Oljefond: NOK 15.483 mia !

Den norska oljeplattformen Draugen opereras av SHELL

2023-10-24, Epoch Times:

Miljardsmäll för norska oljefonden

Det blev negativ avkastning på den norska oljefondens investeringar i tredje kvartalet. Totalt tappade fonden 374 miljarder norska kronor.

Nedgången var störst när det gäller fastigheter. Men avkastningen på aktier och positioner på räntemarknaden var också negativ.

Inflödet i fonden var under kvartalet 139 miljarder kronor och vid utgången av kvartalet, den 30 september, var fondens värde 14 801 miljarder norska kronor.

+ – + – + – +

Oljefondens hemsida

På hemsidan räknar man löpande fram fondens värde, vilket då jag tittade var NOK 15.483 mia. Det blir c:a SEK 16.000 mia vilket är mer än dubbelt så mycket som den årliga svenska bruttonationalprodukten.

Det är inte underligt att norska Statkraft köper svensk kraftproduktion. Det gäller både vindkraft och vattenkraft.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Oljefond: NOK 15.483 mia !

  1. Karl Erik R

    Tack för Ditt intresse och följdaktligen Din bättre överblick än vad jag haft ang de norsk-svenska flödena. Av Kontrollrummets karta över el-näten antyder också att omvägen från norra Sverige (från Norge) söderöver och tillbaka till Norge inte är särskilt “optimal”. Å andra sidan är ju elen inte öronmärkt utan buden läggs som vanligt hos Nordpool längs varje gränsövergång.

  2. Thorleif

    Både Sverige är stora exportörer av el, nästan varje dag på året. El-flödet från Nordnorge till SE1 och 2 är nästan alltid lågt. Ett större flöde går från södra Norge till SE3. När priset är lågt i SE3 pga hårda vindar, då brukar Norge dra ner sin vattenkraft och köpa billigt från Sverige. Sådana tillfällen går flödet från SE3 till södra Norge men det är vind-el producerad i Sverige, inte överskott från norra Norge.

    Sverige exporterar till Finland, Baltikum, Polen, Tyskland och Danmark. Norge har förbindelse med UK, Nederländerna, Tyskland och Danmark.

    Den lilla mängd el som går från Nordnorge till södra Norge via Sverige är liten och beror naturligtvis på ett (mindre) överskott i norr. Har man inget överskott finns inget att skicka till andra el-områden.

  3. Karl Erik R

    Ang Norge;

    Saxat ur tidningen TN om SvKs förslag om ny modell att styra el-flödet. !Elkrisen!

    “de norska kraftproducenterna som blir de stora vinnarna. Detta beror enligt honom på att det norska stamnätet är svagt, vilket gör att stora flöden av norsk vattenkraft tar omvägar genom det svenska stamnätet för att transporteras söderut.”

    https://www.tn.se/naringsliv/32960/nya-elprisokningen-svenska-konsumenter-far-betala-200-miljoner-i-veckan/

    Deras dåliga stamnät gör att de utnyttjar våra nät i norr för vb söder o tillbaka till sig själva. Alltså inte el-överskott som du påpekade.

  4. 2032 kommer världen fortfarande drivas av 80% “fossila bränslen”. Även bolagen själva erkänner det. Med ny kärnkraft kan utvecklade länder minska något på “fossil-eldningen”.

  5. Karl Erik R

    Ja, Sture var otydlig i frågan om Markbygden men även i t.ex DI är det lätt att få intrycket att Statkraft förvärvar vindkraft när det handlar om, som du riktigt konstaterar, det förvärvade bolaget Svevind som är projektör av vindkraft, dvs inte ägare mer än möjligtvis under projekttiden.

  6. Ett förtydligande till. Svevind, som Statkraft har köpt, äger inte vindkraftverk i Markbygden. Svevind ha projekterat och byggt VKV i Markbygden som sen ägs av andra. Kinesiska CGN äger 75 % av Markbygden 1. SCA äger 36 VKV och någon ytterligare ägare finns.

  7. Karl Erik R

    Ja tack, det står så i texten ovan (Statkraft) också. Och en affär nyligen gällde väl Markbygden? Ja, inte oljefonden som jag skrev felaktigt.

    Du skriver att Norge saknar kontinuerligt el-överskott i norr. Det trodde jag mht deras elproduktion från bl.a vattenkraft i norr (räknat från Sundsvall höjdmässigt) som de lär skicka söderut? Noterade att de ändå hade uppåt drygt 15 kraftstationer från mitten och uppåt. Annars ser man på kontrollrummets karta att el till och från distribueras över gränsen i norr till Sverige. Inga stora volymer visserligen. Fast vattenkraft har de också en bra bit söderöver. Eltung industri är deras alu-tillverkning vid kusten i södra delen av landet.

    Nu har jag inte koll på källan längre när det gäller distribution via vårt nät söderut.

  8. Thorleif

    Oljefonden är Oljefonden och Statkraft är Statkraft. Det senare är lika med svenska Vattenfall. Det är inte Oljefonden som köper in sig i svensk vindkraft.

    Sverige har sitt el-överskott från Dalälven och norrut. Norge har inget elöverskott i norra delen av landet. Därför inget stort behov att skicka el från norr till söder. Norge har mycket få energikrävande industrier och inga stora städer i norr heller, så ibland finns visst el-överskott i norr.

  9. Fonden är så stor att det lilla landet i väster ständigt måste placera avkastningen någonstans. Så varför inte köpa svensk vindkraft (Markbygden) när priserna blivit förhandlingsbara! Är det också så att producerad el kan tänkas direkt-distribueras via deras egna kablar i norra och södra Sverige? Utnyttjar inte Norge redan kabel i norr för att via Sverige återdistribuera egen vattenkraftsel till sig själva i söder? Har för mig att jag läst det?

Comments are closed.