal för det första av två kärnkraftverk är en av de stora energi- och klimatnyheterna i EU den senaste tiden. Men när Sveriges Radios klimatreporter Marie-Louise Kristola nyligen rapporterade om Polens omställning från sitt stora kolberoende nämns kärnkraften bara i förbigående – som en förhoppning. 

Att Polen tänker satsa på kärnkraft har varit känt sedan länge. Och i slutet av september skrev premiärminister Mateusz Morawiecki under kontraktet för det första kärnkraft-verket vid Lubiatowo-Kopalino-sajten i Pommern. Anläggningen beräknas vara i drift 2033 och totalt planeras sex reaktorer nordväst om Gdansk. 

Figur 3. Premiärminister Mateusz Morawiecki annonserar avtalet med Westinghouse 2023-09-27

Det är ett av de första kärnkraftverken på länge som påbörjas i EU och Polen blir ett helt nytt kärnkraftsland. Till saken hör att det är företaget Westinghouse som fått kontraktet.

Det har sin europeiska produktionsanläggning för kärnbränsle i Västerås vilket ytterligare borde stärka nyhetsvärdet för svenska medier. 

Men avtalet nämns inte när Sveriges Radios energi- och klimatreporter Marie-Louise Kristola inför det polska valet gör ett reportage om landets omställning från sitt stora kolberoende. Däremot sägs att det nuvarande regeringspartiet Lag och rättvisa “hoppas hinna bygga tre kärnkraftverk” till 2049. Reportagets fokus ligger på att kolet skall ersättas med förnybar elproduktion som vind- och solkraft. 

Enligt sökningar förefaller det polska avtalet från den 27:e september inte ha uppmärk-sammats alls av Sveriges Radio. 

+ – + – + – +

Precis som den tidigare S-MP regeringen

Så låtsas svenska media som om kärnkraft är olönsam och därför saknar intresse, trots att Chefen för IAEA, International Atomic Energy Agency, Rafael Mariano Grossi,  i fjol annonserade att 57 reaktorer befann sig under byggnad.

Det är ganska lätt att fastställa vad som finns, ex.vis medias omnämnande av den polska nyheten. Däremot är det mycket svårt att fastställa vad som INTE finns, ex.vis artiklar om nyheten. En sökning på Google ger dock vissa besked: Av Riksmedia har endast SvD nämnt nyheten. Därtill kommer:

  • Västerbottens-Kuriren och
  • Svenska Epoch Times

samt Tidningen Näringslivet och NMI.

Hela Bonnier-sfären och Public Service finns inte med.

De som skulle förmedla “allsidiga nyheter”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Media dissar kärnkraften !

  1. Jag lyfter på hatten för en bra och genomlyst artikel samt även till Görans politiska analys.

  2. Kärnkraftproduktion är mycket lönsamt, dels för ägarna, och dels för konsumenterna som får billig el.

    Två saker sätter stopp för detta. Skatter och icke stabila villkor.

    Kanske vi ska lägga till ett tredje alternativ. Idioter som leder landet.

Comments are closed.