Grönland smälter inte nu

Takten i uppvärmningen mellan åren 2000 och 2022 enligt KNMI

KNMI = Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut = Nederländernas motsvarighet till SMHI.

WUWT har en post om isen på Grönland:

Greenland’s Tipping Point Cancelled?

(Är Grönlands “Tipping Point” avskriven ?)

Det har kommit ständiga larm om “smältande polarisar” under många år. Ursprunget är ofta PIK, das Potsdam Institut für Klimafolgenforschung, där Sveriges klimatorakel nr 1, Johan Rockström, numera är chef.

Eftersom det handlar om följderna av framtida klimatförändringar, baseras larmen på datorsimuleringar av framtiden. Dessa måste med nödvändighet utgå från många “antagna”, d.v.s. gissade parametrar. Så har PIK funnit många “Tipping Points” i framtiden.

PIK illustrerar en Tipping Point med en penna på ett skrivbord vänd med ändan mot kanten. Knuffar man pennan försiktigt mot kanten, händer först ingenting, men till slut tippar den över och ramlar ner. Den har då nått sin Tipping Point. Sedan kan inget stoppa fallet.

Den värsta faran är avsmältning av Grönlands istäcke. Det skulle höja havens nivå med 6 à 8 meter och översvämma många storstäder och jordbruk. Det framställs som en förfärande utveckling även om den skulle ta 10.000 år.

Det visar sig att PIK dels har utgått från IPCC:s “klimatmodeller” med stigande global temperatur och dels har höjt stigningen för Grönland med faktorn 4, eftersom uppvärmningen i polatrakterna varit så många gånger större än den i övriga världen.

Ingen snabbare uppvärmning av södra Grönland

Nu har en forskargrupp använt data från KNMI till en karta över uppvärmningens takt i Arktis, se ovan. Den visar att södra halvan av Grönland inte alls värmts snabbare än genomsnittligt i världen. Faktorn 4 gäller bara havet norr om Sibirien och angränsande landområ-den, norra Sibirien.

Istäckets avsmältning äger nästan enbart rum i dess front längst i söder. Kartan visar att PIK:s larm även denna gång kan räknas in bland dess övriga fabler utan verklighetskontakt.

Skattebetalda fantasier

Med sina 400 anställda och dessutom anslag för “gästforskare” från annat håll, andra institut och utländska universitet, disponerar PIK stora summor av skattepengar. Vidare torde PIK stå för en betydande del av kostnaderna för DKRZ, Deutsche KlimaRechenZentrum, Hamburg.

Som privatperson har jag inte resurser att granska institutionen PIK eller Rockströms andra skapelser: SEI, Stockholm Environment Institute, och SRC, Stockholm Resilience Centre. Men hans offentliga framträdanden ger intrycket att han svävar i en fantasivärld av datorsimulerade scenarion för framtiden. Och de är alla fulla av “Tipping Points”, vilka helt enkelt inte är möjliga i en värld där haven står för mer än 99,9 % av trögheten i klimatet.

Han utgör ett exempel på följderna av dagens dysfunktionella politik. Politikerna följer viljelöst “Råttfångaren i Hameln”, som spelar på löften om berömmelse för “Världens Räddning”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

19 thoughts on “Grönland smälter inte nu

  1. Den ‘arktiska förstärkningen’, som bilden visar en effekt av, är en funktion av geotermisk värme, dvs underifrån uppvällande värme. Den har inget med koldioxid att göra, sekundär ‘koldioxidforcing’, som IPCC anger. Förklaringen anger jag I min nedladdningsbara pdf-fil, som anges under ‘WMO-rapport utan värde!’, från 2023-05-09, sid 6 under ‘cryosphere’.

  2. Instämmer m Torbjörn:

    ”Mycket bra.

    Förstod inte grafen riktigt och vad den numeriskt visade. Kan någon förklara?”

  3. Rockström har aldrig ägnat sig åt klimatvetenskapligt arbete!
    Visserligen har han varit med om artiklar som har handlat om flera saker, inklusive klimat. Då det även har funnits riktiga klimatforskare bland medförfattarna, har rimligen dessa skrivit avsnitten om klimat.
    Annars är Rockström mest känd för sina tvivelaktiga idéer om “tipping points” och planetära gränser. Om det nu är hans idéer. Han har i alla fall varit ivrig med att propagera för dem.

  4. Adepten

    Tack. Såg nu när jag klickade på artikel att du har rätt😊

  5. PW, man utökar inte sin kompetens genom att lära sig sektens skrifter utantill. Som jag sa stanna vid den kompetens du har.

  6. SasjaL: Varför ska man tro att människor får sin slutliga kompetens med sin doktorsexamen? Rockströms kompetens har utvecklats i mångårigt klimatvetenskapligt arbete.

  7. En möjlighet är att Golfströmmens lopp ändras på grund av att dess vatten inte längre kyls och ökar i salthalt som tidigare. Europas västkust bedöms då bli några grader kallare, lite som det spekulerats i dessa spalter av och till. Den utvecklingen tycks förutsätta en tipping point.

  8. En annan intressant iakttagelse är det mörka fältet är på samma väg som den magnetiska Nordpolen. Från östra Kanada över Nordpolen mot Sibirien.

  9. @TorbjörnR

    Uppvärmningstrenderna i (°C/år) sedan 2000 i den arktiska regionen.

    Den ”arktiska förstärkningen” i Arktis slår igenom i stora delar av norra Ryssland, men på Grönland, av alla ställen, är de observerade trenderna mycket lägre, särskilt i området i södra och på mitten av ön, som brukar vara särskilt utsatt för “upptining”.

  10. Det här är intressant. BBC har ett inslag från Norge, där de hittar olika artefakter från svunnen tid, vilket visar sig vara vikingatiden.

    https://www.youtube.com/watch?v=lM3EL94UKDM

    De nämner att det funnits en vandringsväg över fjällen och att det finns många lämningar där, som kommer fram när glaciären drar sig tillbaka. Den är daterat tillbaka till cirka 280 e.Kr och det nämns också att fynden kan vara 1 500 år gamla, alltså cirka 530 e.Kr.

    Det är osannolikt att vikingarna skulle gått över en glaciär, därför är det relevant att tro att glaciären var avsevärt mindre tidigare. Men hur hänger detta ihop med att vi inte haft så varmt som nu, de senaste 120 000 åren, rimligtvis måste det varit så varmt att glaciären varit mindre än idag. Något för Rockis att bita i…

  11. Nils, givetvis inte! Möjligtvis skulle enorma vulkanutbrott kunna innebära en “tipping point” till både en ny istid och tider med mycket kallt klimat som det vulkanutbrott någonstans i världen som orsakade “Fimbulvintern” på 500-talet skulle kunna vara en förvarning om. Men då krävs det alltså betydligt större utbrott och möjliga kandidater är den i södra Italien eller Yellowstone för att skapa ett verkligt “tipping point”. Observera att inga av dessa scenerier inbegriper en “tipping point” mot en katastrofal värme orsakad av växthusgaser som klimathysterikerna yrar om utan snarare iskyla och istider.

  12. Mycket bra.

    Förstod inte grafen riktigt och vad den numeriskt visade. Kan någon förklara?

  13. Nils, den enda gång man vet att det varit en “tipping point” där faktorer på jorden varit orsaken till en omfattande klimatförändring är vid slutet av förra istiden när isvallen som höll tillbaka den enorma isjön kallad Agassiz i Nordamerika brast och miljarder ton kallt vatten rann ut i Nordatlanten som störde havsströmmarna och kylde ner norra hemisfären i åratal vilket kunnat registreras i prover tagna från den händelsen.

  14. Det vimlar av personer som är riktigt duktiga på sitt expertisområde och tror att dem vet nåt om något så svårt som klimatet. Om man är expert på koskit och hästpiss ska man utnyttja den expertisen.

  15. Rockström är en agronom, som tappat bort sin bondepraktika. Han kanske borde rikta blicken neråt och ägna sig åt det han är utbildad till, i stället för att vilset gå omkring med näsan i vädret …

  16. Har det över huvud taget under jordens historia funnits någon “tipping point där klimatet skenat åt ena eller andra hållet på grund av faktorer på jorden?

Comments are closed.